News

Tudor Pendiuc, fostul primar PSD al Piteștiului, ar putea scăpa de 8 ani de închisoare. Ce spun procurorii DNA

Tudor Pendiuc, fostul primar PSD al Piteștiului, condamnat la 8 ani de închisoare de Tribunalul București în 2020, ar putea scăpa de pedeapsă. Anunțul făcut de procurorii DNA.
26.05.2022 | 07:33
Tudor Pendiuc fostul primar PSD al Pitestiului ar putea scapa de 8 ani de inchisoare Ce spun procurorii DNA
Tudor Pendiuc, fostul primar PSD al Piteștiului, ar putea scăpa de 8 ani de închisoare. Sursa foto: Wikipedia.org
ADVERTISEMENT

Fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc (PSD), condamnat în 2020 la 8 ani de închisoare de Tribunalul București, este în pragul de prescripție a faptelor, conform Direcției Naționale Anticorupție.

Fost primar PSD din Pitești, aproape de a scăpa de 8 ani de închisoare. Anunțul procurorilor DNA în privința lui Tudor Pendiuc

Tudor Pendiuc, fost primar al municipiului Pitești, a fost condamnat în februarie 2020, de Tribunal București, la 8 ani de închisoare într-un dosar de corupție instrumentat de DNA. Și fiica primarului, Emanuela Elena Pendiuc, a fost condamnată la 5 ani de închisoare.

ADVERTISEMENT

Fostul edil a fost acuzat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție de luare de mită, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată, alături de fiica sa și alte 10 persoane, legat de modalitatea de achiziție a 80 de autobuze pentru municipiul Pitești.

Acum, la doi ani distanță, cei doi sunt în prag de prescripție a faptelor în Dosarul Publitrans, adică foarte aproape de a scăpa de pedepsele cu executare, notează Ziare.com.

ADVERTISEMENT

”Se apropie vertiginos termenul de prescripție, motiv pentru care vă solicităm să acordați termene scurte, de maxim 2 săptămâni”, a cerut procurorul de ședință al DNA la termenul de miercuri, 25 mai.

Reprezentantul DNA n-a obținut ce a dorit, deoarece instanța se va pronunța pe 8 iunie asupra unor probe, iar abia pe 22 iunie vor avea loc noi dezbateri, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT

Dosarul lui Pendiuc, plimbat pe la trei completuri de apel

Numai în ultima jumătate de an, dosarul lui Pendiuc a fost mutat pe la trei completuri de judecată. Acest lucru a fost ca urmare fie a cererilor DNA, fie la solicitarea inculpaților.

Astfel, fiecare judecător trebuie să procedeze la readministrarea probelor, pentru a le putea analiza nemijlocit.

ADVERTISEMENT

De la primul termen de apel, din 22 septembrie 2020 și până în 8 februarie 2022 au trecut 18 termene de judecată în care procesul mai mult s-a amânat decât s-a discutat.

Apoi, în februarie 2022, DNA a formulat cerere de recuzare la adresa completului format din Nicoleta Nolden şi Aurel Găitan, iar dosarul a ajuns din nou la completul inițial învestit ”pentru continuitate”.

”În temeiul art.67, alin.1, Cod de procedură penală, raportat la art.64, alin.1, litera f, Cod de procedură penală, admite cererea de recuzare a judecătorilor Nicoleta Nolden şi Aurel Găitan, formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. Dispune, în respectarea principiului continuităţii, trimiterea dosarului la completul de apel iniţial învestit, compus din judecătorii Adina-Adriana Radu şi Alin-Benone Rădiunea, în vederea continuării efectuării cercetării judecătoreşti a apelurilor”, se arăta în minuta deciziei.

ADVERTISEMENT