News

Top 10 locuri de vizitat în România. Sunt adevărate comori turistice, de unele puțini au auzit

Top 10 locuri de vizitat în România. Țara noastră are adevărate comori turistice, de care foarte mulți oameni nu au auzit.
07.01.2024 | 13:26
Top 10 locuri de vizitat in Romania Sunt adevarate comori turistice de unele putini au auzit
Top 10 locuri de vizitat în România. De la Cetatea Enisala la Mărginimea Sibiului. Sursa foto: Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Top 10 locuri de vizitat în România. Este cunoscut faptul că țara noastră este posesoarea unor adevărate comori turistice. De multe dintre acestea nu au auzit nici măcar cetățenii români.

Top 10 locuri de vizitat în România. De la Cetatea Enisala la Mărginimea Sibiului

Încă de la primele ore de geografie din clasele primare învățăm despre abundența resurselor turistice care se află pe întinderea frumoasei noastre țări. Profesorii ne spun din start despre munții superbi, râurile nenumărate sau plajele de pe litoral.

ADVERTISEMENT

Vorbim doar de o mică parte din atracțiile turistice ale României. Țara noastră deține și nenumărate atracții turistice mai puțin știute. Iată un top 10 obiective de văzut, conform celor de la Adevărul.

De subliniat că cele mai multe dintre locațiile prezente în lista de mai jos sunt mult prea puțin promovate. Dat fiind acest aspect, ele sunt insuficient cunoscute în comparație cu adevărata lor valoare. O realitate tristă ne spune că ele sunt apreciate mai mult de către străini, decât de români.

ADVERTISEMENT

Cetatea Enisala, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Dobrogea

Cetatea Enisala este localizată la 40 de km de orașul Tulcea, la 2 km de localitatea Enisala, în comuna Sarichioi, județul Tulcea. În zonă se poate ajunge foarte ușor cu mașina personală, drumul fiind asfaltat.

Denumită și Yeni-Sale sau Heracleea, cetatea datează de aproape 700 de ani și este singura cetate medievală din Dobrogea, cât și ultima cetate genoveză. Este o atracție turistică deosebită, ce nu trebuie ratată. Ruinele construcției se află pe un deal calcaros, denumit și Dealul Gras, care domină zona lacurilor Razim și Babadag. Turiștii sunt întâmpinați de peisaje excepționale.

ADVERTISEMENT

Cheia, o stațiune montană care nu îi dezamăgește pe turiști

Iată un exemplu perfect de stațiune mai putin cunoscută, dar cu potențial uriaș. Cheia este situată la poalele Masivului Ciucaș. Este înconjurată de peisaje impresionante, precum munții Balaban, Babeș și culmea Zăganului.

Stațiunea este o destinație perfectă de relaxare. Aici poți să îți încarci bateriile cu aer curat și peisaje de poveste. Turiștii pot să facă mișcare pornind pe unul dintre traseele recomandate sau pot vizita obiectivele turistice din zonă.

ADVERTISEMENT

Cum se poate ajunge aici? De la București la Vălenii de Munte, cele mai rapide rute sunt pe DN1A – 104 km și pe DN1/E60 – 98 km. Apoi, de la Vălenii de Munte la Cheia mai sunt aproximativ 36,5 km pe DN1A. Drumul nu este recomandat în sezonul ploios, când se pot produce alunecări de teren și inundații.

Valea Doftanei și lacul de smarald, locația perfectă pentru relaxare

Comuna Valea Doftanei este situată într-un cadru natural pitoresc, în partea de nord a județului Prahova, pe cursul mijlociu al râului cu același nume, în zona Carpaților de Curbură.

Aici, principalul punct de atracție este Lacul Paltinu. Există însă și multe alte obiective turistice și locuri de vizitate de pe Valea Doftanei. Putem enumera câteva: Ruinele bisericii vechi din Trăisteni care datează încă din 1724, Biserica Adormirea Maicii Domnului din Teșila, zidită de Bucur Săvulescu în 1878, muzeul de Arte Plastice din Teșila, unde sunt expuse o parte din lucrările Taberei internaționale de artă plastică Valea Neagră sau Momumentul Eroilor construit în 1975, situat în satul Teșila.

Odată ajunși în zonă, cu siguranță veți fi uimiți de culoarea unică a Lacului Paltinu, denumit și “Lacul de smarald”. La Doftana se ajunge ușor. Este necesar să urmați traseul DJ101 S Comarnic – Secăria – Valea Doftanei, respectiv DJ 101 T Valea Doftanei – Bertea – Slănic, care face legătura între Doftana și Valea Teleajenului.

Băile Govora și Herculane

Băile Herculane (sau Herculane) este cunoscută de mulți drept stațiunea turistică cu cea mai lungă istorie din România. Se remarcă în lista celor mai importante stațiuni balneo-climaterice din Europa de Est.

Locația este amplasată în partea sud-estică a judeţului Caraş-Severin, orașul Băile Herculane. Cei care vor să viziteze Băile Herculane trebuie să știe că aici pot beneficia de o muțime de tratamente, de la băi termale, aerosoli, și electroterapia, la cure cu ape minerale, spa-uri cu ape sulfuroase, balneoterapie și crioterapie. Stațiunea este populară în rândul celor care suferă de reumatism și osteoporoză, precum și de boli cardiovasculare.

Mărginimea Sibiului, locul de basm din Ardeal

Transilvania reprezintă una din cele mai frumoase zone ale României. Când spunem asta vorbim de toate aspectele: natură, meșteșuguri, gastronomie, tradiții sau port. Toate localitățile din Ardeal au farmecul și specificul lor.

Mărginimea Sibiului este o zonă etnografică unică în România. Se află în partea de sud-vest a județului Sibiu, de la poalele Munților Lotrului și Cindrel. Zona are în componență 18 localități: Boița, Sadu, Râu Sadului, Tălmaciu, Tălmăcel, Rășinari, Poplaca, Gura Râului, Orlat, Fântânele, Sibiel, Vale, Săliște, Galeș, Tilișca, Rod, Poiana Sibiului și Jina. Mărginimea se remarcă prin tradițiile sale spirituale și etno-folclorice care s-au păstrat aproape nealterate în timp.

Rupea, un loc pentru o escapadă de weekend

Cetatea Rupea este localizată la 50 de km de Brașov. Se găsesc aici unele dintre cele mai vechi vestigii arheologice din România. Locația mai poartă denumirea de Cetatea Cohalmului. Prima atestare documentară datează din anul 1324.

Cetatea din Ardeal se întinde pe o suprafață de aproape 11 hectare. E vizibilă și de pe drumul național care leagă Brașovul de Sighișoara. Vorbim de o creație medievală de-a dreptul impresionantă, având turnuri și curți interioare.

Așezarea cetății este una strategică. Rupea se află la îmbinare drumurilor care făceau legătura între Transilvania, Moldova și Țara Românească prin pasurile sud-estice.

Hoghilag, tărâmul tuberozelor

Nu departe de Sighișoara, în localitatea sibiană Hoghilag, există un tărâm unic în țara noastră. La intrarea în această comună formată din trei sate (Hoghilag, Valchid, Prod), călătorul obișnuit sau cel care trece întâmplător de Daneș este întâmpinat de o pancartă cu un titlu de poveste: ”Hoghilag. Tărâmul Tuberozelor“.

Această indicație geografică îndeamnă călătorul să pătrundă în Hoghilag, tărâm de poveste cu mai puţin de 2000 de locuitori. Tuberoza este originară din Mexic și a început să se cultive pentru prima data în Romania, la Hoghilag, încă din 1963. Sașii au adus aici florile. În prezent, peste 20 de familii din sat duc tradiția mai departe cultivând în grădinile proprii aceste minunate flori.

Mocănițele, atracții turistice speciale

Când auzim ”mocănița”, gândul ne zboară automat la zona Maramureșului. Nu este însă singurul loc cu astfel de atracții. În prezent, în România există opt mocănițe. Șapte cu care se poate circula în scop turistic și una pe post de expoziție.

Cea mai populară dintre toate este cea din Maramureș, ultima cale ferată forestieră cu abur din lume. Apoi, ”Mocănița din Banatul montan“, din județul Caraș-Severin, reprezintă în realitate un tren care circulă pe prima cale ferată montană din țara noastră, considerată cea mai frumoasă din sud-estul Europei.

Mai avem Mocănița de pe Valea Hârtibaciului, în Sibiu, cea de la Sovata – Mureș, Huțulca-Moldovița din județul Suceava. Ele nu circulă și în sezonul rece, sau dacă o fac se întâmplă fie la final de săptămână. Nu în ultimul rând, există Mocănițele Apusenilor din Hunedoara și Alba. Sunt funcționale doar pe timpul verii.

Iașiul, un oraș cu nenumărate obiective turistice

Fără îndoială, municipiul Iași face parte din topul celor mai frumoase orașe turistice din România alături de orașe precum Brașov, Sibiu, Sighișoara, Oradea, Timișoara, etc.

Este unul dintre cele mai vechi orașe din România, cel mai important oraș din Moldova din punct de vedere economic, cultural și politic. A fost capitala Moldovei în perioada 1564-1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859 și 1862 și capitala Regatului României între 1916 și 1918.

Cel mai cunoscut loc de vizitat aici este Palatul Culturii. E deschis publicul larg de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 17.00. Alte locuri care nu trebuie ratate: Parcul Copou și Teiul lui Eminescu, Catedrala Mitropolitană din Iași, Grădina Botanică „Anastasie Fătu” sau Bojdeuca lui Creangă.

Via Transilvanica, drumul care face senzație printre străini

Din 2022, un drum spectaculos din România face senzație printre străini. Traseul a primit și un prestigios premiu internațional. Traseul Via Transilvanica, definit ”drumul care unește”, are o distanță de 1.400 de kilometri

Construcția este semnalizată cu marcaje vopsite, stâlpi indicatori, iar la fiecare km se găsește o bornă din andezit sculptată individual. Sunt ”borne care formează probabil cea mai lungă galerie de artă din lume și care însoțesc călătorii pe tot parcursul drumeției”, se arată pe site-ul traseului.

Traseul trece prin 10 județe: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Sibiu, Brașov, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți.

ADVERTISEMENT