Sport

Cine pierde din transferurile lui Mbappe și Haaland. FIFA taie în carne vie!

FIFA a decis să plafoneze veniturile agenților de jucători, iar ultra-mediatizatele transferuri ale jucătorilor de top precum Mbappe și Haaland ar putea avea de-acum și mari perdanți.
10.02.2022 | 10:21
Cine pierde din transferurile lui Mbappe si Haaland FIFA taie in carne vie
ADVERTISEMENT

Am avut o iarnă destul de agitată pe piața transferurilor, chiar dacă nu au implicat nume cu adevărat de referință în fotbalul european și mondial. Ne așteaptă însă o vară fierbinte, cu cascada de mutări induse de finalul contractului lui Mbappe cu PSG.

PSG, așa cum ați citit deja în FANATIK, a pregătit deja și un plan B. La fel face și Real, după cum, suntem siguri, și ceilalți granzi iau în calcul toate variantele. Însă în ecuație intră acum și un alt aspect, agenții de jucători.

ADVERTISEMENT

FIFA schimbă regulile privind activitatea agenților de jucători

2022 este anul în care va intra în vigoare noul Regulament al Agenților de Fotbal FIFA. Iar forul mondial a anunțat încă de vreme bună că dorește să reformeze sistemul.

Deja primii pași s-au făcut. Au apărut licențierea obligatorie, un sistem de soluționare a disputelor dintre agenți, jucători și cluburi. Sau faptul că toate comisioanele agenților trebuie plătite prin intermediul FIFA Clearing House.

ADVERTISEMENT

Se merge acum mai departe, iar țelul este de a face activitatea mai echitabilă și transparentă. ”Pentru a proteja integritatea sistemului și a preveni abuzurile”, precizează FIFA.

Iar ca mijloace, s-a decis să se acționeze pe două planuri. Unul dintre acestea vizează limitarea reprezentării multiple pentru a evita conflictul de interese. Ceea ce presupune interzicerea practicii obișnuite ca agenți să reprezinte simultan atât clubul, cât și jucătorul într-o singură tranzacție.

ADVERTISEMENT

A doua mutare este însă și mai dură pentru agenții de jucători. Pentru că presupune o acțiune legată de comisioane.

Forul mondial impune plafonarea comisioanelor

În ceea ce privește taxele care le revin agenților, mutarea FIFA era de așteptat. Și aceasta pentru că au existat nenumărate discuții legate de comisioanele intermediarilor – agenți, părinți, reprezentanți legali. Deopotrivă excesive, și de cele mai multe ori fără transparență.

ADVERTISEMENT

Este de notorietate cazul transferului de 100 de milioane de euro al lui Paul Pogba de la Juventus la Manchester United în 2016. Football Leaks a relevat că Mino Raiola a primit o taxă de 49 de milioane de euro pentru reprezentarea tuturor celor trei părți implicate în acord. Iar cazul a dus la anchete din partea FIFA.

La fel, s-a vorbit enorm despre transferul lui Neymar Jr. de la Santos la FC Barcelona în 2013. S-a dovedit că valoarea inițială de 48,6 milioane de lire sterline a fost mult mai mică decât costul real (71,5 milioane de lire sterline).

Acest lucru a fost dezvăluit mai târziu de ex-președintele Barcelonei, Josep Maria Bartomeu. Acordul a inclus o taxă de compensare de 33 de milioane de lire sterline plătită tatălui lui Neymar. La care s-au adăugat două milioane plătite pentru calitatea de agent.

3,5 miliarde de dolari taxe de intermediere între 2011 și 2020

Potrivit unui raport FIFA din 2021 , cluburile au plătit un total de 3,5 miliarde de dolari pentru taxe de servicii intermediare între 2011 și 2020. Mai mult, suma a crescut semnificativ în ultimii ani.

În 2021, cluburile au cheltuit 500,8 milioane de dolari pe comisioane de agenți, conform unui alt raport al FIFA . O creștere de 110 la sută în comparație cu cei 239 de milioane de dolari cheltuiți pentru astfel de taxe în 2014.

Și dacă nu ar fi fost efectele pandemiei de COVID-19, creșterea ar fi fost probabil mai mare. Înainte de apariția provocărilor financiare legate de pandemie, în 2019, cheltuielile pentru comisioanele agenților s-au ridicat la 654,7 milioane USD în 2019.

Acum, FIFA vrea lucruri clare. Agenții să primească trei procente din salariul unui jucător și 10 la sută din taxa de transfer.

Agenții amenință FIFA cu instanța

Firește, decizia a stârnit reacții vehemente din partea agenților. Care au amenințat că vor acționa FIFA în instanță pentru imixtiune în piață.

Reprezentanții forului mondial s-au întâlnit la Montevideo cu cei ai agenților. Fără a se ajunge la un acord. Mai mult, scrie Mirror, Erkut Sogut, cel care-l reprezintă pe Mesut Ozil, a si părăsit negocierile. Iar mai apoi a demisionat din funcția de vicepreședinte al Professional Football Agents Association (PROFAA).

Reamintim, transferul lui Ozil la Arsenal pentru 50 de milioane de euro, a reprezentat, la acea vreme (2013), un record. Și este clar că Sogut a beneficiat din plin.

Revenind însă la subiect, acum se pune întrebarea dacă reglementările FIFA contravin principiului pieței libere al Uniunii Europene? Cu alte cuvinte, plafonarea taxelor agenților împiedică libera circulație a capitalului și a forței de muncă?

Este o întrebare juridică interesantă, mai ales că cluburile europene au contribuit cu 95,8% din cei 500,8 milioane de dolari cheltuiți pe comisioane de agenți. Și, evident, o afacere de urmărit.

ADVERTISEMENT