Sport

Tragedie în hocheiul românesc. A murit antrenorul care a calificat România la două ediții ale Jocurilor Olimpice de iarnă

Ștefan Ionescu, legendarul antrenor al României, a murit la vârsta de 87 de ani. Anunțul a fost făcut de Federația Română de Hochei pe Gheață.
30.10.2022 | 18:48
Tragedie in hocheiul romanesc A murit antrenorul care a calificat Romania la doua editii ale Jocurilor Olimpice de iarna
A încetat din viață Ștefan Ionescu, fostul mare antrenor al României la hochei pe gheață. Sursă foto: sport.ro
ADVERTISEMENT

Doliu în lumea sportului românesc. Fostul mare antrenor al României la hochei, Ștefan Ionescu, a încetat în viață la vârsta de 87 de ani. De numele său se leagă performanțele hocheiului românesc.

A murit Ștefan Ionescu, legendarul antrenor al României la hochei pe gheață

Ștefan Ionescu a condus naționala României la două ediții ale Jocurilor Olimpice de iarnă (Innsbruck, 1976 și Lake Placid, 1980). Ediția din 1980 a fost ultima la care România a participat.

ADVERTISEMENT

Tot sub îndrumarea sa, echipa României de hochei pe gheață avea să înregistreze una dintre cele mai mari performanțe din istorie. „Tricolorii” au câștigat grupa B la „Mondialele” din 1976 de la Biel/Benne (Elveția) și și-a asigurat prezența în Grupa A valorică a Campionatului Mondial din 1977, de la Viena.

Tristul anunț a fost făcut de Federația Română de Hochei pe Gheață printr-un mesaj pe pagina de Facebook. „Sub conducerea lui nea Nelu, România a participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice de Iarnă: 1976, Innsbruck și 1980, Lake Placid. La Lake Placid, din cele 12 țări participante, România a ocupat locul 7. A fost ultima Olimpiadă de Iarnă la care hocheiul românesc a fost prezent.

ADVERTISEMENT

Ștefan Ionescu a încetat din viață la 87 de ani

Tot sub conducerea sa, echipa României a realizat una dintre cele mai importante performanțe: la Campionatul Mondial din 1976, de la Biel/Bienne, Elveția, a câștigat Grupa B, ceea ce a asigurat participarea României la Grupa A valorică a Campionatului Mondial din 1977, organizat la Viena, Austria.

Echipa României a participat alături de reprezentativele: URSS, Cehoslovacia, SUA, Canada, Finlanda, Suedia și Germania. Acestea sunt doar o mică parte din rezultatele de excepție realizate de antrenorul Ştefan IONESCU.

ADVERTISEMENT

Povestirile despre cantonamente, confruntări pe gheață, prietenii…vor fi mai triste …Pentru dragostea față de hochei, pentru exigența față de antrenamente și viața sportivă a jucătorilor selecționați la echipa națională a României, pentru omul și antrenorul Ştefan IONESCU, FRHG îi mulțumește lui “nea Nelu”. Dumnezeu să-l odihnească!”, a fost mesajul publicat pe Facebook de Federația Română de Hochei pe Gheață.

Cu Ștefan Ionescu pe bancă, România a învins SUA cu 5-4

România s-a calificat în Grupa Mondială A în 1977 și a evoluat contra celor mai bune naționale din lume la acea vreme.

ADVERTISEMENT

Cu Ștefan Ionescu pe bancă, „tricolorii” au învins-o, scor 5-4 pe Statele Unite, succes care a rămas în istoria sportului românesc. “La conferința de presă ne-au întrebat câte patinoare avem în România. SUA avea atunci 4.200 de patinoare închise și 360.000 de jucători legitimați la diferite cluburi.

Nu mică le-a fost uimirea când le-am spus că noi avem trei patinoare, la București, Miercurea Ciuc și Galați, iar numărul jucătorilor a fost de 180-200”, povestea Ştefan Ionescu.

ADVERTISEMENT