Fotbal international

Titlu șocant în Washington Post după calificarea Argentinei în finala CM din Qatar: „De ce n-au mai mulți jucători de culoare?”. Răspunsul genial al sud-americanilor

Dacă marile publicații au elogiat prestația fabuloasă a Argentinei și performanța istorică a lui Lionel Messi, cotidianul The Washington Post a publicat un articol controversat.
14.12.2022 | 15:21
Titlu socant in Washington Post dupa calificarea Argentinei in finala CM din Qatar De ce nau mai multi jucatori de culoare Raspunsul genial al sudamericanilor
Argentina nu are niciun jucător de culoare în lotul deplasat la Campionatul Mondial din Qatar. Sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Presa internațională a vuit și s-a întrecut în titluri care mai de care mai bombastice după calificarea extraordinară a Argentinei în finala Campionatului Mondial din Qatar. Numai că jurnaliștii americani de la The Washington Post au simțit nevoia să facă altfel de analize și remarci.

The Washington Post, titlu controversat după Argentina – Croația 3-0. A făcut înconjurul lumii

Calificarea entuziasmantă a Argentinei nu i-a impresionat pe americani, iar celebra publicație a ținut să scoată în evidență faptul că deși Argentina este considerată o națiune albă, în jur de 1% din populația țării din America de Sud ar fi de culoare neagră. „În timp ce suporterii urmăresc succesele Argentinei la Cupa Mondială din acest an, o întrebare se impune: de ce Argentina nu are mai mulți jucători negri în echipă?

ADVERTISEMENT
Articolul din The Washington Post cu privire absența jucătorilor de culoare din naționala Argentinei
Articolul din The Washington Post cu privire absența jucătorilor de culoare din naționala Argentinei

În profund contrast cu alte țări sud-americane, ca Brazilia, echipa de fotbal a Argentinei nici nu se poate compara în materie de reprezentare a jucătorilor de culoare”, se întreabă jurnalista Erika Denise Edwards de la The Washington Post. Ea consideră că diversitatea culturală și etnică este mult mai mare decât oamenii își imaginează.

În același articol se arată că în 2010, în urma unui recensământ, Argentina avea 149.493 de cetățeni de culoare, însă în perioada colonialistă, peste 200.000 de afro-americani au ajuns la Rio de la Plata, iar la finalul secolului al XVIII-lea, o treime din populație era de culoare.

ADVERTISEMENT

Presa din Argentina, răspuns genial: „Pentru că suntem o țară, nu un film Disney”

Jurnaliștii argentinieni de la publicația La Libertad Avanza, le-a dat imediat replica celor de la Washington Post la întrebarea „De ce nu sunt mai mulți jucători de culoare în naționala Argentinei la Campionatul Mondial?”. „Pentru că suntem o țară, nu un film Disney”, a fost răspunsul extrem de simplu și tranșant.

Ziariștii fac aluzie la politica celor de la Disney cu privire la corectitudinea politică, care i-a dus aproape în pragul falimentalui. Disney a lansat noi producții cu actrițe afro-americane sau latino în roluri precum „Cenușăreasa” sau „Albă ca Zăpada”.

ADVERTISEMENT

Cei de la The Washington Post și-au cerut scuze că i-au acuzat indirect pe argentineni de rasism, mai ales că în Argentina în acest moment există foarte puțini cetățeni de culoare, deci probabilitatea ca Lionel Scaloni să aibă un jucător de culoare e foarte mică.

„Revin ca să râd de Washington Post… Washington Post – Argentina este rasistă pentru că nu are jucători negri în echipă. Washington Post – Scuze, nu am știut că nu sunt negri în Argentina.

ADVERTISEMENT

Acesta este un ziar finanțat de Jeff Bezos și aceasta este documentarea pe care o fac ei”, s-a amuzat un utilizator Twitter.

ADVERTISEMENT