Life

Teritoriul din Europa pe care nimeni nu-l recunoaște ca stat. Are steag, imn și monedă proprie, dar nimeni nu locuiește aici

Teritoriul din Europa pe care nimeni nu-l recunoaște ca stat, deși are steag, imn și monedă proprie. Nimeni nu locuiește aici.
18.03.2024 | 18:08
Teritoriul din Europa pe care nimeni nul recunoaste ca stat Are steag imn si moneda proprie dar nimeni nu locuieste aici
Teritoriul din Europa pe care nimeni nu-l recunoaște ca stat. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Unde este teritoriul din Europa pe care nimeni nu-l recunoaște ca stat. Are propriul steag, imn și monedă, însă nu există cetățeni aici. Cine îl administrează, de fapt.

Teritoriul din Europa pe care nimeni nu-l recunoaște ca stat. Unde este situat

În Europa există mai multe teritorii liliputane recunoscute la nivel internațional ca state. Monaco, San Marino sau teritorii ca Gibraltar și Insulele Feroe reprezintă exemple în acest sens. Ultimele două funcționează ca niște țări, dat sunt controlate de alte state.

ADVERTISEMENT

Mai există, însă, teritoriul numit Gornja Siga sau “Liberland”, situat pe malurile Dunării, între Croația și Serbia. Teritoriul este foarte mic și are doar 7 kilometri pătrați, iar zona nu a fost revendicată nici de sârbi, nici de croați după destrămarea Iugoslaviei.

Un politician ceh, Vit Jedlicka, este cel care s-a autoproclamat președinte al acestui ținut, pe care l-a denumit “Liberland”. De când au succes criptomonedele, cei care investesc în domeniul au găsit șansa de a face investiții în acest stat.

ADVERTISEMENT

Gornja Siga sau Liberland are toate atributele unui stat modern. Are propriul steag, dar și imn oficial, precum și monedă oficială și ambasade în 50 de țări.

Cu toate acestea, nimeni nu locuiește în el, deoarece este, de fapt, o mlaștină, situată pe malul Dunării. Nimeni nu recunoaște Liberland ca stat, dar este o zonă cunoscută la nivel internațional.

ADVERTISEMENT
Liberland stat
Teritoriul Gornja Siga sau Liberland. Sursa foto: Wikipedia – Elevatorrailfan/Colaj Fanatik

Începând din anii ’90, fostul teritoriu iugoslav este situat în afara oricărui stat. În 1947, Gornja Siga a declanșat chiar un conflict internațional din cauza poziției sale geografice.

Serbia este de părere că bazinul larg a Dunării este granița internațională cu Croația. În același timp, autoritățile din Croația consideră că este granița municipalităților cadastrale situate pe Dunăre.

ADVERTISEMENT

Ce semnifică drapelul Liberland

Drapelul reprezintă un fundal galben, care reprezintă libertarianismul, având o dungă neagră ce trece orizontal prin centru. Aceasta semnifică guvernul minim, anarhismul/rebeliunea.

De asemenea, steagul mai are o stemă în centru, iar pasărea din aceasta reprezintă libertatea, în timp ce pomul semnifică prosperitatea. Râul albastru reprezintă Dunărea, iar soarele fericirea.

Egiptul i-a avertizat pe cetățeni în legătură cu Gornja Siga. De asemenea, Serbia și Croația spun despre acest stat că este “o glumă inofensivă”, notează observatornews.ro.

Pentru a analiza situația acestui teritoriu, Polonia a trimis o comisie aici. Concluzia a fost, însă, că Liberland nu îndeplinește toate condițiile pentru a fi considerat un stat.

ADVERTISEMENT