News

Trecutul controversat al părintelui Calistrat. A omorât un cal în bătaie. BOR: ”Este o persoană violentă”

Aflat în centrul unui uriaș scandal, cunoscutul părinte Calistrat nu este străin de actele de violență. În 2003, acesta a omorât un cal în bătaie, fiind criticat dur de BOR.
11.11.2022 | 19:32
Trecutul controversat al parintelui Calistrat A omorat un cal in bataie BOR Este o persoana violenta
Părintele Calistrat, trecut dominat de acte de violență. A omorât un cal în bătaie. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Preotul Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni se află în centrul unui uriaș scandal. Acesta este acuzat că a agresat două femei, chiar în curtea mănăstirii. Acestea au depus plângere la Poliție.

Părintele Calistrat, trecut dominat de acte de violență. A omorât un cal în bătaie

Înaltul prelat nu este la prima abatare în această zonă a actelor de violență. În 2003, pe când se afla la Mănăstirea Sihastria, a bătut un cal până l-a ucis.

ADVERTISEMENT

”Caracterul violent al ierom. Calistrat reiese și din faptul că, pe timpul șederii la Mănăstirea Sihăstria, a bătut un cal până l-a ucis”, preciza, într-un comunicat, site-ul oficial al BOR, în martie 2003.

Biserica Ortodoxă Română (BOR) mai preciza, tot în urmă cu aproape două decenii, că preotul Calistrat a fost decăzut din treaptă după ce nu a ascultat de stareții a trei mănăstiri unde a slujit și de unde a plecat mereu cu scandal.

ADVERTISEMENT

”Alungat din Sihastria din pricina tulburărilor provocate, monahul Calistrat a plecat la Mănăstirea Dragomirna din jud. Suceava, împreună cu prietenul său, ierom. Antonie Câmpanu, de unde, datorită dezbinării și vrajbei provocate în această obște, a fost alungat de către conducerea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la insistențele conducerii mănăstirii”, se precizează în comunicatul de presă de mai sus.

Calistrat, criticat dur de Biserica Ortodoxă

În prezent, în urma incidentului de miercuri, 9 noiembrie, atât Patriarhia, cât și Mitropolia, au condamnat faptele preotului și au anunțat că vor fi anchete.

ADVERTISEMENT

”Am primit aceste imagini video și, desigur, se vor cerceta atât fapta în sine, cât și contextul ei. Până la această oră, la Centrul Eparhial din Iași nu s-a primit nici un fel de reclamație.

În orice caz, este absolut regretabil, condamnabil și categoric nu onorează pe nimeni un astfel de gest. Omenește vorbind, fiecare dintre noi avem limite și neputințe. Creștinește este însă să căutăm a răbda până la capăt și să binecuvântăm pe cei ce ne-ar provoca, căutând acele soluții care să fie și legale, și nesmintitoare”, a spus Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.

ADVERTISEMENT

Mult mai critic față de gestul lui Calistrat a fost Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR.

Acesta a catalogat gestul preotului din Iași dreptul unul ”violent și scandalos” și a mai spus că:

”Vedetismul, grobianismul, fachirismul verbal cu aer sapiențial, violența de orice fel, incultura laică și teologică instalate în mediul clerical/ monahal sub masca ‘conservatorismului’ de mahala xenofobă și filetistă, reprezintă tot atâtea ratări ale întâlnirii cu vocația pastorală, dar mai ales cu creștinismul însuși”.

ADVERTISEMENT