Sport

Tradiții si superstiții de Izvorul Tămăduirii! Ce nu ai voie să faci în prima vineri de după Paști

06.05.2021 | 14:09
Traditii si superstitii de Izvorul Tamaduirii Ce nu ai voie sa faci in prima vineri de dupa Pasti
Izvorul Tamaduirii este o mare sarbatoare crestina
ADVERTISEMENT

Marea sărbătoare din Vinerea Luminată are legată de ea o mulțime de obiceiuri, dar și câteva interdicții. Astăzi îți explicăm tot ce trebuie să știi despre tradiții si superstiții de Izvorul Tămăduirii.

Vinerea Săptămânii Luminate reprezintă o mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși și poartă numele de Izvorul Tămăduirii, anul acesta fiind celebrată pe 7 mai 2021.

ADVERTISEMENT

”Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii este cinstită în prima vineri de după Paști, în Săptămâna Luminată și este o sărbătoare foarte importantă, iar multe tradiții sunt legate de ea. Tradițiile de Izvorul Tămăduirii sunt legate de înnoire, este o zi de vindecare”, a spus, pentru FANATIK, preotul Gabriel Cazacu.

Tradiții si superstiții de Izvorul Tămăduirii: ce nu ai voie să faci

Mai mult decât atât, ne-a precizat părintele Gabriel Cazacu, creștinii nu trebuie să lucreze în ziua în care se serbează Izvorul Tămăduirii. ”Nu trebuie să lucrăm în ziua Izvorului Tămăduirii, trebuie să mergem la Biserică. Acolo vom lua Agheasma Mică, cea pe care o putem bea zi de zi, tot anul”, a explicat pentru FANATIK preotul Gabriel Cazacu.

ADVERTISEMENT

De altfel, în tradiția populară, cei care muncesc în ziua de Izvorul Tămăduirii, precum și gospodinele care spală, calcă sau cos, nu vor avea spor tot anul, iar treburile pe care le au de făcut nu se vor mai termina niciodată. Cei care vor respecta însă tradițiile se spune că vor avea un loc asigurat în Rai.

Gabriel Cazacu
Preotul Gabriel Cazacu a explicat traditiile de Izvorul Tamaduirii Sursa foto: arhiva personala Gabriel Cazacu

În plus, explică părintele consultat de FANATIK, în vinerea Săptămânii Luminate, de Izvorul Tămăduirii, preoții săvârșesc, conform tradiției, câteva obiceiuri. ”În așezămintele monahale care au lângă un izvor se binecuvântează apa. În toate bisericile și mănăstirile se sfințește apa, este acea Agheasmă Mică. Și, important, se reia structura Slujbei de Înviere, este ziua în care putem retrăi Marea Sărbătoare”, a mai spus preotul Gabriel Cazacu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Obiceiuri legate de Izvorul Tămăduirii

În România, în funcție de zonele istorice, tradițiile de Izvorul Tămăduirii sunt extrem de variate. Astfel, în unele zone ale țării se săvârșește Jurământul Juvenil, o tradiție care îi pune în centrul său pe tinerii între 9 și 14 ani. Conform ritualului, aceștia își jură loialitate și fac schimb de obiecte cu încărcătură sentimentală. Tradiția Jurământului Juvenil are ca scop ajutorarea reciprocă – fie că e vorba de înfrățirea băieților, fie că e vorba de însurățitul fetelor – până la moarte.

O altă tradiție este cea legată de săpătorii de fântâni care, conform superstiției, sunt cei care în această zi, de Izvorul Tămăduirii, sunt ajutați să găsească mai ușor apa pentru că izvoarele sunt mai zbuciumate. Mai mult, fântânile care sunt sfințite sau binecuvântate în ziua de Izvorul Tămăduirii nu vor seca niciodată.

ADVERTISEMENT

Tradiții si superstiții de Izvorul Tămăduirii

Conform superstițiilor, în ziua de Izvorul Tămăduirii, după ce preotul sfințește apa și face Agheasma Mică, gospodarii stropesc vitele și animalele de povară, dar și casa și livezile sau grădinile, credința populară afirmând că vor avea spor la lucrările agricole și că vor fi feriți de grindină.

De asemenea, spun superstițiile zilei, apa sfințită de Izvorul Tămăduirii are proprietăți curative. În tradiţia populară, cei care sunt bolnavi şi beau agheasmă dimineaţa, înainte de micul dejun, se însănătoșesc.

Una dintre superstițiile de Izvorul Tămăduirii este legată și de viața omului. Astfel, se spune că dacă cineva lasă, în ziua de Izvorul Tămăduirii o cană ori un vas cu apă sub un nuc sau un soc, iar mai târziu va găsi pământ pe fundul recipientului nu va mai avea mult timp de trăit.

De asemenea, credința spune că sufletele celor care mor în această zi se duc direct în Rai, indiferent de păcatele avute, porţile paradisului fiind deschise, iar cele ale Iadului închise și ferecate.

Izvorul Tămăduirii, legat de Maica Domnului

Tradiția bisericească leagă Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii de Maica Domnului, mai ales că în această zi, una a vindecării, rugăciunile sunt adresate Fecioarei Maria, celei căreia i se cere ajutorul în momentele de boală sau de necaz.

Mai mult, în iconografia sărbătorii de Izvorul Tămăduirii, Maica Domnului și Isus Hristos se află într-un bazin asemănător cu o cristelniță, iar din cristelniță izvorăște apă care are darul tămăduirii bolilor trupești sau sufletești.

ADVERTISEMENT