News

Trei bărbați care au șantajat un om de afaceri pentru un milion de euro, trimişi în judecată de DNA

DNA a trimis în judecată trei bărbați pe care îi acuză că au secrestrat un administrator de firmă și i-au produs daune care însumează peste un milion de euro.
06.05.2022 | 14:03
Trei barbati care au santajat un om de afaceri pentru un milion de euro trimisi in judecata de DNA
Bărbații au fost trimiși în judecată fiind acuzați de șantaj. Credit foto: DNA
ADVERTISEMENT

Direcția Națională Anticorupție a decis trimiterea în judecată a trei persoane acuzate de șantaj și diverse formă de violență împotriva unui om de afaceri, notează Agerpres.

Un prejudiciu de peste un milion de euro

După cum arată comunicatul de presă emis de reprezentanții DNA, cei trei bărbați  sunt acuzați de procurori de șantaj și complicitate la această infracțiune. În plus, după cum susțin autoritățile, acești se fac vinovați și lovirea și sechestrarea unui bărbat, administrator al unei companii.

ADVERTISEMENT

“În cauza mediatizată prin comunicatul 340/VIII/3 din 14 aprilie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a trei inculpați, persoane fizice, unul dintre ei administrator al unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de: șantaj (comise în forma autoratului și a complicității), lipsire de libertate în mod ilegal și loviri și alte violențe (comise în forma autoratului și a instigării)”, se arată în comunicatul de presă.

Procurorii DNA susțin că unul dintre bărbații trimiși în judecată că între aprilie 2021 și februarie 2022 a făcut presiuni asupra unui administrator de firmă, asupra soției și angajaților acestui pentru a obține o parte din profitul obținut în urma unui contract.

ADVERTISEMENT

Autoritățile subliniază că această persoană nu apărea în contract, dar susținea că ar fi intervenit în favoarea societății economice pentru ca această să fie cea care să execute respectiva lucrare.

Ca urmare, administratorul a fost nevoit să ofere sume unei alte companii, controlată de unul dintre inculpați, sume care însumează peste un milion și jumătate de lei, dar și materiale de construcție.

ADVERTISEMENT

În perioada aprilie 2021- februarie 2022, în contextul unui presupus litigiu comercial, unul dintre inculpați ar fi exercitat acțiuni de amenințare cu acte de violență la adresa unui om de afaceri (persoană vătămată), a soției acestuia, dar și a angajaților societății pe care acesta o administra, pentru a renunța la o parte din profitul obținut ca urmare a executării unor lucrări în cadrul unui contract.

Deși nu era parte în contractul respectiv, în sprijinul acțiunilor sale, inculpatul ar fi invocat faptul că el ar fi fost cel care „i-a dat lucrarea” omului de afaceri. Ca urmare a acestor amenințări, persoana vătămată ar fi fost nevoită să renunțe în favoarea unei societăți controlate de inculpat la suma totală de 1.672.295 lei (reprezentând prețul lucrărilor efectuate), la restul de lucrări pe care le mai avea de executat în cadrul contractului respectiv, dar și la materiale în valoare de 1.333.674 lei + TVA”, transmit procurorii.

ADVERTISEMENT

Pe lângă șantaj, cei trei inculpați au recurs și la violențe fizice, acest lucru având loc pe 28 februarie 2022, atunci când l-au răpit cu o mașina și l-au obligat să rezilieze un contract.

“La data de 28 februarie 2022, ceilalți doi inculpați, la instigarea primului, ar fi lovit persoana vătămată de mai multe ori în zona capului, după care toți trei l-ar fi transportat pe acesta cu autoturismul la o locație, unde l-ar fi obligat să accepte rezilierea unui contract de închiriere pe care omul de afaceri îl avea încheiat cu o fundație. Prin aceste acțiuni inculpatul, om de afaceri, ar fi dorit ca una dintre firmele pe care le controla să preia mai departe acel contract de închiriere.

Prin rezilierea acestui contract, partea vătămată ar fi suferit un prejudiciu în valoare de 5.756.969 lei”, concluzionează procurorii.

Trebuie precizat că în acest caz au fost dispuse măsuri pentru recuperarea prejudiciului și că dosarul urmează să fie judecat de magistrații Tribunalului București.

ADVERTISEMENT
Tags: