News

Tudorel Toader, în pericol după decizia de la CEDO. Ce propune ministerul Justiției

05.05.2020 | 15:43
Tudorel Toader in pericol dupa decizia de la CEDO Ce propune ministerul Justitiei
ADVERTISEMENT

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, este în pericol după decizia venită de la CEDO și care i-a dat dreptate Laurei Codruța Kovesi în procesul intentat României.

Tudorel Toader, în pericol după decizia de la CEDO

În urma deciziei CEDO prin care se arată că înlăturarea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef a fost abuzivă, Tudorel Toader este în pericol să-și piardă poziția de membru al Comisiei de la Veneția.

ADVERTISEMENT

Într-un comunicat postat pe site-ul oficial al Ministerului Justiției se arată că instituția va cere eliberarea din funcție a lui Tudorel Toader, ca urmare a implicațiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României.

”Ministerul Justiției va înainta premierului propunerea ca Guvernul României să transmită Comisiei de la Veneția solicitarea de a aplica dispozițiile statutare ale Comisiei în privința domnului Tudorel Toader, respectiv eliberarea acestuia din funcția de membru al Comisiei de la Veneția”, se arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

Tudorel Toader spune că președintele a revocat-o pe Kovesi

Ministerul Justiției a precizat faptul că mandatul lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneția a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitării mandatului de ministru al Justiției.

Fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a câștigat la CEDO procesul împotriva României. Curtea a considerat că a fost o încălcare a Articolului 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

ADVERTISEMENT

Fostul ministrul al Justiției, Tudorel Toader, a explicat că CCR a luat o decizie şi  preşedintele a revocat-o pe Laura Codruța Kovesi în baza acelei decizii. El a mai precizat că ministrul nu are drept de sesizare a CCR.

Laura Codruța Kovesi a reacționat, marți, după câștigul de la CEDO și spune că decizia Curții Europene  clarifică independența procurorilor, dar “mai sunt și alte lucruri pe care le lămurește”.

ADVERTISEMENT

Într-o postare făcută pe contul de Facebook, Lia Olguța Vasilescu explică faptul că victoria Laurei Codruța Kovesi în procesul intentat României la CEDO i se datorează omului de afaceri George Soros.

ADVERTISEMENT