News

Traian Băsescu intervine în scandalul tezaurului românesc de la Moscova: ”Discutăm de 91,5 tone de aur”

Traian Băsescu susține că România a făcut un pas important prin trecerea unei rezoluții privind recuperarea Tezaurului prin Parlamentul European.
17.03.2024 | 16:56
Traian Basescu intervine in scandalul tezaurului romanesc de la Moscova Discutam de 915 tone de aur
Traian Băsescu speră ca Moscova să returneze tezaurul României / foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Circa 91,5 tone aur fin și bijuteriile coroanei au rămas la Moscova din 1916, atunci când România a semnat un acord cu Rusia pentru păstrarea acestor bunuri. La mai bine de un secol, Moscova refuză să mai recunoască datoria istorică.

Traian Băsescu: ”Rareș Bogdan n-a participat la vot”

Demersul Bucureștiului de a mai recupera ceva din Tezaur s-a împotmolit de fiecare dată în ironiile transmise de la Moscova. Potrivit oficialilor de la Kremlin, România datorează mult mai mult Rusiei decât aurul din Tezaur. Chiar și așa, aceștia nu pot justifica nerespectarea unui acord asumat de ambele părți în timpul Primului Război Mondial.

ADVERTISEMENT

Traian Băsescu, unul dintre liderii politici care au militat pentru reluarea tratativelor privind repatrierea Tezaurului, apreciază drept pozitivă rezoluția Parlamentului European referitoare la aurul românesc de la Moscova.

„Am văzut o declarație care mi s-a părut puțin exagerată din punct de vedere al pesimismului, declarația lui Rareș Bogdan care, ce-i drept, n-a participat la vot, dar a spus că e neimportant și că e puțin probabil că va ajuta. Eu zic că va ajuta foarte mult.

ADVERTISEMENT

Această rezoluție creează obligație pentru structurile UE să fie alături de România atunci când negocierile vor putea avea loc. Acum nu vor putea avea loc din cauza relațiilor cu Federația Rusă. Dacă citiți finalul rezoluției, aceasta stabilește prin votul parlamentarilor sarcini pentru înaltul reprezentant al UE sarcină să internalizeze problema tezaurului României aflat la ruși și să o prezinte în relația bilaterală UE – Rusia.

Consiliul UE e chemat să se manifeste în favoarea returnării tezaurului României”, a declarat Traian Băsescu pentru România TV.

ADVERTISEMENT

Când va veni momentul prielnic să presăm Rusia în problema Tezaurului

Fostul șef de stat a identificat și momentul optim pentru ca Rusia pretențiile României de returnare a Tezaurului să fie repuse pe tapet, iar acela va fi cel în care se va pune problema ridicării sancțiunilor economice față de Rusia.

”Acela e momentul în care România să spună: da, cu o condiție – returnarea tezaurului și apoi se pot ridica sancțiunile”, a mai spus Băsescu.

ADVERTISEMENT

Actualul europarlamentar mai spune că nu valoarea tezaurului este principala problemă, ci gestul istoric, acela de nu-i mai face pe români să se simtă nedreptățiți și umiliți.

„Să vă mai dau un argument. Problema tezaurului nu e atât o problemă de valoare a tezaurului, ci o problemă politică și de demnitate națională. Discutăm de 91,5 tone de aur? Costă circa 5 miliarde de euro. Păi Guvernul împrumută săptămânal câteva miliarde pe care le dă în consum, nu în investiții sau ceva.

Deci dacă discutăm de valoare, nu aici e problema. Problema e în simbolistica acestui tezaur, care îi face pe români să simtă că sunt și nedreptățiți și umiliți. Un stat își permite să nu le dea tezaurul care li se cuvine”, a mai spus Traian Băsescu.

ADVERTISEMENT