Sport

Top 10 transferuri profitabile din ultimul deceniu. Cei mai buni “afaceriști” și cine a “tocat” cei mai mulți bani

Cum arată topul 10 al celor mai profitabile transferuri din ultimii 10 ani. Dortmund a avut o strategie avantajoasă, în timp ce Chelsea a cheltuit o avere fără să impresioneze.
30.01.2024 | 22:24
Top 10 transferuri profitabile din ultimul deceniu Cei mai buni afaceristi si cine a tocat cei mai multi bani
Cum arată topul 10 al celor mai profitabile transferuri din ultimul deceniu. Foto: colaj FANATIK.
ADVERTISEMENT

Cluburile de top din Europa au plătit sume amețitoare în ultimul deceniu pe jucători care fie au strălucit, fie nu au impresionat la echipa respectivă. Totul a plecat de la transferul record al lui Neymar de la Barcelona la PSG, în vara anului 2017, pentru 222 de milioane de euro.

Top 10 transferuri profitabile din ultimul deceniu

Mutarea lui Neymar de la Barcelona la PSG reprezintă cel mai scump transfer din istoria fotbalului. Parizienii le-au plătit „catalanilor” suma de 222 de milioane de euro în august 2017. Transferul record a provocat o schimbare masivă în lumea fotbalului care a dus la sume amețitoare plătite de cluburi pentru jucători.

ADVERTISEMENT

În iulie 2018, Kylian Mbappe a fost transferat de PSG de la Monaco pentru 180 de milioane de euro. Sumele de transferuri au crescut semnificativ în ultimii ani, iar un prim exemplu a apărut în vara anului 2022, când cluburile de top au ajuns să plătească bani mulți pe mijlocașii defensivi.

Jurnaliștii de la Daily Mail au alcătuit Top 10 al celor mai profitabile transferuri din ultimul deceniu cu ajutorul cifrelor puse la dispoziție de CIES Football Observatory. Britanicii nu au luat în calcul jucătorii formați la academia proprie a cluburilor.

ADVERTISEMENT

Casemiro și Thomas Lemar, profit de 61 de milioane de lire sterline

Topul 10 începe cu transferurile lui Casemiro și Thomas Lemar. Mutările au dus fiecare la un profit de 61 de milioane de lire sterline. În vara anului 2018, Atletico Madrid l-a adus pe Thomas Lemar de la Monaco. Cota de piață a internaționalului francez a explodat după ce Monaco a ajuns în semifinalele Ligii Campionilor în 2017.

Thomas Lemar a făcut echipă la fosta formație a lui Leonardo Jardim cu jucători, precum Fabinho, Bernardo Silva și Kylian Mbappe. Atletico Madrid a plătit nu mai puțin de 61 de milioane de lire sterline pe Lemar. Însă francezul nu a impresionat pe Wanda Metropolitano. Măcinat de accidentări, Thomas Lemar nu a putut să egaleze prestațiile din tricoul lui AS Monaco.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, Casemiro a fost transferat de Manchester United de la Real Madrid, în vara anului 2022, pentru 70 de milioane de lire sterline. Mijlocașul defensiv care va împlini 32 de ani pe 23 februarie a devenit rapid unul dintre jucătorii de bază pe Old Trafford.

În primul sezon în tricoul „Diavolilor”, Casemiro s-a calificat în Liga Campionilor cu Manchester United și a jucat două finale de cupă, reușind să își treacă în palmares Cupa Ligii Angliei. Totuși, mijlocașul defensiv brazilian a intrat într-un con de umbră și ar putea pleca în vară de pe Old Trafford.

ADVERTISEMENT

Frenkie de Jong, profit de 62 de milioane de lire sterline pentru Ajax

Frenkie de Jong a fost unul dintre jucătorii curtați cu insistență de Manchester United în momentul în care banca tehnică a „Diavolilor” a fost preluată de Erik ten Hag. Internaționalul olandez a refuzat orice ofertă venită de pe Old Trafford ceea ce a dus la achiziția lui Casemiro.

Barcelona, care se va despărți de Xavi la finalul sezonului, l-a transferat pe Frenkie de Jong în vara anului 2019 de la Ajax. Mijlocașul olandez a arătat un potențial imens. Pe același piedestal se află transferul lui Enzo Fernandez de la Benfica la Chelsea la începutul anului 2023.

După performanța incredibilă a Argentinei la Cupa Mondială din Qatar, londonezii s-au grăbit să oficializeze transferul lui Enzo Fernandez. Mijlocașul argentinian devenea la acea vreme subiectul celui mai scump transfer făcut vreodată de o echipă din Premier League.

Chelsea a plătit nu mai puțin de 107 milioane de lire sterline pentru Enzo Fernandez, care a petrecut doar un an și jumătate la Benfica după transferul de la River Plate. Enzo Fernandez are contract cu Chelsea până în iunie 2031.

Aurelien Tchouameni, locul 6 în topul transferurilor profitabile din ultimii 10 ani

Real Madrid și Liverpool s-au duelat din greu în vara anului 2022 pentru transferul tânărului Aurelien Tchouameni. Fostul mijlocaș defensiv al lui AS Monaco a fost adus pe Santiago Bernabeu pentru 85 de milioane de lire sterline.

Francezii s-au ales cu un profit de 68 de milioane de lire sterline, după ce l-au transferat pe Aurelien Tchouameni în 2020 de la Bordeaux pentru 17 milioane de lire sterline. Mijlocașul defensiv francez în vârstă de 24 de ani este om de bază la Real Madrid și la naționala Franței.

Pe locul 5 în acest top se află transferul lui Dușan Vlahovic. Atacantul sârb a fost adus de Juventus de la Fiorentina la începutul anului 2022. „Bătrâna Doamnă” a accelerat oficializarea mutării la acea vreme, deoarece alte formații de top din Europa au intrat pe fir pentru transferul atacantului sârb. Profitul Fiorentinei după transferul lui Vlahovic la Juventus a fost de 70 de milioane de lire sterline.

PSG a „tocat” sume incredibile pe transferuri

Randal Kolo Muani a semnat cu PSG la începutul sezonului. Atacantul francez în vârstă de 25 de ani a petrecut un singur sezon în Bundesliga, la Frankfurt, cu care a semnat din postura de jucător liber de contract în vara anului 2022 după despărțirea de Nantes.

Internaționalul francez a intrat în atenția parizienilor după Cupa Mondială din 2022. Randal Kolo Muani a generat un profit de 81 de milioane de lire sterline pentru Frankfurt. Câștigător al Supercupei Franței cu PSG, Kolo Muani mai are contract pe Parc des Princes până în iunie 2028.

Primul loc pe podiumul transferurilor profitabile din ultimul deceniu îi aparține lui Moises Caicedo. Chelsea a obișnuit să „toace” sume amețitoare pe transferuri care ulterior s-au dovedit a fi neinspirate.

La începutul sezonului, Chelsea a făcut din nou cel mai scump transfer din istoria Premier League după cel al lui Enzo Fernandez. Londonezii l-a adus pe Moises Caicedo de la Brighton pentru 115 milioane de lire sterline. Per total, Moises Caicedo a însemnat un profit de 86 de milioane de lire sterline pentru echipa lui Roberto de Zerbi.

Jude Bellingham, pe picior de egalitate cu Moises Caicedo: 86 de milioane de lire sterline

Jurgen Klopp a ratat mai multe transferuri de top în ultimii ani la Liverpool. Acest detaliu poate reprezenta unul dintre motivele pentru care antrenorul german a ales să plece de pe Anfield la finalul sezonului. După Moises Caicedo sau Aurelien Tchouameni, „cormoranii” au ratat și transferul lui Jude Bellingham.

Încă de la vârsta de doar 20 de ani, internaționalul britanic a semnat cu Real Madrid și a devenit rapid unul dintre cei mai buni jucători ai „galacticilor”. Bellingham are 26 de goluri în 26 de meciuri pentru Los Blancos în actuala stagiune. Profitul Borussiei Dortmund este de 86 de milioane de lire sterline.

Nu în ultimul rând, Ousmane Dembele este subiectul celui mai profitabil transfer din ultimii 10 ani: 100 de milioane de lire sterline. Atacantul francez a fost transferat de Dortmund de la Rennes și vândut ulterior la Barcelona pe bani mulți.

„Catalanii” s-au grăbit să-l transfere pe internaționalul francez în vara anului 2017 după plecarea lui Neymar. Totuși, Dembele nu a impresionat niciodată pe Camp Nou și a ajuns să fie cedat la PSG, în vara anului 2023, cu mult sub suma plătită lui Dortmund.

Topul 10 al celor mai profitabile transferuri din ultimii 10 ani: 

  • 10. Casemiro – 61 de milioane de lire sterline
  • 9. Thomas Lemar – 61 de milioane de lire sterline
  • 8. Frenkie de Jong – 62 de milioane de lire sterline
  • 7. Enzo Fernandez – 62 de milioane de lire sterline
  • 6. Aurelien Tchouameni – 68 de milioane de lire sterline
  • 5. Dușan Vlahovic – 70 de milioane de lire sterline
  • 4. Randal Kolo Muani – 81 de milioane de lire sterline
  • 3. Moises Caicedo – 86 de milioane de lire sterline
  • 2. Jude Bellingham – 86 de milioane de lire sterline
  • 1. Ousmane Dembele – 100 de milioane de lire sterline
ADVERTISEMENT