News

Trupul lui Aleksei Navalnîi, găsit la morga unui spital. Deținut din lagărul rus, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața disidentului

Trupul disidentului rus Aleksei Navalnîi, decedat vineri, 16 februarie, a fost găsit la morga Spitalului Clinic Districtual Salekhard.
18.02.2024 | 15:39
Trupul lui Aleksei Navalnii gasit la morga unui spital Detinut din lagarul rus dezvaluiri despre ultimele clipe din viata disidentului
Trupul lui Aleksei Navalnîi, găsit la morga Spitalului Clinic Districtual Salekhard. Sursa foto: hepta.ro / X / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După 24 de ore de incertitudine și controverse, se pare că trupul lui Aleksei Navalnîi a fost localizat. Acesta s-ar afla în prezent la morga Spitalului Clinic Districtual Salekhard.

Trupul lui Aleksei Navalnîi, găsit la morga Spitalului Clinic Districtual Salekhard

Sâmbătă, 17 februarie, apropiații opozantului rus Aleksei Navalnîi au afirmat în spațiul public că trupul acestuia nu se află la morga din orașul arctic Salekhard. Vorbim de locația în care autoritățile penitenciare au trimis-o pe mama sa.

ADVERTISEMENT

Avocatul lui Aleksei și mama sa au ajuns la morga din Salekhard. Aceasta era închisă, deși colonia penitenciară dăduse asigurări că funcționa și că trupul lui Navalnîi se afla acolo. Avocatul a sunat la numărul de telefon de pe ușă. I s-a spus că este a șaptea persoană care sună astăzi și că trupul lui Alexei nu se află la morgă”, a declarat Kira Iarmich, purtătoarea de cuvânt a opoziției, pe X (fostul Twitter).

Între timp, vin noi vești din Rusia. Publicația Novaya Gazeta Europe notează că trupul lui Aleksei Navalnîi se află, totuși, la morga Spitalului Clinic Districtual Salekhard.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii ruși scriu că vineri, după deces, trupul disidentului a fost dus iniţial în oraşul Labitnangi. Tot vineri, trupul lui Navalnîi a fost transferat la Spitalul Clinic Districtual din capitala regională Salekhard. ”De obicei, cadavrele persoanelor care mor în închisoare sunt duse direct la Biroul de Medicină Legală de pe strada Glazkova, dar în acest caz a fost dus la spitalul clinic dintr-un motiv oarecare”, a spus un paramedic al serviciului de ambulanţă Salekhard.

Același paramedic dezvăluie că, din ceea ce i s-a transmis, trupul lui Navalnîi prezenta semne de vânătăi. Acestea nu păreau să fi fost de la bătăi. ”Ca paramedic cu experienţă, pot spune că rănile descrise de cei care le-au văzut păreau să fie de la convulsii.

ADVERTISEMENT

Dacă o persoană are convulsii şi ceilalţi încearcă să îl ţină apăsat, dar convulsiile sunt foarte puternice, atunci apar vânătăi. Ei au mai spus că avea o vânătaie pe piept – de genul care provine din masajul cardiac indirect”.

Deținut din lagărul rus, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața disidentului

Aceeași publicație independentă Novaya Gazeta mai prezintă, duminică, o declarație dată de unul dintre deținuții închiși în același lagăr în care se afla și disidentul Aleksei Navalnîi.

ADVERTISEMENT

Sub protecția anonimatului, prizonierul susține că ambulanțele au fost chemate la penitenciar după ce era clar că Navalnîi era deja mort. Tot în seara dinainte a fost întărită semnificativ securitatea.

Într-o primă fază, verificarea de seară, care are loc între orele 20:00 și 20:30 a fost făcută mult mai repede decât în mod obișnuit”, spune bărbatul. Apoi, în dimineața zilei în care a murit Navalnîi, autoritățile penitenciare au început cu o perchiziție totală și cu confiscarea telefoanelor, cardurilor SIM și chiar a unor boilere.

Vineri, la ora 10.00 dimineața, moartea disidentului a devenit informație cunoscută în interiorul închisorii. La fața locului nu au fost prezente ambulanțe înainte de declararea decesului disidentului.

”De obicei, atât administrația închisorii, cât și prizonierii sunt informați despre astfel de controale nu cu o zi sau două înainte de sosirea lor, ci cu aproximativ o lună. Nu erau ambulanțe în colonie în dimineața zilei de vineri. Au apărut numai după ce s-a aflat peste tot că Navalnîi a murit.

Prin urmare, eu cred că Navalnîi a murit cu mult mai devreme decât în momentul anunțat. Foarte probabil era mort deja de noaptea trecută. Altfel, de ce a mai fost nevoie să ne închidă în celule noaptea și să organizeze percheziții dimineața?”, a declarat prizonierul.

Același bărbat mai spune că sunt șanse mari ca ultimele ore din viața lui Aleksei Navalnîi să rămână pentru totdeauna un mister. Atât pentru familia lui, cât și pentru public.

ADVERTISEMENT
Tags: