News

Ucraina a publicat detalii despre lumina misterioasă de pe cerul Kievului. NASA neagă că ar fi unul dintre sateliţii săi. Video

Cerul de deasupra Kievului a fost luminat miercuri noapte de un obiect misterios din cauza căruia autorităţile au declanşat alarma aeriană.
20.04.2023 | 12:07
Ucraina a publicat detalii despre lumina misterioasa de pe cerul Kievului NASA neaga ca ar fi unul dintre satelitii sai Video
Cerul Kievului a fost luminat de un obiect misterios, miercuri noapte
ADVERTISEMENT

Un fulger misterios care a luminat miercuri noapte cerul de deasupra Kievului, a provocat numeroase presupuneri. În timp ce oficialii ucraineni cred că un satelit NASA a căzut pe Pământ, agenția spațială americană a negat acest lucru, declarând că satelitul său se află încă pe orbită.

Un satelit NASA era aşteptat să se prăbuşească miercuri noapte pe Pământ

Pe rețelele de socializare circulă numeroase clipuri cu dâra de lumină de pe cerul de deasupra Kievului, filmată din diferite unghiuri. Această lumină puternică a fost observată în jurul orei 22:00. Imediat, autoritățile au declarat o alertă pentru un atac aerian, dar apărarea antiaeriană nu a fost activată, după cum a anunțat șeful administrației militare de la Kiev, Serghei Popko.

ADVERTISEMENT

Agenția Ucraineană de Cercetare Spațială, care operează sub guvernul ucrainean, a publicat joi dimineaţă detalii despre această lumină. „Pe 19 aprilie 2023, la ora 21:57 ora Kiev, infrasunetele Centrului Tehnic de Stat al Ucrainei au înregistrat un eveniment acustic de mare energie pe teritoriul Ucrainei.

Epicentrul exploziei este estimat a fi în regiunea Kiev. Evenimentul este probabil legat de intrarea unui corp spațial în straturile dense ale atmosferei, dar informațiile sunt în curs de clarificare”, au anunțat aceștia. De asemenea, au publicat un grafic al frecvenţei acustice înregistrate, pe parcursul a mai puţin de 20 de secunde.

ADVERTISEMENT

Utilizatorii rețelelor de socializare au reacționat cu diverse meme-uri în timp ce speculau în postări online cu privire la cauza luminii misterioase. „Vă rugăm să nu folosiți simboluri oficiale ale forțelor aeriene pentru a crea meme de care să se bucure inamicul!”, au avertizat totuşi forțele aeriene ucrainene, într-un mesaj.

La scurt timp dupăaceasta, Forţele Aeriene Ucrainene au susţinut şi că fulgerul a fost „legat de căderea unui satelit/meteorit”, afirmând totodată că acest lucru nu a fost încă clarificat. Se știe că miercuri, 21 aprilie, un satelit NASA de aproximativ 300 kg, care a fost angajat în studiul erupțiilor solare, ar trebui să cadă pe Pământ. Conform calculelor oamenilor de știință, cea mai mare parte ar trebui să ardă în timpul intrării în atmosferă.

ADVERTISEMENT

Satelitul Rhessi, folosit pentru observarea erupţiilor solare, a fost lansat pe orbita joasă a Pământului în 2002, iar utilizarea sa a încetat în 2018, potrivit NASA. Rob Margetta, de la biroul de comunicare NASA, a declarat pentru BBC că satelitul Rhessi se afla încă pe orbită la ora la care a fost observat flash-ul de lumină pe cerul Kievului și că urmă să reintre în atmosfera terestră în cursul nopții de miercuri spre joi.

În altă ordine de idei, apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit să doboare 21 din cele 26 de drone kamikaze de tipul Shahed-136, concepute să zboare spre o ţintă, iar apoi să explodeze la impact, a anunţat joi Statul Major General ucrainean, în buletinul său informativ cotidian.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, forţele armate ucrainene au respins 55 de atacuri terestre ruseşti în luptele concentrate în estul regiunii Doneţk, unde se află oraşul Bahmut, scena unor confruntări înverşunate. “Inamicul, cu preţul unor pierderi grele, îşi continuă războiul de cucerire, concentrându-şi acţiunile ofensive în direcţiile Lîman, Bahmut, Avdeevka, Mariinka şi Şahtar. În ultimele 24 de ore, unităţile forţelor de apărare ucrainene au respins peste 55 de atacuri inamice în sectoarele de front menţionate”, notează Statul Major General ucrainean.

ADVERTISEMENT