Sport

Turul Italiei 2022. Jai Hindley, câștigătorul surpriză. E primul australian care se impune în Giro. Video

Lumea ciclismului a intrat în febra Turului Italiei 2022, una care se anunță a fi extrem de echilibrată și care poate răsturna orice fel de calcule, deși cei de la Ineos pornesc cu prima șansă.
29.05.2022 | 18:38
Turul Italiei 2022 Jai Hindley castigatorul surpriza E primul australian care se impune in Giro Video
Ciclistul echipei Bora Hansgrohe, Jai Hindley, a câștigat Turul Italiei 2022, reușind să-și apere fără probleme avansul în ultima etapă. Sursă foto: Twitter
ADVERTISEMENT
29-05-2022
15:38

Jai Hindley câștigă Turul Italiei 2022

Ciclistul echipei Bora Hansgrohe, Jai Hindley, a câștigat Turul Italiei 2022, reușind să-și apere fără probleme avansul în ultima etapă.

Australianul în vârstă de 26 de ani a reușit un contratimp foarte bun la Verona și reușește cea mai mare victorie a carierei. El a mai terminat Giro pe locul secund în 2020, atunci când a pierdut tricoul roz în ultima etapă, tot la contratimp, în fața britanicului Tao Geoghegan Hart.

Hindley, primul australian care câștigă Turul Italiei și al doilea rutier din țara sa care se impune într-un mare tur, după Cadel Evans în Turul Franței 2011, a fost urmat de ecuadorianul Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), la un minut și 18 secunde, și de spaniolul Mikel Landa (Bahrain Victorious), la trei minute și 24 de secunde.

Turul Italiei 2022

Ultima etapă a acestei ediții a fost câștigată de campionul Italiei la contratimp, Matteo Sobrero (BikeExchange), urmat de olandezii Thymen Arensman (DSM), la 23 de secunde, și Mathieu van der Poel (Alpecin Fenix), la 40 de secunde.

28-05-2022
15:35

Jay Hindley a dat lovitura în penultima etapă

Ciclistul echipei UAE, Alessandro Covi, a câștigat din evadare etapa a 20-a a Turului Italiei, disputată pe distanța a 168 de kilometri, între Belluno și Marmolada.

Italianul a terminat cu avans de 32 de secunde față de slovenul Domen Novak (Bahrain Victorious) și 37 de secunde față de un alt italian, Giulio Ciccone (Trek-Segafredo).

Turul Italiei 2022

Surpriză a venit în spate, în bătălia pentru clasamentul general, acolo unde australianul Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) a dat marea lovitură și i-a luat ecuadorianului Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) nu mai puțin de un minut și 25 de secunde pe ultima cățărare.

În aceste condiții, Hindley a preluat tricoul roz și este mare favorit la victoria finală. El are un avans de un minut și 25 de secunde față de Carapaz și de un minut și 51 de secunde față de spaniolul Mikel Landa (Bahrain Victorious).

Turul Italiei 2022

Ultima etapă va fi un contratimp individual la Verona, pe distanța a 17,4 kilometri.

27-05-2022
17:37

Koen Bouwman a câştigat etapa a 19-a din Giro! Carapaz rămâne în "roz" înainte de etapa regină

Koen Bouwman de la Jumbo-Visma a câştigat etapa a 19-a din Giro. Evadarea a avut succes şi a încheiat cu aproape cinci minute distanţă faţă de grupul favoriţilor. La final a fost un sprint în cinci pentru victorie, câştigat de Bouwman. Pe doi a încheiat Mauro Schmid, podiumul fiind completat de Alessandro Tonelli. 

În clasamentul general a fost meci egal între favoriţi. Richard Carapaz rămâne cu cele trei secunde în faţa lui Jay Hindley, iar Mikel Landa este la 1:05 distanţă faţă de lider.Este foarte posibil ca turul să se joace sâmbătă, în etapa “regină”, unde vom avea şi Cima Coppi.

Este o etapă cu o lungime de 168 de kilometri, care va avea pe parcurs o căţărare de categorie 1 şi una de categorie specială, Passo Pordoi (2239 de metri). Această căţărare reprezintă Cima Coppi, adică cea mai mare altitudine la care ajunge plutonul. Finalul însă va fi pe o căţărare de categorie întâi, la Marmolada. 

VEZI VIDEO FINALUL DIN ETAPA A 19-A: 

26-05-2022
16:29

Dries De Bondt, succes neașteptat

Ciclistul echipei Alpecin Fenix, Dries De Bondt, a câștigat din evadare etapa a 18-a a Turului Italiei, ultima dedicată sprinterilor, disputată pe distanța a 156 de kilometri, între Borgo Valsugana și Treviso.

Belgianul i-a învins la sprint pe colegii de evadare. Pe locul secund a venit italianul Edoardo Affini (Jumbo-Visma), al treilea a fost danezul Magnus Cort (EF Education), iar al patrulea a trecut Davide Gabburo (Bardiani).

Turul Italiei 2022

Înaintea etapei de astăzi, portughezul Joao Almeida, aflat pe locul 4 la general a fost nevoit să abandoneze după ce a testat pozitiv la Covid-19. Australianul Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) a avut un incident mecanic în ultimii 3 kilometri, dar a primit timpul plutonului.

În aceste condiții, ecuadorianul Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) păstrează un avans de 3 secunde față de Hindley și un minut și cinci secunde față de spaniolul Mikel Landa (Bahrain Victorious).

Turul Italiei 2022

Vineri va avea loc etapa a 19-a, care se va desfășura pe distanța a 178 de kilometri, între Marano Lagunare și Santuario di Castelmonte. Este o etapă de patru stele, cu patru cățărări, dintre care una de categoria 1 și care se va încheia în ascensiune. Este un loc ideal pentru o bătălie între favoriții la tricoul roz.

25-05-2022
17:13

Buitrago, victorie uriașă la 22 de ani

Ciclistul echipei Bahrain Victorious, Santiago Buitrago, a câștigat din evadare etapa a 17-a a Turului Italiei, disputată pe distanța a 168 de kilometri, între Ponte di Legno și Lavarone.

Columbianul de 22 de ani a atacat pe ultima cățărare, Monterovere, și s-a desprins în câștigător. El a sosit cu un avans de 35 de secunde față de olandezul Gijs Leemreize (Jumbo-Visma) și de două minute și 28 de secunde față de cehul Jan Hirt (Intermarche).

Turul Italiei 2022

În bătălia pentru clasamentul general, primii doi clasați, Richard Carapaz (Ineos Grenadier) și Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) au venit în același timp, astfel că ecuadorianul păstrează 3 secunde avans față de australian.

Spaniolul Mikel Landa (Bahrain Victorious) a venit cu 6 secunde întârziere față de cei doi, dar a urcat pe treapta a treia a podiumului, la un minut și cinci secunde, profitând de ziua mai slabă a portughezului Joao Almeida (UAE), care a coborât pe 4, la un minut și 54 de secunde.

Turul Italiei 2022

Joi urmează etapa a 18-a, care se va desfășura pe distanța a 156 de kilometri, între Borgo Valsugana și Treviso. Este o etapă dedicată sprinterilor, traseul fiind unul în ușoară coborâre.

24-05-2022
15:48

Jan Hirt s-a impus în etapa a 16-a

Ciclistul echipei Intermarche, Jan Hirt, a câștigat din evadare etapa a 16-a a Turului Italiei, disputată pe distanța a 202 kilometri între localitățile Salo și Aprica, care a avut pe traseu trei cățărări de categoria 1, printre care și celebra Passo del Mortirolo.

Cehul a trecut linia de sosire cu un avans de șapte secunde față de colegul său de evadare, olandezul Tyhmen Arensman (DSM). Pe trei a venit australianul Jai Hindley (Bora-Hansgrohe), care i-a învins într-un sprint pe ecuadorianul Richard Carapaz (Ineos Grenadier) și spaniolii Alejandro Valverde (Movistar) și Mikel Landa (Bahrain Victorious).

Turul Italiei 2022

Astfel, Hindley s-a apropiat în clasamentul general la doar trei secunde de liderul Carapaz. Al treilea este în continuare portughezul Joao Almeida (UAE), la 44 de secunde, iar Landa este al patrulea, la 59 de secunde.

Turul Italiei 2022

Miercuri urmează etapa a 17-a, care se va desfășura pe distanța a 168de kilometri, între Ponte di Legno și Lavarone. Este o etapă dificilă, cotată la patru stele, care începe într-o urcare nerepertoriată, cu multe schimbări de altitudine. Se anunță o nouă bătălie interesantă pentru tricoul roz.

20-05-2022
15:17

Arnaud Demare, victorie la sprint

Ciclistul echipei Groupama-FDJ, Arnaud Demare, a câștigat la sprint etapa a 13-a a Turului Italiei, disputată pe distanța a 150 de kilometri între localitățile Sanremo și Cuneo.

Francezul, deținătorul tricoului ciclame de lider în clasamentul pe puncte, i-a învins la sprint nebun încheiat la fotofiniș pe germanul Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) și pe britanicul Mark Cavendish (Quick-Step).

Turul Italiei 2022

Ziua a fost marcată de abandonul lui Romain Bardet (DSM), unul dintre favoriții la victoria finală. Francezul a fost nevoit să se retragă din cursă din cauza unor probleme stomacale, el vomitând în momentul în care s-a dat jos de pe bicicletă, după 35 de kilometri rulați din etapă.

În clasamentul general lider este în continuare spaniolul Juan Pedro Lopez (Trek-Segafredo). El are un avans de 12 secunde față de ecuadorianul Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) și portughezul Joao Almeida (UAE).

Turul Italiei 2022

Sâmbătă urmează etapa a 14-a, care se va desfășura pe distanța a 147 de kilometri, între Santena și Torino. Este o etapă extrem de grea, cotată la patru stele, cu multe schimbări de altitudine și care pare a fi favorabilă unei evadări sau atacanților.

19-05-2022
16:13

Stefano Oldani câştigă la Genova! Lopez rămâne în "roz"

Stefano Oldani a reuşit să câştige etapa a 12-a din Giro. Italianul de la echipa Alpecin-Fenix l-a întrecut la sprint pe Lorenzo Rota de la Wanty. Pe trei a încheiat Gij Leemreize de la Jumbo Visma, cel care a încercat două atacuri în ultimul kilometru. 

Juan Pedro Lopez continuă să conducă în ierarhia generală şi are 9 zile de când poartă tricoul roz, la egalitate cu Nairo Quintana. Lopez are şanse mari să păstreze poziţia de lider şi după etapa de vineri, care se va desfăşura între San Remo şi Cuneo. 

VEZI VIDEO: 

18-05-2022
18:09

Alberto Dainese, primul italian care câștigă anul acesta o etapă în Giro

Rutierul italian Alberto Dainese a câștigat etapa a 11-a în Giro. Este primul sportiv italian care obține anul acesta o victorie de etapă pe teren propriu.

Sportivul de 24 de ani a făcut o cursă curajoasă și i-a depășit pe mult mai bine cotații Fernando Gaviria, Simone Consonni și Arnaud Demare pentru a câștiga pe linia dreaptă de la finish.

 

Pentru Dainese aceasta a fost prima victorie într-un mare tur și prima în circuitul mondial în ultimii doi ani. În ierarhia generală continuă să conducă Juan Pedro Lopez.

18-05-2022
10:01

Biniam Girmay, accident stupid pe podium

Ciclistul din Eritrea al echipei Intermarche, Biniam Girmay, a fost nevoit să se retragă din Turul Italiei la o zi după ce a câștigat etapa a 10-a după un sprint în care l-a învins pe olandezul Mathieu van der Poel.

Girmay a urcat pe podium la Jesi, dar s-a accidentat într-un mod bizar. Chinuindu-se să desfacă sticla de șampanie ce îi este oferită câștigătorului de etapă, sportivului din Eritrea i-a sărit dopul direct în ochi și a suferit o accidentare destul de urâtă.

Biniam Girmay a sărbătorit în cele din urmă succesul, dar pe podium a fost dus direct la spital, iar medicii au constatat o hemoragie la ochiul stâng. Șefii echipei Intermarche au luat decizia să-l retragă pe rutier din cursă, deși acesta se lupta cu șanse reale la tricoul ciclame.

 

Etapa a 11-a de miercuri se va disputa pe distanța a 203 kilometri, între Santarcangelo di Romagna și Reggio Emilia. Este o etapă dedicată sprinterilor, traseul fiind plat ca în palmă.

15-05-2022
16:02

Hindley câștigă bătălia montană de pe Blockhaus

Ciclistul echipei Bora – Hansgrohe, Jai Hindley, a câștigat etapa a 9-a a Turului Italiei, desfășurată pe distanța a 191 de kilometri și care s-a încheiat în cățărare pe celebrul vârf Blockhaus.

Australianul i-a învins într-un sprint entuziasmant pe francezul Romain Bardet (DSM) și pe ecuadorianul Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). În același timp cu primii trei au mai venit spaniolul Mikel Landa (Bahrain Victorious) și portughezul Joao Almeida (UAE).

Marele pierzător al zilei este britanicul Simon Yates (BikeExchange), care a avut o zi mizerabilă și a venit cu o întârziere de peste 11 minute.

Turul Italiei 2022

Sosit cu o întârziere de un minut și 46 de secunde, spaniolul Juan Pedro Lopez (Trek-Segafredo) păstrează tricoul roz. Clasamentul general a suferit modificări majore și primi 7 rutieri sunt despărțiți de jumătate de minut.

Pedro Lopez este urmat de Almeida (la 12 secunde), Bardet (14 secunde), Carapaz (15 secunde), Hindley (20 de secunde), Guillaume Martin (la 28 de secunde) și Landa (29 de secunde).

Turul Italiei 2022

Luni va fi zi de pauză. Etapa a 10-a va avea loc marți pe distanța a 196 de kilometri între localitățile Pescara și Jesi. Este o etapă de trei stele dedicată sprinterilor, dar care poate fi dejucată de atacanți. Prima jumătate este plată ca în palmă, iar a doua parte este una ușor valonată, cu trei cățărări de categoria a 4-a și cu un final în coborâre.

14-05-2022
15:55

De Gendt, câștigător în etapa a 8-a

Ciclistul echipei Lotto-Soudal, Thomas De Gendt, a câștigat din evadare etapa a 8-a a Turului Italiei, disputată la Napoli pe distanța a 153 de kilometri.

Belgianul i-a învins la sprint pe italianul Davide Gabburo (Bardiani) și pe spaniolul Jorge Arcas (Movistar). În clasamentul general nu s-au înregistrat schimbări, astfel că spaniolul Juan Pedro Lopez (Trek-Segafredo) păstrează tricoul roz. El are un avans de 38 de secunde față germanul Lennard Kamna (Bora-Hansgohe) și de 58 de secunde față de estonul Rein Taaramae (Intermarche).

Duminică urmează etapa a 9-a, una cotată la cinci stele, care se va desfășura pe distanța a 191 de kilometri, între Isernia și Blockhaus. Este o etapă extrem de grea, cu nu mai puțin de cinci cățărări, dintre care ultimele două de categoria 1, și cu final în ascensiune la 1.665 de metri.

13-05-2022
17:58

Olandezul Koen Bouwman, victorie în etapa a 7-a. Fără modificări importante în clasamentul general

Olandezul Koen Bowman (Jumbo Visma), în vârstă de 28 de ani, a reușit să se impună în runda a 7-a din Giro, după un sprint în trei, învingându-i pe Bauke Molima (Trek) și pe Davide Fornale (UAE).

După victorie, clasamentul general nu a suferit modificări majore, Juan Pedro Lopez rămâne în continuare lider.

VEZI VIDEO CU VICTORIA AICI

12-05-2022
16:27

Demare, succes nebun la sprint

Ciclistul echipei Groupama-FDJ, Arnaud Demare, a câștigat la sprint etapa a 6-a a Turului Italiei, disputată pe distanța a 192 de kilometri între localitățile Palmi și Scalea.

Francezul, deținătorul tricoului ciclame de lider în clasamentul pe puncte, l-a învins într-un sprint nebun încheiat la fotofiniș pe australianul Caleb Ewan (Lotto Soudal). Pe trei a sosit britanicul Mark Cavendish (Quick-Step).

În clasamentul general nu s-au înregistrat schimbări, astfel că spaniolul Juan Pedro Lopez (Trek-Segafredo) păstrează tricoul roz. El ar eun avans de 38 de secunde față germanul Lennard Kamna (Bora-Hansgohe) și de 58 de secunde față de estonul Rein Taaramae (Intermarche).

Vineri urmează etapa a 7-a, care se va desfășura pe distanța a 196 de kilometri, între Diamante și Potenza. Este o etapă extrem de grea, cu multe schimbări de altitudine și care pare a fi favorabilă unei evadări sau atacanților.

10-05-2022
19:26

Lennard Kämna câştigă pe Etna! Mai mulţi favoriţi au pierdut timp

Prima etapa cu final în căţărare din Giro a fost câştigată de Lennard Kamna, de la Bora. El l-a învins la sprint pe Juan Pedro Lopez, podiumul fiind completat de estonul Rein Taarame. Noul tricou roz este Juan Pedro Lopez, Mathieu van der Poel predând ştafeta după ce a fost lider în primele trei etape din Giro.

Tom Dumoulin, Tobias Foss, Vincenzo Nibali și Guillaume Martin au dat distanţă pe a doua parte a căţărării şi şi-au diminuat şansele de a se impune la final. 

Clasmentul etapei:

Clasamentul etapei
Clasamentul etapei

Clasament general: 

Clasament general
Clasament general
08-05-2022
16:41

Cavendish, regele sprinturilor

Ciclistul britanic al echipei Quick-Step, Mark Cavendish, a câștigat la sprint masiv etapa a 3-a a Turului Italiei, disputată în Ungaria, între localitățile Kaposvar și Balatonfured.

Cavendish a avut un final perfect deși a părut că a fost lăsat cam devreme de lansatorul său și a obținut succesul cu numărul 160. Britanicul în vârstă de 36 de ani i-a învins pe francezul Arnaud Demare (Groupama-FDJ) și pe columbianul Fernando Gaviria (UAE).

Rutierul olandez al formației Alpecin-Fenix, Mathieu van der Poel, a sosit în grupul fruntaș și și-a păstrat tricoul roz de lider în clasamentul general.

Luni va fi zi de pauză, caravana urmând a se muta în Italia. Etapa a 4-a va avea loc marți și este prima cu adevărat importantă. Vor fi 172 de kilometri de parcurs de la Avola până la finalul în cățărare de la Etna-Nicolosi.

07-05-2022
16:03

Simon Yates, victorie impresionantă în etapa a doua a Turului Italiei

Rutierul echipei Team BikeExchange, Simon Yates, s-a impus în cea de a doua etapă a Turului Ciclist al Italiei, desfășurată, la Budapesta. Britanicul a triumfat după un finish extraordinar în care a pedalat ca la începutul cursei.

yates a rulat foarte rapid, atât pe zona plată a traseului, cât și pe cățărarea din final. În urma lui au sosit Mathieu van der Poel, câștigătorul etapei inaugurale, și Tom Dumoulin.

În urma acestui succes Simon Yates a urcat pe locul 2 în clasamentul general al ”Giro”, în care lider se menține olandezul Mathieu van der Poel, de la Alpecin.

 

06-05-2022
21:11

Olandezul Mathieu van der Poel s-a impus în etapa inaugurală în Turul Italiei

Rutierul olandez Mathieu Van Der Poel, de la Alpecin, a câștigat prima etapă din ediția 2022 a Turului Ciclist al Italiei, la capătul unui sprint devastator în finalul cursei.

Pe locul secund a sosit Binian Girmay de la Intermarche, iar podiumul a fost completat de Pello Bilbao de la Bahrain. Astfel, olandezul va purta tricoul roz cel puțin pentru o etapă.

Caleb Ewan a făcut și e o cursă foarte bună, a rezistat pe cățărarea finală, dar a căzut cu aproximativ 100 de metri înainte de linia de sosire, într-un moment în care era al 3-lea.

06-05-2022
15:00

Cicliștii au rulat alături de călăreți

Cea de a 105-a ediție a Turului Italiei a pornit, astăzi, la drum, din Budapesta. Prima din cele trei zile de întreceri programate în Ungaria, a oferit și primele imagini inedite.

Un grup numeros de călăreți, îmbrăcați în tricouri roz, asemenea celor pe care le primesc învingătorii în ”Giro”, au însoțit o bună bucată de drum plutonul de cicliști.

 

Echipa britanică a câștigat ultimele două ediții, prin Egan Bernal (2021) și Tao Geoghegan Hart (2020), iar acum mizează pe Richard Carapaz, cel care s-a impus în 2019 pe când alerga la Movistar.

Cine contează în lupta la general în Turul Italiei 2022

Turul Italiei 2022, care va avea loc între 6 și  21 mai, va fi privat de prezența celor mai buni doi cicliști ai momentului, slovenii Tadej Pogacar (UAE) și Primoz Roglic (Jumbo–Visma), dar asta nu face decât ca lupta pentru tricoul roz să fie și mai interesantă.

ADVERTISEMENT

Ediția cu numărul 105, care va avea startul vineri, 6 mai, la Budapesta, îl are ca mare favorit pe Richard Carapaz, nimeni altul decât campionul olimpic de anul trecut de la Tokyo. Ecuadorianul de 28 de ani nu a avut un început de sezon prea bun, dar beneficiază de o echipă extrem de puternică, iar locotenenții Pavel Sivakov și Richie Porte pot fi o carte importantă în lupta pentru clasamentul general.

Principalii contracandidați ai sud-americanului sunt britanicul Simon Yates (Bike Exchange) și portughezul Joao Almeida (UAE). Englezul de 29 de ani a venit pe locul 3 anul trecut, iar în acest an s-a clasat al doilea în Paris – Nisa și a câștigat săptămâna trecută Turul Asturiei, semn că este în formă bună.

ADVERTISEMENT

Fără să fie un cățărător pur sânge, Almeida se poate ține cu cei mai buni în etapele de munte înalt. Însă, marele său dezavantaj în actuala ediție din Giro sunt puținii kilometri de contratimp, probă în care este peste adversarii săi. La plusuri poate fi trecută echipa, una care îi conține pe compatrioții săi Rui Oliveira și Rui Costa, dar și pe experimentații Davide Formolo și Diego Ulissi.

Contratimpul nu va decide câștigătorul

În spatele acestora vin o serie de rutieri care oricând pot profita de o conjunctură favorabilă. Aici îi regăsim pe spaniolul Mikel Landa (Bahrain), columbianul Miguel Angel Lopez (Astana), francezul Romain Bardet (DSM) sau olandezii Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) și Wilco Kelderman (Bora Hansgrohe).

ADVERTISEMENT

Spectacolul va fi asigurat și de sprinteri de calitate, care își vor începe lupta pentru tricoul ciclamen încă din prima zi. Aici îi găsim pe britanicul Mark Cavendish (Ineos), francezul Arnaud Demare (Groupama – FDJ), australianul Caleb Ewan (Lotto Soudal), olandezul Mathieu van der Poel (Alpecin Fenix), italianul Giacomo Nizzolo (Israel–Premier Tech) și columbianul Fernando Gaviria (UAE).

Turul Italiei 2022 va începe la Budapesta cu o etapă de plat care se va încheia însă într-o urcare proeminentă. Vor mai fi două etape pe teritoriul Ungariei înainte de sosirea în Italia. Aici pe cicliști îi așteaptă cinci finișuri în urcare: Etna, Blockhaus, Cogne, Castelmonte și Marmolada, dar și șase etape pentru sprinteri: Balatonfured, Messina, Scalea, Reggio Emilia, Cuneo și Treviso.

ADVERTISEMENT

Giro 2022 este împărțit în 21 de etape și 3.445 de kilometri, de la Budapesta la Verona. Diferența totală de altitudine este de 50.580 de metri, cea mai mare de la ediția din 2011. Sunt doar 26 km de contratimp, cei mai puțini din 1962, 9,2 km în a doua zi la Budapesta și 17,4 în ultima zi, la Verona.

ADVERTISEMENT