News

Twitter, în prag de colaps. Elon Musk anunță restricția temporară a numărului de tweet-uri ce pot fi văzute de utilizatori

„Dumnezeule, ce final”, a scris un utilizator referindu-se la colapsul Twitter, după ce Elon Musk a anunțat restricții fără precedent pe celebra rețea de socializare
01.07.2023 | 22:29
Twitter in prag de colaps Elon Musk anunta restrictia temporara a numarului de tweeturi ce pot fi vazute de utilizatori
Elon Musk riscă să bage Twitter în colaps. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Elon Musk, proprietarul Twitter, a anunțat sâmbătă că pe celebra rețea de socializare au fost introduse o serie de restricții temporare privind numărul de twett-uri pe care utilizatorii le pot vedea. Măsura este văzută că un nou pas în direcția prăbușirii platformei de la preluarea acesteia de către proprietarul Tesla, la finalul lunii octombrie.

Restricții temporare pe Twitter

După ce, în timpul zilei de sâmbătă, mai mulți utilizatori au anunțat că nu mai pot vedea mesaje noi, Elon Musk a transmis într-un twett introducerea unor restricții temporare. Astfel, miliardarul american a precizat că că toate conturile neverificate pot citi până la 600 de mesaje pe zi.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, conturile verificate sunt limitate temporar la citirea a 6.000 de mesaje pe zi, iar noile conturi neverificate sunt limitate la citirea a 300 de postări pe zi. Musk a precizat că limitele temporare de citire au fost puse în aplicare pentru a aborda “nivelurile extreme” de ştergere a datelor şi de manipulare a sistemului.

Această nouă problemă vine după ce vineri, celor care au încercat să acceseze Twitter, li s-a spus că trebuie să se autentifice pentru a putea vizualiza conţinutul. În acest caz, patronul Twetter a susținut că este vorba de o “măsură de urgenţă temporară”, în condițiile în care platforma de socializare “primea date furate atât de mult încât se degrada serviciul pentru utilizatorii normali”.

ADVERTISEMENT

Limitele pentru conturile verificate (se presupune că sunt cumpărate ca parte a abonamentului Twitter Blue, acordate prin intermediul unei organizații sau verificarea impusă de Elon Musk unor persoane precum Stephen King, LeBron James și oricine altcineva cu mai mult de un milion de urmăritori) permit în continuare citirea doar a maximum 6.000 de mesaje pe zi.

La scurt timp după aceea, Musk a scris pe Twitter că limitele de viteză vor crește “în curând” la 8.000 de tweet-uri pentru utilizatorii verificați și 800 pentru cele neverificate. Cunoscută sub numele de “bifă albastră”, insigna de verificare a fost oferită gratuit de Twitter înainte ca Musk să preia funcția de șef al acestuia. Acum, majoritatea utilizatorilor trebuie să plătească o taxă de abonament de la 8 dolari pe lună pentru a fi verificați.

ADVERTISEMENT

Utilizatorii vorbesc de colapsul platformei

Văzută drept un bun comun, rețeaua de socializare Twitter s-a diferențiat repede de celelalte platforme prin accentul pus pe știri și transmiterea de informații către o audiență cât mai largă. Unul din momentele ei de glorie a fost chiar la primele revolte ale „primăverii arabe”, trecând apoi prin momentul delicat al președinției lui Donald Trump – un avid utilizator al acesteia.

Preluarea Twitter de către Musk la finalul anului trecut a dus la schimbări majore, miliardarul american vorbind adesea despre acest spațiu ca unul al „libertății absolute de exprimare”. Nu doar că Donald Trump și alți conspiraționiști și-au reprimit conturile, dar Musk a condus o campanie de concedieri masive, ceea ce a lăsat platforma fără multe din instrumentele de siguranță (ex. prădătorii sexuali).

ADVERTISEMENT

Sâmbătă, după ultimul anunț al lui Musk, mulți utilizatori vorbesc de finalul acestei platforme sub conducerea lui Elon Musk. Restricțiile impuse sunt comparate cu cele din regimurile comuniste de către un utilizator: „Amuzant. Știu asta din copilăria mea comunistă. “Membrii de partid pot primi 2 kilograme de carne pe săptămână, oamenii simpli din zonă 1 kilogram, iar cei neînregistrați primesc 0,5 kilograme”. Nu s-a terminat bine. Avem acum comunism și sistem de raționalizare pe o platformă DIGITALĂ?”, a scris un utilizator.

 „Sincer, nu am văzut niciodată pe cineva care să ia un model de afaceri de succes care are un potențial nelimitat pentru o schimbare publică autentică – conversațiile urgente ale unei Comunități Globale – să-l distrugă în scopuri de șantaj, pentru ego-ul său glorios și profitabilitate, și totul într-un timp atât de scurt”, a comentat și profesorul Steven Seegel.

„Twitter este în agonia morții sale finale”, a scris și jurnalistul de la WSJ care, la fel ca mulți oameni din mass-media și lumea academică, a precizat că nu va mai sta pe o platformă care va restricționa accesul la informație astfel.

ADVERTISEMENT
Tags: