News

Tică, lebăda simbol a orașului Târgu Jiu, rănit grav după ce a fost atacat cu pietre de ”derbedei”

Tică, lebăda simbol a orașului Târgu Jiu, a fost rănit grav după ce mai mulți tineri au aruncat cu pietre, cel mai probabil pentru distracție.
01.04.2023 | 11:42
Tica lebada simbol a orasului Targu Jiu ranit grav dupa ce a fost atacat cu pietre de derbedei
Tică, lebăda simbol a orașului Târgu Jiu, rănită grav. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Tică, lebăda simbol a orașului Târgu Jiu, a fost rănit grav după ce mai mulți tineri au aruncat cu pietre, cel mai probabil pentru distracție. Consilierul local Claudiu Fiu, vicepreședinte al Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS), a cerut ajutorul locuitorilor din oraș să-i identifice pe făptași.

Tică, lebăda simbol a orașului Târgu Jiu

Lebăda a fost rănită grav în zona capului și a ajuns la un cabinet veterinar pentru tratament. ”Incredibil ce «oameni» avem în jurul nostru… Incredibil în ce lume trăim. Astăzi un grup de tineri fără pic de educaţie a aruncat cu pietre în pasărea simbol a oraşului Târgu Jiu… Masculul de lebădă Tică. Acesta se afla pe apă în imediata apropiere a zonei unde femela lui cuibăreşte. Avem aceste informaţii de la un martor care a văzut de la distanţă.

ADVERTISEMENT

Cer ajutorul tuturor celor care deţin informaţii sau camere video şi care pot ajuta la identificarea acestor derbedei. Incidentul a avut loc în cartierului Bicaz, pe lacul de acumulare din zona Insuliţa în jurul orelor 12:00. Nu înţeleg şi nu voi înţelege niciodată gestul”, a scris consilierul local pe Facebook.

Perechea de lebede se află de 12 ani la Târgu Jiu, însă nu e prima dată când au de suferit din cauza oamenilor. În trecut și-au mai pierdut toți puii într-un an când lacul a fost golit, iar anul trecut cineva le-a furat trei boboci, iar femeia a fost rănită după ce s-a accidentat într-o linie de troleu.

ADVERTISEMENT

”Femela a mai suferit un accident în linia de troleu, iar anul trecut i-au fost furaţi trei din cei şase boboci după primele zile de la eclozare. Acum masculul este rănit foarte grav la cap şi are probleme neurologice. A fost transportat la un cabinet veterinar de către angajaţii AJVPS Gorj. Sper să nu-l pierdem, altfel pierdem o pereche de păsări delicate, care ne-au bucurat 12 ani cu frumuseţea şi gingăşia lor”, a completat vicepreşedintele AJVPS Gorj.

Politicianul a făcut apel la locuitorii din Târgu Jiu pentru a-i prinde pe făptași.Ruşine derbedeilor, ruşine părinţilor voştri, sper să fiţi identificaţi cât mai repede şi să plătiţi pentru faptă! Îmi doresc ca instituţiile de forţă măcar să încerce obţinerea informaţiilor necesare pedepsirii acestor neoameni”, a concluzionat consilierul local pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Postarea de pe Facebook a devenit virală, cu sute de comentarii și distribuiri. Majoritatea oamenilor cer pedepsirea făptașilor și nu înțeleg cum astfel de fapte demne de evul mediu se mai pot petrece într-o țară din Uniunea Europeană în anul 2023.

”Trebuie să fie camere pe acolo. Ar trebui prinşi ṣi afişați peste tot să-i arate lumea cu degetul. Generație fără pic de cultură şi respect. Au trecut atâtea pericole tot acest timp (12 ani) să se întâlnească cu nişte nenorociți..RUŞINE”, a scris un internaut.

ADVERTISEMENT

”Vai mama noastră! Nu e zi de la Dumnezeu să nu se întâmple câte una în care auzi de tineri [derbedei], care până la urmă o să se ajungă să ne fie frică sa ieșim din casă. Și câte cazuri nu sunt dar sunt ferm convins că sunt mușamalizate! Doamne ferește-ne de mai rău! În goana unora după faimă, avuții și mai știu eu ce frustrări din copilărie uită să dea copiilor educația necesară pentru a putea fi considerați părinți și nu plătitori de plăceri!”, a transmis un alt internaut.

Durata de viață pentru o lebădă e de obicei între 9 și 12 ani, deși există multe exemple prin care pot să trăiască mult mai mult, atât în sălbăticie, cât și în captivitate. Lebedele sunt păsări rezistente, dar durata lor medie de viață este afectată de mai mulți factori extern.

ADVERTISEMENT