News

Tuvalu, drama țării care ar putea dispărea în curând sub ape / Video  

Amplasată în Polinezia și alcătuită din patru insule coraliene și cinci atoli, Tuvalu este o țară a cărei existență este în mare pericol din cauza schimbărilor climatice.
04.12.2021 | 22:04
Tuvalu drama tarii care ar putea disparea in curand sub ape  Video
ADVERTISEMENT

Situația în care se află Tuvalu, o țară compusă din patru insule coraliene și cinci atoli, este una cu adevărat dramatică. Din cauza schimbărilor climatice, teritoriul țării dispare încet-încet sub ape, așa cum au încercat să explice liderilor mondiali și autoritățile din Tuvalu.

Astfel, Simon Kofe, ministrul Justiției, Comunicațiilor și Afacerilor Externe din Tuvalu, a transmis din mijlocul apelor un mesaj dramatic la COP26, recentul summit privind schimbările climatice de la Glasgow (31 octombrie – 12 noiembrie): ”Ne scufundăm, dar pericolul nu este doar la noi”, a spus Kofe, într-un discurs ținut cu apa până la genunchi.

ADVERTISEMENT

Tuvalu: suprafață de 26 de kilometri pătrați și 12.000 de locuitori

Țară insulară în Polinezia, situată în partea central-vestică a Oceanului Pacific, la jumătatea distanței dintre Hawaii și Australia, Tuvalu are o suprafață de doar 26 de kilometri pătrați și o populație de 12.000 de locuitori.

Aici, efectele încălzirii globale sunt cât se poate de evidente: creșterea nivelului mării este vizibilă, cicloanele sunt din ce în ce mai puternice, iar lipsa apei potabile și perioadele tot mai lungi de secetă întregesc un tablou trist și dramatic pentru locuitorii din Tuvalu.

ADVERTISEMENT

Tuvalu a ajuns să importe inclusiv pământ

”Standardele internaționale, în acest moment, nu sunt în favoarea unor țări ca a noastră, dacă vom dispărea, pentru că este un domeniu total nou al dreptului internațional, nu am văzut niciodată o țară dispărând din cauza schimbărilor climatice.

Tuvalu explorează, în prezent, căi legale pentru acceptarea internațională deoarece, chiar dacă țara va dispărea, aceasta să continue să fie recunoscută ca stat și să aibă acces la resursele zonei sale maritime”, a declarat îngrijorat Simon Kofe în respectiva conferință.

ADVERTISEMENT

Într-o încercare disperată de salvare a situației, guvernul a decis finanțarea unui proiect de producere a alimentelor în condițiile existente acum în Tuvalu, ajungându-se chiar ca micuțul stat să importe inclusiv sol sau îngrășăminte.

”Relocarea este o ultimă soluție pentru noi”

”Nu am identificat țările în care am dori să ne mutăm, pentru că suntem, de asemenea, conștienți că relocarea poate fi folosită ca scuză de către unele dintre țările mai mari, care ar putea spune: ”Le dăm teren să se mute și continuăm cu emisii de gaze cu efect de seră”. Relocarea este o ultimă soluție pentru noi”, a dezvăluit ministrul de externe din Tuvalu despre planurile imediate ale țării, relatează dcnews.ro.

ADVERTISEMENT

În 1990, mai multe națiuni insulare din Oceanul Pacific și Oceanul Indian s-au grupat într-o confederație menită să atragă atenția asupra riscului adus în ceea ce le privește de schimbările climatice. Inutil, însă, se pare, în contextul în care Tuvalu nu mai are mult și va dispărea, la propriu, de pe harta lumii, înghițită de apele oceanului.

 

 

ADVERTISEMENT