News

Traumele care i-au marcat viața lui Nicolae Ceaușescu. Ce a pățit când era doar un copil, la ce momente grele era obligat să asiste

Nicolae Ceaușescu, dictatorul care a condus România timp de 24 de ani, a trecut printr-o serie de traume care i-au marcat viața. Ce a pățit când era copil.
09.07.2023 | 18:03
Traumele care iau marcat viata lui Nicolae Ceausescu Ce a patit cand era doar un copil la ce momente grele era obligat sa asiste
Nicolae Ceaușescu și traumele care i-au marcat viața. Sursa foto: Wikipedia / hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care au fost traumele care i-au marcat viața celui mai longeviv președinte din istoria României, Nicolae Ceaușescu. În copilărie, dictatorul de temut de după anii 60, avea să fie martorului unor momente foarte grele în familie.

Nicolae Ceaușescu și traumele care i-au marcat viața

În istoria sa, România a avut cinci președinți: Nicolae Ceaușescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis. De departe, cel mai mult a stat la putere dictatorul Ceaușescu: 24 de ani.

ADVERTISEMENT

Într-o primă fază, Nicolae Ceaușescu a fost secretar general al Partidului Comunist Român și șeful de stat al Republicii Socialiste România. Apoi, pe 28 martie 1974, Marea Adunare Națională a instituit funcția de președinte al Republicii Socialiste România. Nicolae Ceaușescu era ales în unanimitate și devenea astfel primul președinte al României. A stat la putere până la căderea regimului comunist, survenită în 22 decembrie 1989.

Timp de mai bine de două decenii, liderul comunist s-a bucurat de o viață de lux. Alături de Elena Ceaușescu, cuplul prezidențial avea de toate. Se bucurau de călătorii externe, vile în toate zonele țării și sume importante de bani.

ADVERTISEMENT

Până să ajungă la acest nivel, Nicolae Ceaușescu a trecut prin momente mai puțin plăcute. Copilăria sa a fost una extrem de dificilă și cu condiții foarte grele de trai.

Născut pe 26 ianuarie 1918 în comuna Scorniceşti (Olt), Nicolae Ceaușescu a fost al treilea membru adus pe lume într-o familie ce urma să numere 10 copii, ai cuplului Andruţă şi Alexandrina Ceauşescu.

ADVERTISEMENT

Condițiile grele din punct de vedere material nu l-au ajutat pe copilul Nicolae decât să termine primele patru clase. La o vârstă foarte fragedă s-a văzut nevoit să-şi părăsească locul natal. A ajuns la Bucureşti, unde s-a angajat ca ucenic de cizmar.

”Micul Ceaușescu nu a avut cărți și adesea mergea la școală desculț. Nu avea prieteni, era nervos și imprevizibil. La vârsta de 11 ani, după absolvirea școlii primare, Ceaușescu a plecat la București, unde s-a angajat ca ucenic de cizmar. Pe parcurs, Alexandru Săndulescu, membru activ al PCR, și-a inițiat ucenicul în misiuni conspirative”, conform Wikipedia.

ADVERTISEMENT

Momente grele la care era obligat să asiste când era copil Nicolae Ceaușescu

Pe lângă sărăcie, copilăria lui Nicolae Ceaușescu a fost dominată și de adevărate traume familiale. Apropiați ai familiei prezidențiale au vorbit despre bețiile lui Andruță, tatăl fostului lider comunist. Se pare că acesta o bătea des pe soția sa Alexandrina și pe copii.

Viitorul șef de stat și frații săi nu se bucurau de prea multe privilegii. Mama le gătea bunătăți doar la zile de sărbătoare. Familia Ceaușescu nu își permitea. La acea vreme, zahărul, ouăle și făina erau un lux. 12 guri erau greu de hrănit.

În tinerețea sa, Ceaușescu a făcut și câțiva ani de pușcărie. În 1933 s-a înscris în Uniunea Tineretului Comunist din România. Aceasta era o formațiune politică ilegală. Imediat, la vârsta de 15 ani, este arestat sub acuzația de agitaţie comunistă.

Ceauşescu s-a evidențiat ca un ”agitator comunist periculos” şi ”distribuitor activ de materiale de propagandă comunistă şi anti-fascistă”. Este condamnat la închisoare din nou în 1936. Eliberat la termen în 1938, revine în 1940 în arest.

În perioada petrecută în afara puşcăriei, viitorul dictator o întâlneşte pe Elena Petrescu, cea care avea să devină mai târziu Elena Ceauşescu.

Odată cu venirea la putere a comuniștilor, viața lui Ceaușescu se schimbă radical. La 30 de ani, este numit subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii iar, la doar 31 de ani, ministru adjunct al Apărării. Până în 1989, acesta a ocupat funcţia de preşedinte al Republicii Socialiste România.

ADVERTISEMENT