News

Tuvalu, drama țării care ar putea dispărea în curând sub ape / Video  

Amplasată în Polinezia și alcătuită din patru insule coraliene și cinci atoli, Tuvalu este o țară a cărei existență este în mare pericol din cauza schimbărilor climatice.
04.12.2021 | 22:04
Tuvalu drama tarii care ar putea disparea in curand sub ape  Video
ADVERTISEMENT

Situația în care se află Tuvalu, o țară compusă din patru insule coraliene și cinci atoli, este una cu adevărat dramatică. Din cauza schimbărilor climatice, teritoriul țării dispare încet-încet sub ape, așa cum au încercat să explice liderilor mondiali și autoritățile din Tuvalu.

Astfel, Simon Kofe, ministrul Justiției, Comunicațiilor și Afacerilor Externe din Tuvalu, a transmis din mijlocul apelor un mesaj dramatic la COP26, recentul summit privind schimbările climatice de la Glasgow (31 octombrie – 12 noiembrie): ”Ne scufundăm, dar pericolul nu este doar la noi”, a spus Kofe, într-un discurs ținut cu apa până la genunchi.

ADVERTISEMENT

Tuvalu: suprafață de 26 de kilometri pătrați și 12.000 de locuitori

Țară insulară în Polinezia, situată în partea central-vestică a Oceanului Pacific, la jumătatea distanței dintre Hawaii și Australia, Tuvalu are o suprafață de doar 26 de kilometri pătrați și o populație de 12.000 de locuitori.

Aici, efectele încălzirii globale sunt cât se poate de evidente: creșterea nivelului mării este vizibilă, cicloanele sunt din ce în ce mai puternice, iar lipsa apei potabile și perioadele tot mai lungi de secetă întregesc un tablou trist și dramatic pentru locuitorii din Tuvalu.

ADVERTISEMENT

Tuvalu a ajuns să importe inclusiv pământ

”Standardele internaționale, în acest moment, nu sunt în favoarea unor țări ca a noastră, dacă vom dispărea, pentru că este un domeniu total nou al dreptului internațional, nu am văzut niciodată o țară dispărând din cauza schimbărilor climatice.

Tuvalu explorează, în prezent, căi legale pentru acceptarea internațională deoarece, chiar dacă țara va dispărea, aceasta să continue să fie recunoscută ca stat și să aibă acces la resursele zonei sale maritime”, a declarat îngrijorat Simon Kofe în respectiva conferință.

ADVERTISEMENT

Într-o încercare disperată de salvare a situației, guvernul a decis finanțarea unui proiect de producere a alimentelor în condițiile existente acum în Tuvalu, ajungându-se chiar ca micuțul stat să importe inclusiv sol sau îngrășăminte.

”Relocarea este o ultimă soluție pentru noi”

”Nu am identificat țările în care am dori să ne mutăm, pentru că suntem, de asemenea, conștienți că relocarea poate fi folosită ca scuză de către unele dintre țările mai mari, care ar putea spune: ”Le dăm teren să se mute și continuăm cu emisii de gaze cu efect de seră”. Relocarea este o ultimă soluție pentru noi”, a dezvăluit ministrul de externe din Tuvalu despre planurile imediate ale țării, relatează dcnews.ro.

ADVERTISEMENT

În 1990, mai multe națiuni insulare din Oceanul Pacific și Oceanul Indian s-au grupat într-o confederație menită să atragă atenția asupra riscului adus în ceea ce le privește de schimbările climatice. Inutil, însă, se pare, în contextul în care Tuvalu nu mai are mult și va dispărea, la propriu, de pe harta lumii, înghițită de apele oceanului.

 

 

ADVERTISEMENT
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în...
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în București
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus...
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus "stop" și acum e sportivă profesionistă
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat...
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat şi în chiloţi la volan, iar iubita de 40 de ani l-a părăsit
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost...
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
CUTREMUR ÎN DOSARUL Caracal! Vestea primită de Gheorghe Dincă în închisoare
CUTREMUR ÎN DOSARUL Caracal! Vestea primită de Gheorghe Dincă în închisoare
Teroare în Europa. Se așteaptă atentate de sărbători
Teroare în Europa. Se așteaptă atentate de sărbători
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul...
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de...
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de carieră: „Mi-am redus la minimă necesitate cheltuielile. Dacă știam ce vremuri vin...”
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i...
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i se va schimba complet
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune...
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune niciodată? Cum arată 24 de ore în 30 de secunde!