Life

Trei reţete de tocăniţă ca la mama acasă. Mâncarea perfectă pentru o cină de toamnă

Iată trei rețete de tocăniță, perfecte pentru o cină de toamnă, alături de familie. Învață să o prepari ca la mama acasă!
19.10.2022 | 09:14
Trei retete de tocanita ca la mama acasa Mancarea perfecta pentru o cina de toamna
Cum să faci tocăniță ca la mama acasă. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

În rândurile de mai jos găsești trei rețete simple de tocăniță, perfecte pentru masa de toamnă. Cei dragi se vor bucura de acest fel de mâncare, preparat ca la mama acasă.

Trei reţete delicioase de tocăniţă. Cum o prepari ca la mama acasă

Tocănița este unul dintre cele mai îndrăgite feluri de mâncare în România. Se prepară ușor și este delicioasă datorită combinațiilor de ingrediente care se folosesc.

ADVERTISEMENT

Există numeroase variante de tocăniță pe care le poți prepara acasă rapid, cu ingrediente la îndemâna oricui. Cele trei rețete prezentate în rândurile de mai jos sunt potrivite pentru toate gusturile!

Rețeta de tocăniță de pui, rapidă și sățioasă

Tocănița de pui este una dintre cele mai apreciate deoarece carnea se îmbină perfect cu aromele delicioase de legume și condimente.

ADVERTISEMENT

Este foarte ușor de preparat și nu îți va lua mai mult de o oră. Ingredientele menționate mai jos sunt pentru 4 porții.

Ingrediente:

  • 500 g piept de pui, tăiat bucăți
  • 100 g bulion
  • 300 g iaurt
  • o ceapă roșie tocată mărunt
  • 6 căței de usturoi, zdrobiți
  • 1 linguriță coriandru tocat
  • 1 vârf de linguriță de semințe de chimen
  • 2 foi de dafin
  • 1/2 legătură busuioc verde
  • 3-4 ardei iuți
  • 2 linguri ulei măsline
  • sare
  • piper
ADVERTISEMENT

Într-un bol se amestecă usturoiul zdrobit și o lingură de ulei, după care se adaugă coriandrul tocat, chimenul, piperul, sarea și foile de dafin. Se amestecă energic până când compoziția devine o pastă omogenă.

Într-o cratiță se încinge uleiul rămas, apoi se rumenește ceapa tocată mărunt. Atunci când capătă o culoare brun-aurie, în cratiță se adaugă și bucățile de pui, care se lasă la călit timp de 5-6 minute.

ADVERTISEMENT

Se toarnă apoi iaurtul și bulionul și se lasă să fiarbă timp de 25 de minute, la foc mic. Se adaugă sare și piper după gust, frunzele de busuioc tăiate mărunt și ardeii iuți curățați de semințe, apoi se mai lasă pe foc încă 5 minute.

Tocăniță de vită cu morcovi și țelină, rețeta perfectă pentru o cină în familie

Pentru tocănița de vită nu ai nevoie de foarte mult timp de petrecut în bucătărie. Cu doar câteva ingrediente poți găti o cină delicioasă, din 4 porții, pentru cei dragi.

Ingrediente:

  • 600 g pulpă de vită
  • 100 ml vin roșu
  • 2 morcovi
  • 4 tulpini de țelină
  • ulei
  • pătrunjel proaspăt
  • cimbru proaspăt
  • sare
  • piper

Carnea se taie în bucățele mici, iar morcovii se curăță și se taie rondele. Tijele de țelină se taie bucăți de 1/2 cm.

Se încing 4 linguri de ulei, după care se adaugă carnea. Se prăjește timp de 2-3 minute, apoi se adaugă morcovii și țelina.

Se adaugă sare și piper după gust, după care se toarnă vinul. Se lasă la foc mic, timp de 45 de minute. Se adaugă verdeața tocată, iar tocănița este gata pentru a fi servită.

Cum prepari tocăniță de legume

Dacă ții post sau preferi să mănânci fără carne, atunci poți prepara tocănița de legume. Este delicioasă și sățioasă, iar cei dragi cu siguranță vor fi încântați.

Ingrediente pentru 3 porții:

  • 150 ml suc de roșii
  • 100 ml ulei
  • 2 dovlecei
  • 1 ardei gras
  • 2 morcovi
  • 2 cartofi
  • 6 roșii
  • 4 căței de usturoi
  • sare
  • piper

Se spală legumele, apoi se curăță și se taie felii sau cubulețe. Roșiile se lasă întregi, dar le poți decoji înainte, opărindu-le puțin în apă fiartă.

Uleiul se încinge într-o cratiță, apoi se pun legumele și usturoiul pisat, în afară de roșii. Se amestecă bine, apoi se adaugă sare și piper. Se toarnă sucul de roșii, după care se fierbe la foc mic până când se înmoaie toate legumele.

Roșiile se adaugă la final și se oprește focul. Tocănița se lasă la cuptor timp de 30 de minute.

ADVERTISEMENT