Bucătăria românească este plină de preparate delicioase, iar străinii care vin în țara noastră au doar cuvinte de laudă.
Asta chiar dacă, multe dintre acestea au la bază feluri de mâncare din țările vecine. În timp acestor preparate le-au fost adăugate diferite elemente românești, iar acum ne mândrim cu acestea.
Cei de la tasteatlas.com au alcătuit un top al celor mai bune 50 de preparate din bucătăria românească.
Nu este nicio surpriză că pe primul loc în Top 50 cele mai bune mâncăruri românești se află tradiționalii mici. Cei de la tasteatlas.com au făcut și o scurtă descriere. Un preparat de tip street food, făcut din carne de porc, vită și oaie, condimentat cu piper, sare, usturoi și anason. În engleză înseamnă cei mici, făcându-se referire al dimensiunea acestora.
Micii se prepară pe grătar și sunt extrem de îndrăgiți fiind un produs de bază al restaurantelor în aer liber de la marginea drumului. Acest preparat a apărut în România în secolul 19 la un restaurant renumit. Se spune că bucătarii au rămas fără maț pentru cârnați și în acel acel moment au fost nevoiți să improvizeze.
Locul doi în top este ocupat de Cozonac. Unul dintre preparatele preferate ale românilor mai ales în timpul sărbătorilor. Arată ca o pâine și are în componență făină, zahăr, lapte, cacao, ouă, nuci și stafide, scriu cei de la tasteatlas.com. Cozonacii se găsesc și în Bulgaria, dar acolo se fac doar de Paște.
La loc de cinste este și Borșul. Numele său a fost împrumutat din bucătăria slavă, dar preparatul românesc nu seamănă deloc cu cel al vecinilor. Preparatul din România este o ciorbă acră, iar ingredientele folosite sunt diverse. Fie carne, fie pește și cam orice tip de legume. Borșul se servește cu o mână bună de pătrunjel și smântână.
Pe locul patru în topul celor mai bune mâncăruri românești se află ciorba de burtă. Este un preparat sățios, care conține mult usturoi. Se prepară din burtă de vită. Rețeta nu este foarte complicată, iar ciorba se servește cu oțet, mujdei și smântână. Alături de burta de vită se mai fierbe ceapă, morcov, țelină, rădăcină de pătrunjel și păstârnac.
Mămăliga este și ea la loc de cinste în acest top. Este un fel de mâncare care se prepară extrem de simplu din mălai, apa și sare. Mămăliga se poate servi ca fel principal cu unt, smântână și brânză, sau sub formă de garnitură. La ora actuală, acest preparat popular în trecut la sate își găsește locul în restaurante de top.
Pe locul 50 de află delicioasa salată de sfeclă.
Printre preparatele tradiționale din acest top mai sunt ciorba de fasole, drobul, pasca, salata de vinete, mucenicii, tochitura și gogoșile.