Fotbal international

Tricourile “interzise” ale Belgiei la Mondial, la vânzare în magazinele FIFA din Doha! Cum a explicat forul decizia. Foto exclusiv

FIFA le-a transmis belgienilor că al doilea rând de echipament de la CM este interzis pentru cuvântul inserat "love". Dar aceleaşi tricouri sunt în continuare la vânzare în Doha.
01.12.2022 | 16:00
Tricourile interzise ale Belgiei la Mondial la vanzare in magazinele FIFA din Doha Cum a explicat forul decizia Foto exclusiv
Tricoul Belgiei, interzis pe teren, bun pentru vânzare. Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Naţionala Belgiei a fost informată înainte de startul turneului final că al doilea rând de echipament pe care voiau să îl poarte, alb cu stemele şi logo-ul în culorile curcubeului este interzis la Mondial, din cauza cuvântului “love”, inserat.

Tricourile “interzise” ale Belgiei la Mondial, la vânzare în magazinele FIFA din Doha!

Forul mondial a invocat atunci drepturi comerciale care ar putea duce la o dispută cu organizatorii festivalului Tommorowland. Doar că argumentele nu prea stau în picioare.

ADVERTISEMENT

Tricourile “curcubeu” ale belgienilor, cu “love” inserat pe guler, sunt puse la vânzare în magazinele oficiale FIFA din Qatar, deschise cu ocazia Campionatului Mondial.

Echipamentul
Echipamentul “curcubeu” al Belgiei se află la vânzare în magazinele din Doha. Sursa: Fanatik

UEFA a permis Belgiei să joace cu echipamentul “curcubeu”! FIFA, nu

Un tricou de joc al oricărei echipe de la acest turneu final costă aproximativ 560 de lei, transformat în bani româneşti. Belgia nu are voie să folosească al doilea echipament, însă în magazinele FIFA se pot vinde.

ADVERTISEMENT

Controversa este şi mai mare în condiţiile în care, UEFA nu a interzis acest tricou şi belgienii au putut evolua în luna septembrie în meciurile din Liga Naţiunilor cu acest echipament.

În răspuns la decizia FIFA, belgienii au anunţat că vor evolua în toate cele trei meciuri din faza grupelor de la turneul final în echipamentul roşu. Deşi forul mondial a explicat că această interdicţie nu are la bază mesajul de susţinere pentru comunităţile LGBTQ+, există mari semne de îndoială.

ADVERTISEMENT
Imagine din meciul Belgia - Ţările de Jos, din Liga Naţiunilor. Sursa: hepta.ro
Imagine din meciul Belgia – Ţările de Jos, din Liga Naţiunilor. Sursa: hepta.ro

Banderola “One love” a provocat un mare scandal

Mai ales că banderola în curcubeu, având înscripţionat mesajul “One love” a fost interzisă la acest turneu final. Căpitanii a şapte naţionale europene au anunţat că vor să poarte banderola, însă FIFA a ameninţat cu sancţiuni sportive federaţiile care permit aşa ceva.

Scandalul a fost alimentat de naţionala Germaniei, jucătorii punându-şi mâinile la gură la poza de grup înaintea meciului cu Japonia, din cauza faptului că Neuer nu poate purta banderola pe care o doreşte.

ADVERTISEMENT

Qatarezii susţin că naţionalele care promovează LGBTQ+ trebuie sancţionate

În contrapartidă, FANATIK a ascultat şi cealaltă variantă, a qatarezilor. Unul dintre jurnaliştii locali au explicat că aceste însemne LGBTQ+ ar trebui interzise, în condiţiile în care valorile ţării sunt diametral opuse faţă de acest mesaj.

Controversa “curcubeului” la Cupa Mondială din Qatar a produs deja destule tensiuni, iar faptul că aceste tricouri se comercializează în continuare la turneul final, deşi sunt interzise pe teren, este încă o decizie de neînţeles.

  • 560 de lei costă un tricou de joc în magazinele FIFA
  • 1 rând de echipament va folosi Belgia în faza grupelor (cel roşu, tradiţional)

  • 2,68 este cota NetBet pentru pronosticul „2 solist” la meciul Croţia – Belgia. Vezi aici toate cotele

ADVERTISEMENT