Life

Trucul lăudat de medici care te poate ajuta să adormi mai ușor. Ce presupune metoda ”cinci simțuri”

”Cinci simțuri”, metoda recomandată de medici tuturor celor care au probleme cu somnul. Ce trebuie să faci pentru a adormi foarte repede.
15.03.2024 | 18:33
Trucul laudat de medici care te poate ajuta sa adormi mai usor Ce presupune metoda cinci simturi
”Cinci simțuri”, metoda salvatoare care te va ajuta să adormi în timp record. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Odihna corespunzătoare este esențială pentru un organism sănătos. Din păcate, din cauza ritmului de viață și al stresului cotidian, din ce în ce mai multe persoane au probleme cu somnul. Specialiștii de peste hotare au cercetat intens acest fenomen și se pare că au găsit secretul de a adormi mult mai repede.

Ce trebuie să faci pentru a avea un somn odihnitor

Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea fizică și mentală a organismului. Din păcate, din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu probleme în ceea ce privește odihna. Multe dintre ele nici nu pot adormi, iar asta le poate face să piardă ore bune de somn în fiecare noapte.

ADVERTISEMENT

Deborah Lee, un medic care a studiat îndeaproape problema legată de somn a descoperit o metodă prin care oricine poate adormi foarte ușor. Somnul nu trebuie niciodată neglijat, a spus medicul. Dacă durează foarte mult ca o persoană să adoarmă, atunci aceasta nu va atinge niciodată cantitatea corectă de cicluri de somn.

În medie, potrivit studiilor, un adult are nevoie de șapte până la nouă ore de somn pe noapte. În 2020, Deborah Lee a efectuat un studiu pe un eșantion compus din adulți, iar concluziile au fost îngrijorătoare. Mai mult de 14% dintre ei au avut dificultăți în a adormi în ultimele 30 de zile.

ADVERTISEMENT

Medicul a subliniat faptul că, pentru a adormi mult mai ușor, este important ca orice persoană să fie în controlul emoțiilor sale. Este esențial ca cei care doresc să adoarmă repede să exerseze pentru a-și putea aduna gândurile.

Cum te ajută exercițiul ”cinci simțuri” să adormi în timp record

Cel mai eficient mod de a face asta este punerea în practică a exercițiului ”cinci simțuri”. Acesta este folosit, de cele mai multe ori, pentru a relaxa mintea în situații stresante.

ADVERTISEMENT

”Asta înseamnă să stați sau să vă întindeți undeva liniștit, apoi să încercați să vă relaxați. Faceți câteva exerciții de respirație. Apoi, gândiți-vă la fiecare dintre simțurile dumneavoastră și reflectați asupra fiecăruia câteva minute.”, a spus Deborah Lee, potrivit mirror.co.uk.

Mai exact, metoda este următoarea:
–       Văz: gândiți-vă la cinci culori pe care le puteți vizualiza și la ideea pe care vi-o induce fiecare
–       Auz: gândiți-vă la patru lucruri pe care le puteți auzi și gândiți-vă ce reprezintă ele
–       Atingere: gândiți-vă la trei lucruri pe care le puteți atinge și cum le percepe corpul vostru
–       Miros: gândiți-vă la două lucruri pe care le puteți miros și ce amintiri vă trezesc acestea.
–       Gust: gândiți-vă la un lucru pe care îl puteți gusta și la senzația pe care o creează în corpul dumneavoastră.

ADVERTISEMENT

Medicul Deborah Lee a spus că și ținerea unui jurnal poate ajuta înainte de culcare. În acest fel, orice frustrare poate fi așternută pe hârtie. De asemenea, Deborah a mai spus și că este esențial a se evita orice somn pe timpul zilei. Chiar și cele de mică durată pot perturba somnul de seară.

La fel de importantă pentru un somn odihnitor este și evitarea băuturilor cu cofeină. O igienă corespunzătoare, dar și un mediu plăcut în dormitor, unde să nu fie prea multă lumină pot fi factori decisivi pentru o odihnă ca la carte.

ADVERTISEMENT