News

Titularizare 2020. Când se va relua concursul. Ministerul Educației a făcut anunțul

18.06.2020 | 15:15
Titularizare 2020 Cand se va relua concursul Ministerul Educatiei a facut anuntul
ADVERTISEMENT

Prelungirea stării de alertă pentru următoarele 30 de zile a dus la suspendarea concursului de titularizare ce urma să fie organizat în acest an. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației printr-un comunicat dat publicității chiar în ziua în care profesorii ar fi trebuit să își depună dosarele de înscriere.

Potrivit Ordinului semnat de Monica Anisie, toate activitățile programate în calendarul de mobilitate începând din data de 18 iunie vor fi suspendate. Chiar dacă vine tocmai acum, decizia nu este surprinzătoare, având în vedere că organizarea concursului intra în contradicție cu Legea 55/2020 care reglementează starea de alertă.

ADVERTISEMENT

Proba scrisă a examenului pentru titularizare în învățământ urma să aibă loc în data de 15 iulie 2020. Va fi reluată, însă, imediat ce situația actuală o va permite, în conformitate cu un nou calendar aprobat prin Ordinul ministrului.

Examenul de titularizare 2020 a fost suspendat. Se va relua odată cu încetarea stării de alertă

Conform Hotărârii Guvernului nr. 394/2020 din 18 mai 2020, pe întreg teritoriul țării a fost instituită starea de alertă, iar prin Hotărârea de Guvern nr. 476/2020 din 16 iunie 2020, s-a prelungit starea alertă. Astfel, rămân în vigoare dispozițiile art.27, alin.3 din Legea 55/2020, articol potrivit căruia „pe durata stării de alertă, în instituțiile și autoritățile publice, se suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcțiilor vacante și temporar vacante”.

ADVERTISEMENT

În acest context, Ministerul Educației și Cercetării, pentru respectarea cadrului legal în vigoare, a emis Ordinul pentru suspendarea organizării și desfășurării unor activități prevăzute în anexa nr. 19 la Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2020-2021, aprobată prin Ordinul ministrului educației și cercetării nr.5.259/2019, cu modificările și completările ulterioare.

Precizăm faptul că imediat după încetarea stării de alertă, Ministerul Educației și Cercetării va dispune reluarea acestor activități, care se vor realiza conform unui calendar aprobat prin ordin al ministrului Educației și Cercetării“, se arată în comunicatul transmis de reprezentanții Ministerului Educației.

ADVERTISEMENT

Ce trebuie să facă profesorii pentru a obține titularizarea

Titularizarea presupune, practic angajarea profesorilor în școli, pe o perioadă nedeterminată. Pentru a primi dreptul de a preda în respectiva unitate de învățământ, aceștia trebuie să obțină cel puțin nota 7 atât la examenul scris, cât și în urma inspecției la clasă în profilul postului.

Pentru posturile de suplinitori, care presupun angajarea pe o perioadă determinată, candidații trebuie să obțină minimum nota 5 la fiecare dintre cele două probe. Potrivit calendarul concursului de titularizare, pe data de 18 iunie era programată să înceapă înscrierea.

ADVERTISEMENT

Cât despre proba scrisă, aceasta urma să aibă  loc pe 15 iulie, cu respectarea tuturor măsurilor igienico-sanitare impuse de contextul actual. Va fi reprogramată la scurt timp după încetarea stării de alertă, perioadă prelungită recent cu încă 30 de zile.

ADVERTISEMENT