Fotbal international

Turcii nu se lasă! vor o pedeapsă drastică pentru Colțescu: „Să fie suspendați pe viață!”

12.02.2021 | 20:03
Turcii nu se lasa vor o pedeapsa drastica pentru Coltescu Sa fie suspendati pe viata
ADVERTISEMENT

Turcii de la Bașakșehir s-au supărat după ce UEFA a anunțat că Sebastian Colțescu nu a avut nicio intenție rasistă în duelul cu PSG din grupele Champions League, iar acum, aceștia vor ca arbitrul român să fie suspendat pe viață.

Sebastian Colțescu nu este singurul arbitru de la acel meci pe care turcii îl acuză de rasism și pentru care cer o pedeapsă drastică. Pe lângă Colțescu și Octavian Șovre este ținta conducătorilor lui Bașakșehir.

ADVERTISEMENT

Președintele lui Bașakșehir Istanbul este cel care cere pedeapsa pe viață pentru cei doi arbitrii români, după ce UEFA a decis că nu a fost un caz de rasism în cuvintele adresate de Sebastian Colțescu.

Turcii vor o pedeapsă drastică pentru Sebastian Colțescu

Goksel Gumusdag, președintele lui Bașakșehir, cere pedepse drastice pentru Sebastian Colțescu și Octavian Șovre, fiind enervat de faptul că UEFA a stabilit că nu a fost vorba de rasism la scandalul care a făcut înconjurul planetei din timpul duelului cu PSG:

ADVERTISEMENT

„Pozitia pe care PSG și Bașakșehir au avut-o împotriva rasismului a intrat în istoria ca o zi specială. A avut un ecou incredibil în lume. Am primit o scrisoare de la președintele UEFA, Ceferin. Inspectorul și-a finalizat ancheta și i-a trimis pe arbitri către Consiliul Disciplinar UEFA. Acum vom aștepta rezultatul.

Așteptăm cu nerăbdare să vedem cum UEFA va rezista în lupta contra rasismului. Noi am depus cerere ca cei doi arbitri (n.r. – Sebastian Colțescu și Octavian Șovre) să fie suspendați pe viață”.

ADVERTISEMENT

Comunicatul dat de UEFA în cazul lui Colțescu

UEFA a deschis o anchetă după evenimentele petrecute în minutul 14 al duelului dintre PSG și Bașakșehir, dar au considerat că Sebastian Colțescu nu a avut intenții rasiste când s-a adresat cu „ăla negru” către Pierre Webo, antrenorul secund al turcilor:

„Din probele video şi audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colţescu şi Şovre au folosit expresiile în limba română „negrul ăla” şi „ăla negru”, care în engleză sunt traduse „the black one”, pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Basaksehir, domnul Webo.

ADVERTISEMENT

Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti „negrul ăla” şi „ăla negru” nu au conotaţii peiorative sau negative.

Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul „negru” folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul „negru” este utilizat la scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul.

Astfel, expresiile „negrul ăla” şi „ăla negru”, deşi ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse şi din cauza foneticii similare dintre cuvântul „negru” din română şi termenul peiorativ englezesc „negro”, nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecinţă, nu constituie conduită sancţionabilă.

În fine, remarca domnului Buruk nu poate fi considerată discriminatorie, deoarece este o opinie sau o sugestie către arbitrul de rezervă, pentru ca termenii folosiţi de acesta ar putea fi evitaţi în contexte precum competiţiile UEFA. În consecinţă, nu se vor lua măsuri disciplinare împotriva domnului Buruk.

În baza celor de mai sus, inspectorul de etică şi disciplină desemnat consideră că investigaţia asupra unui posibil comportament rasist sau discriminatoriu al domnilor Colţescu, Şovre şi Buruk s-a terminat, fără a fi nevoie de luarea unor măsuri disciplinare pentru încălcarea articolelor din legile UEFA”.

ADVERTISEMENT