Life

Teritoriile din Ucraina care i-au aparținut României. Țara noastră a decis că nu va mai avea nicio pretenție la ele

Înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, harta Europei arăta cu totul și cu totul altfel, iar o parte din Ucraina aparținea României.
15.03.2023 | 16:12
Teritoriile din Ucraina care iau apartinut Romaniei Tara noastra a decis ca nu va mai avea nicio pretentie la ele
Teritoriile din Ucraina care i-au aparținut României. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ucraina a fost invadată de Rusia în urmă cu mai bine de un an de zile, iar conflictul militar declanșat i-a dus pe mulți cu gândul în trecut, mai exact la cum arăta harta Europei nainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, dar și la modul în care Ucraina era atunci împărțită.

Teritoriile din Ucraina care i-au aparținut României

De-a lungul deceniilor, atât harta României cât și cea a Europei a suferit modificări importante. Cel de-Al Doilea Război Mondial a fost însă unul decisiv și care a dus la pierderi destul de mari de teritorii pentru mai multe părți. Acela a fost și momentul în acre granițele țării noastre aveau să se schimbe total.

ADVERTISEMENT

În 1947, România a semnat Tratatul de pace de la Paris, ca stat învins, pierzând astfel Basarabia. Tot atunci, România a mai pierdut și nordul Bucovinei, dar și sudul Dobrogei, mai exact Cadrilaterul. Vestea bună este că țara noastră a reușit atunci să recupereze nordul Transilvaniei.

Și totuși ce parte din Ucraina a aparținut României și cum arăta harta Europei înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial? Pe 23 august 1939, Uniunea Sovietică și Germania încheiau pactul Ribbentrop-Molotov, care a reușit să împartă Europa în sfere de influență, iar România a fost direct vizată.

ADVERTISEMENT

Ultimatumul primit de România din partea URSS

Un an mai târziu, mai exact în luna iulie 1940, România a primit un ultimatum din partea URSS prin care i se cerea să cedeze nordul Bucovinei, Basarabia, dar și Ținutul Herța, iar țara noastră nu prea a avut de ales, drept urmare, a renunțat la o mare parte din teritoriul său.

Odată cu nordul Bucovinei însă, s-a mai pierdut și o bucățică din partea de sud-est a Maramureșului. Ce a urmat mai departe? Odată ce sovieticii au ocupat Basarabia, Stalin a decis ca aceasta să fie împărțită în trei părți. Pe 2 august 1944 a apărut deci RSS Moldovenească, iar părțile de sud și de nord ale Basarabiei, dar și nordul Bucovinei și Ținutul Herța au fost alipite RSS Ucrainene.

ADVERTISEMENT

Menționăm faptul că partea de sud reprezintă județele românești Cetatea Albă și Ismail, iar nordul județul Hotin. Între anii 1941-1944, România a reușit să recucerească teritoriile ocupate de URSS, însă după ce războiul s-a terminat, sovieticii le-au anexat din nou, integrându-le astfel în RSS Ucraineană, iar situația a rămas aceeași până în prezent.

Cifrele oficiale arată că la momentul actual, pe teritoriul Ucrainei trăiesc peste 400.000 de români. În ceea ce privește granița dintre România și Ucraina, două tratate au fost semnate în acest sens, în 1997 și 2003, iar țara noastră nu a avut nimic de contestat.

ADVERTISEMENT

Ce parte din teritoriu a pierdut România

Se poate spune oricum că România a reușit să piardă o bucată destul de mare din teritoriu în favoarea vecinilor săi. Este vorba despre nordul Bucovinei, ținutul Herța, mai multe județe din sudul Basarabiei, dar și ținutul Hotin, care nu ne mai aparțin de mult.

În 1997 însă, România a decis că nu va mai avea nicio pretenție cu privire la teritoriile pe care URSS le-a anexat Ucrainei. Aceasta a fost de altfel și una dintre condițiile pentru care țara noastră a ajuns să fie acceptat în NATO, alianță din care face parte și acum.

Fostul premier al României, Adrian Năstase, vorbea la un moment dat despre teritoriile din Ucraina care au aparținut României, menționând că țara vecină cu România va fi într-o situație delicată și după ce războiul cu Rusia se va termina. 

„Chestiunea legată de teritoriile românești care aparțin Ucrainei trebuie afirmată, trebuie reamintită și trebuie reintrodusă pe agenda unei relații cu Ucraina. După ce se va încheia acest conflict, Ucraina va fi într-o situație delicată. (…) Sunt absolut de acord că trebuie să cunoaștem aceste lucruri, să le afirmăm și pe această bază eventual să ne prezervăm o anumită situație”, a spus Adrian Năstase, conform rador.ro.

ADVERTISEMENT