Life

Trupa ASIA, revenire ștearsă. În fața unei săli cu scaune goale, ”Inima mea” a avut aritmie cardiacă

FANATIK vă prezintă cronica unei reveniri incomplete, cea a trupei A.S.I.A. Cum a fost concertul de la Sala Palatului, cu bune și cu rele.
07.03.2023 | 17:39
Trupa ASIA revenire stearsa In fata unei sali cu scaune goale Inima mea a avut aritmie cardiaca
A. S. I. A. a revenit pe scenă, după 15 ani, pe 6 martie 2023, la Sala Palatului. Foto: Instagram/ FANATIK
ADVERTISEMENT

După 15 ani, trupa A.S.I.A s-a reunit, pe 6 martie 2023, la Sala Palatului, iar concertul fetelor a avut câteva puncte tari, dar și destule puncte slabe. O să vă spunem ce ne-a plăcut și nu ne-a plăcut la marea revenire a formației care în anii 2000 făcea furori în România. Dincolo de bucuria pe care o parte a sălii pe jumătate pline a simțit-o – iar aici vorbim de cei câțiva oameni care sunt, probabil, nucleul dur al fanilor și familiile fetelor – au fost lucruri care nu sunt tocmai pozitive pentru reunirea anunțată cu mare fast.

Concertul de revenire al trupei A.S.I.A., între entuziasm și eșec

O să începem cu bilele negre ale show-ului de la Sala Palatului. În primul rând, concertul trebuia să înceapă la ora 19, dar fetele au ajuns pe scenă abia la 19 și 25 de minute. Știm, se întâmplă și la case mai mari, nu e nici prima, nici ultima trupă care se lasă așteptată, a făcut-o și Depeche Mode în fața unui stadion plin ochi. Doar că… atunci când faci promovare masivă, o astfel de întârziere poate fi o problemă pentru persoanele care țin foarte mult la punctualitate.

ADVERTISEMENT

Sau, măcar pentru a încălzi publicul, pui la boxele sălii câteva piese dintre cele care făceau furori în anii 2000, nu un radio. Pentru că, la ora 19.05 deja lumea se cam foia, se plictisea și începuse să discute orice altceva, dar nu despre eveniment. De exemplu, de la două doamne ajunse la vârsta a treia, am aflat că nu e bine să combini cartofii prăjiți cu carne făcută în ulei, că îmbătrânesc vasele de sânge. Sau că un copil nu trebuie obișnuit cu cartofi prăjiți, ci doar fierți.

Într-un final a început show-ul. Un mixaj de refrene din piesele celebre ale trupei. Se lasă cortina – cu greu – și apar cele patru membre ale formației care și-a anunțat relansarea. Rochii roz, diafane, ele toate un zâmbet. Sau, mă rog, trei dintre ele zâmbitoare, una ușor pierdută.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu Anemona din trupa A.S.I.A.?

De altfel, pe tot parcursul show-ului, am avut impresia că vedem o trupă din trei fete plus o asistentă: Anemona Niculescu. Anemona, care la un moment dat a recitat o poezie despre un uriaș și o muritoare de rând, mică, mică, o fată care își dorea o casă la fel de mică, mică, mică, părăsind personajul mitologic pentru un tip cu bani ca să îi îndeplinească visul de a avea o căsuță (da, totul e la diminutiv, foarte cringe!), părea desprinsă complet din povestea A. S. I. A.

Pe tot parcursul concertului, Anemona a stat parcă pedepsită, într-un colț, destul de statică, cu aceeași mișcare legănată de pe un picior pe altul, uitând versuri sau prefăcându-se că le știe, cântând ici, colo câte puțin. Celelalte fete s-au mai mișcat, s-au mai îmbrățișat, au încercat să readucă un pic din spiritul A. S. I. A. de pe vremuri, însă Anemona era complet decuplată. O fi fost anunțată că participă la un alt spectacol? Greu de imaginat.

ADVERTISEMENT

Pe scenă, nicio vorbă despre Irina de la A.S.I.A. Și nici despre Alina Crișan

O altă bilă neagră este lipsa de sincronizare. Întrebarea este dacă fetele de la A. S. I. A. au făcut repetiții înainte de acest show anunțat cu mare fast. În afară de Anemona, care s-a mulțumit cu colțișorul ei (să folosim tot un cuvânt drăguț și micuț cum îi place, sic!), celelalte fete parcă s-au luptat pentru supremația pe scenă. Nu am simțit nicio secundă că s-ar armoniza vocile, fiecare cânta peste cealaltă, iar de multe ori abia se auzeau, instrumentiștii fiind peste vocile lor.

După atâția ani, după atâta așteptare, să n-ai tu o minimă coregrafie, să nu observi că abia reușești să te auzi atunci când cânți… lăsăm pe fiecare să interpreteze ce înseamnă asta.

ADVERTISEMENT

Evident că știm și despre conflictul care există între Irina și trupă. I-ul din perioada de aur a formației nu a fost prezentă în sală, însă au fost câteva tinere care i-au adus un omagiu brunetei. Printre spectatori s-au aflat câteva fete care au avut coafura care a consacrat-o pe Irina Nicolae, celebrele codițe care au marcat un trend în anii 2000 și care erau trade-mark-ul formației.

Concertul a avut și părți bune

O să punctăm și câteva lucruri bune care s-au petrecut. Am remarcat, de departe, vocile Soranei și a Iannei, acestea funcționând foarte bine ca artiste separat, nu și împreună. Da, așa cum Anemona a avut momentul ei poetic, și Sorana și Ianna au cântat fiecare câte o melodie.

Ca să fin sinceri, Sorana a fost într-o formă de invidiat. Iar piesa pe care a cântat-o singură, pe scenă, este una cât se poate de bună. Comnpusă de ea, pentru o voce puternică, cu influențe rock, dar cu o cu totul și cu totul altă orchestrație, Sorana ar avea șanse să ajungă și la radio. De altfel, vocea Soranei s-a auzit cel mai puternic pe tot parcusul celor două ore.

Ianna Novac s-a făcut și ea remarcată cu vocea de soprană. Dar doar când a cântat singură a meritat aplauzele, talentata artistă fiind, parcă, nepotrivită pentru lejeritatea pieselor A. S. I. A.

Show vechi, dar a prins. La final

Un alt aspect pozitiv demn de menționat este faptul că A. S. I. A., cu tot show-ul aparent încropit și învechit oferit publicului, a reușit să adune fani din toate categoriile de vârstă. Ce-i drept, cei mai mulți aveau peste 40 de ani, dar e cumva firesc, aceștia crescând cu muzica A. S. I. A. Ăsta e un plus pe care formația ar trebui să îl ia în calcul dacă va mai dori să mai scoată vreodată o melodie.

Apoi, avem și o bilă gri. Faptul că fetele de la A. S. I . A. nu au pomenit-o absolut deloc pe Irina, pe scenă, e semn că nu au vrut să alimenteze scandalul. Să zicem că e ok. Dar, dacă privim dintr-o altă perspectivă… ar fi meritat să fie pomenite fetele care au făcut parte din această trupă, măcar în semn de mulțumire pentru că au dus mai departe acest proiect. Deci, e cu dus-întors aici. Pentru că, pe lângă Irina, ne mai amintim și de Alina Crișan și, poate, ar fi meritat să fie și ea pomenită.

Cu toate acestea, la final, atunci când au cântat, din nou, câteva dintre hituri, iar spectatorii, încurajați și de prezența drăgălașă a copiilor de pe scenă, au cântat alături de fete. Nu foarte tare, dar măcar au făcut-o, în picioare. Din păcate, atunci s-a și terminat concertul, iar cheful de distracție s-a… dus.

În concluzie, trupa A. S. I. A. rămâne „O iubire de-o vară” (vara anilor 2000) transformată de anii care au trecut de atunci într-o „Cireașă amară”. Dar, cu ceva repetiții, eforturi, poate o piesă nouă – de ce nu, chiar cea a Soranei – ar avea o șansă. Mai ales că sunt suficient de mulți nostalgici, doar festivalurile Retro sunt sold-out.

Irina Nicolae, elegantă, a preferat să rămână la Budapesta și să nu facă atmosferă la concert

Deși își anunțase prezența în primul rând al Sălii Palatului la concertul de revenire al trupei A. S. I . A., Irina Nicolae, de departe cea mai cunoscută dintre cântărețele care formau trupa, a preferat să rămână la Budapesta, acolo unde are familia. Motivele sunt, cu siguranță, legate de disputele apărute în spațiul public cu privire la apartenența ei la formație.

Conform declarațiilor date acum câteva săptămâni de Adi Ordean, Irina Nicolae ar fi fost invitată, dar nu a putut da curs cererii fetelor. Doar că, la acea vreme, ea a avut o reacție pe măsură, dezvăluind că așa ceva nu s-a întâmplat niciodată și că și-ar fi dorit să fi fost măcar anunțată.

Cu spiritele și așa inflamate, Irina Nicolae a preferat să stea departe de sala în care o parte dintre fostele sale colege au susținut show-ul de revenire.

ADVERTISEMENT