News

Toţi şoferii trebuie să ştie asta. În doar câteva săptămâni maşinile noi vândute în UE vor fi obligate să aibă acest dispozitiv

Toate maşinile noi vândute în UE vor fi obligate să aibă un dispozitivul care înregistrează cu cinci secunde înainte de accident și 0,3 secunde după impact.
20.04.2024 | 13:38
Toti soferii trebuie sa stie asta In doar cateva saptamani masinile noi vandute in UE vor fi obligate sa aiba acest dispozitiv
Dispozitivul esrte obligatoriu pentru toate vehiculele care pot transporta maxim opt pasageri şi ajută la determinarea circumstanţelor producerii unui accident Foto: motor1.com
ADVERTISEMENT

Perioada de graţie s-a încheiat, iar din luna iulie o bună parte dintre vehiculele de pe piaţă vor trebui să fie dotate cu cutii negre, asemenea avioanelor. Această prevedere UE va intra aşadar în vigoare în doar o lună şi jumătate, iar scopul implentării sale e legat de creşterea siguranţei rutiere.

Cutia neagră este obligatorie şi pentru camionetele care nu depăşesc 3,5 tone

Practic, începând din iulie 2024, toate mașinile nou înmatriculate în Uniunea Europeană trebuie să fie echipate cu un „Event Data Recorder” (EDR) ca şi caracteristică standard. Această cerință se aplică autoturismelor care se încadrează în clasa M1, care pot găzdui până la opt locuri pentru pasageri, plus scaunul șoferului.

ADVERTISEMENT

În plus, vehiculele comerciale clasificate în clasa N1, inclusiv camionete și camionete care nu depășesc 3,5 tone, vor fi, de asemenea, echipate cu echivalentul auto al acestor cutii negre, similare celor pe care le au avioanele.

O astfel de cutie neagră poate ajuta autoritățile să înțeleagă exact ce sa întâmplat în cazul unui accident, prin analiza datelor stocate. Dispozitivul înregistrează anumiți parametri pentru o perioadă scurtă de timp, respectiv cinci secunde înainte de accident și 0,3 secunde după impact.

ADVERTISEMENT

Conform documentației furnizate de Comisia Europeană, o cutie neagră înregistrează și stochează următoarele date: viteza, frânarea, poziția și înclinarea mașinii pe șosea și modul în care reacționează sistemele de siguranță încorporate.

În plus, o cutie neagră analizează dacă sistemul de apeluri de urgență este declanșat, în condiţiile în care eCall a devenit obligatoriu în UE încă din aprilie 2018.

ADVERTISEMENT

“EDR trebuie să stocheze informațiile cu un nivel ridicat de acuratețe și asigurarea supraviețuirii datelor”. De asemenea, stochează informațiile referitoare la marca și modelul vehiculului, precum și echipamentele instalate.

De obicei încorporat în unitatea de control airbag, EDR nu poate fi oprit. Se activează automat când se declanșează airbag-urile și dispozitivele de pretensionare a centurilor de siguranță. În plus, începe înregistrarea atunci când capota activă a vehiculului iese în afară sau când există o schimbare a vitezei în direcția laterală sau longitudinală de mai mult de 8 km/h în mai puţin de 0,15 secunde.

ADVERTISEMENT

Datele sunt puse la dispoziția autorităților competente doar ca ajutor în timpul procesului de analizare a accidentului. Obținerea informațiilor se poate face prin interfața OBD, dar dacă portul este distrus în accident, informațiile trebuie să fie accesibile direct din cutia neagră.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un...
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un depozit de deșeuri
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Compania care le oferă angajaților un bonus anual de peste 40.000€, după un succes...
Compania care le oferă angajaților un bonus anual de peste 40.000€, după un succes neaşteptat
Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat...
Bărbatul care se va căsători cu fosta soţie a lui Cristi Borcea, emoţionat până la lacrimi: Regina sufletului meu
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu...
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu Mara Bănică. Uluitor ce s-a aflat
LOVITURĂ FINALĂ pentru UNGARIA! Decizie bombă la nivel UE
LOVITURĂ FINALĂ pentru UNGARIA! Decizie bombă la nivel UE
Culiță Sterp o amenință cu judecata pe Mara Banică. Atac dur la adresa...
Culiță Sterp o amenință cu judecata pe Mara Banică. Atac dur la adresa vedetei TV. "Cine sunteți dumneavoastră"
3 zodii care trec foarte repede peste despărțire. Își găsesc alt partener imediat
3 zodii care trec foarte repede peste despărțire. Își găsesc alt partener imediat
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam...
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam umilit, batjocorit, neimportant. Un mediu toxic”
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu....
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu. Sponsori ai PSD, apropiați ai lui Sorin Oprescu și denunțătorul vicepreședintelui PNL Iulian Dumitrescu
Ce se ascunde în tunelul secret din Munții Bucegi. De ce intrarea a...
Ce se ascunde în tunelul secret din Munții Bucegi. De ce intrarea a fost betonată de autorități