News

Titi Aur dezvăluie greșeala imensă pe care o fac șoferii când merg în coloană: “Asta e doar în mintea ta”

Titi Aur, fostul pilot de raliuri, a atras atenția asupra pericolelor mersului în coloană în timpul călătoriilor. Mii de români fac greșeala asta.
12.08.2023 | 20:41
Titi Aur dezvaluie greseala imensa pe care o fac soferii cand merg in coloana Asta e doar in mintea ta
Expertul Titi Aur avertizează: Mersul în coloană - o amenințare pentru siguranța rutieră. Foto: Colaj Fanatik/Captura Video, Hepta.
ADVERTISEMENT

Titi Aur, fostul pilot de raliuri, a atras atenția asupra unei greșeli periculoase frecvent făcute de șoferi atunci când aleg să meargă în coloană în drumurile lungi de vacanță. Într-o recentă apariție într-o emisiune de la DC News, expertul în conducere defensivă a explicat consecințele și riscurile acestui comportament.

Titi Aur avertizează asupra pericolelor în trafic

Acesta a subliniat că deplasarea în coloană, unde mai mulți prieteni sau familii aleg să meargă unul în spatele celuilalt, ca și cum ar putea depăși cu toții într-o acțiune sincronizată, este o eroare gravă.

ADVERTISEMENT

Titi Aur a evidențiat că astfel de situații pot duce la senzații eronate în subconștient, unde șoferii se simt într-o “coloană oficială” și presupun că pot depăși fără a respecta regulile de circulație.

“Pentru a conștientiza acest lucru, trebuie să ne tragă cineva de mânecă”, a remarcat Titi Aur. El a subliniat că acest comportament nu doar că este ilegal, dar și extrem de periculos, deoarece ceilalți participanți la trafic nu sunt obligați să se supună aceleiași iluzii și își urmează regulile de circulație. Astfel, mersul în coloană poate provoca accidente.

ADVERTISEMENT

“Deplasarea în coloană înseamnă că atunci când mai mulţi prieteni pleacă cu maşinile la mare, la munte, etc, sunt tentaţi să meargă unul după altul. Ca şi cum atunci când unul intră în depăşire, pot depăşi toţi.

E acea senzaţie în subconştient că eşti într-o coloană şi că, dacă a depăşit prima maşină, poate trece toată lumea. Dar ceilalţi participanţi la trafic merg după regulile de circulaţie. (…)

ADVERTISEMENT

Nu suntem într-o coloană oficială, cu poliţişti care opresc circulaţia ca să ne deplasăm noi. Trebuie ca fiecare dintre noi, dintre membrii coloanei, să respectăm regulile de circulaţie. Dar suntem prinşi în acest miraj. E tot un fel de efect de turmă, dacă trec ăia, trecem toţi.

Asta e doar în mintea ta. Dar altul poate are prioritate, poate are semaforul pe verde. Nu treci pentru că eşti în coloană. Ca să conştientizăm, însă, trebuie să ne tragă cineva de mânecă”, a explicat expertul.

ADVERTISEMENT

Părerile șoferilor sunt împărțite

Această temă a stârnit atenția șoferilor, opiniile fiind împărțite. Mai mulți conducători auto au împărtășit opinii diferite în ceea ce privește mersul în coloană în călătoriile lungi. Unii consideră că această practică aduce un sentiment de unitate și camaraderie în grup, în timp ce alții o văd ca pe o acțiune periculoasă și potențial distractivă din punct de vedere al siguranței rutiere.

Această dezbatere continuă să se desfășoare pe rețelele de socializare, iar șoferii sunt încurajați să fie conștienți de riscuri și să ia decizii calculate în privința modului în care aleg să călătorească în grup, fie în coloană sau fiecare separat, în funcție de preferințe și siguranța tuturor participanților în trafic.

ADVERTISEMENT