Sport

Asociația Steaua 1947 susține că UEFA a dat răspunsul oficial! FCSB sau CSA Steaua? Cine ar fi continuatoarea echipei care a cucerit Cupa Campionilor Europeni în 1986

Asociația Steaua 1947 a publicat răspunsul UEFA la opt întrebări, care susține că FCSB este continuatoarea de drept a echipei înființată acum 75 de ani. Mailul publicat ar fi însă un „fake”.
10.06.2022 | 14:05
Asociatia Steaua 1947 sustine ca UEFA a dat raspunsul oficial FCSB sau CSA Steaua Cine ar fi continuatoarea echipei care a cucerit Cupa Campionilor Europeni in 1986
UEFA a dat raspunsul oficial! FCSB sau CSA Steaua? Cine este continuatoarea echipei care a cucerit Cupa Campionilor Europeni în 1986. FOTO: Fanatik
ADVERTISEMENT
10-06-2022
13:20

Scrisoarea trimisă de UEFA, un fals?!

Asociația Steaua 1947 a prezentat răspunsul UEFA la cele opt întrebări care aveau ca scop tranșarea luptei pentru identitate dintre FCSB și CSA Steaua. Mailul se pare ca ar fi însă un fals. Conform GSP.ro, forul continental a transmis că mailul cu răspunsuri prezentat de fanii FCSB este un fals. 

Și AS 47, asociație care susține CSA Steaua, a prezentat câteva aspecte care să denote că ceea ce a publicat Asociația Steaua 1947 este „fake”:

 • Faptul că în dreptul numelui expeditorului apare „UEFA Media Relations” urmat de „Asociatia Steaua 1947”. Argumentul AS47? „Lângă UEFA Media Relations ar fi trebuit să apară adresa de email”, în loc de numele Asociației;
 • Faptul că mailul nu prezintă semnătura aferentă departamentului media și de relații publice al UEFA;
 • Faptul că entitatea Asociația Steaua 1947 LTD, cea care a solicitat răspunsurile și a fost înregistrată în Anglia, figurează ca dizolvată din 29 martie 2022.

UEFA a răspuns celor opt întrebări adresate de Asociația Steaua 1947, într-o scrisoare legată de conflictul dintre CSA Steaua și FCSB în privința identității clubului fondat în urmă cu 75 de ani.

FCSB este Steaua. UEFA recunoaște echipa lui Gigi Becali drept continuatoarea celei care a cucerit Cupa Campionilor Europeni în ’86

„Dragă președinte al Asociației Steaua 1947, ne cerem scuze pentru răspunsul întârziat.

 1. UEFA respectă și aplică regulamentul FIFA în special atunci când este vorba de spețe sportive, bine definite în regulamentul anterior specificat. FCSB este considerată ca fiind aceeași entitate sportivă fotbalistică, cu Steaua București, datorită respectării articolului 15, paragraful 4, din regulamentul FIFA. Având în vedere faptul că, atât în 1998 cât și în 2003, toate elementele de identificare conform regulamentului FIFA au fost respectate, UEFA concluzionează faptul că ulterior respectării regulamentului, acțiunile sunt retroactive și nu afectează sub nicio formă identificarea aceluiași club.

ADVERTISEMENT

2. La începutul anilor 1990, UEFA a trimis recomandări către asociațiile și federațiile afiliate la UEFA. Recomandările constau în respectarea fair play-ului financiar și moral din partea cluburilor deținute de stat în totalitate, față de cluburile private. În recomandările trimise către asociațiile și federațiile naționale afiliate la UEFA, se specifică faptul că orice club susținut în totalitate de un minister al statului, ar trebui să își privatizeze activitatea sportiv fotbalistică și aceasta să continue sub conducerea unui privat.

3. UEFA nu poate obliga asociațiile și federațiile naționale afiliate la aceasta să respecte recomandările trimise având în vedere că nu sunt susținute de un articol de lege, însă toate recomandările au fost aplicate și respectate de toate asociațiile și federațiile afiliate la UEFA.

ADVERTISEMENT

4. Dreptul asupra unui palmares sportiv fotbalistic este stabilit de către comisia de disciplină FIFA (FDC), la fel și recunoașterea succesiunii sportive.

5. Conform efectului de lucru judecat în speța palmaresului de către comisia de disciplină FIFA, acesta aparține activității sportive în formă continuă care îl realizează neîntrerupt și nu aparține unor forme juridice.

ADVERTISEMENT

6. Conform asociațiilor și federațiilor naționale afiliate la UEFA, astăzi nu mai există niciun club de fotbal care să fie în totalitate sub conducerea unui minister de stat, toate fiind reorganizate ca și entități juridice private.

7. Preluarea și transmiterea unui coeficient care aparține unui club se face prin recunoașterea și respectarea articolului 15, paragraful 4, din regulamentul FIFA, comisia de disciplină (FDC) urmând să verifice dacă sunt respectate cerințele aferente și în caz contrar să atenționeze asociațiile și federațiile naționale care, la rândul lor, sunt obligate să modifice și să actualizeze datele privind coeficientul.

ADVERTISEMENT

8. Un palmares sportiv fotbalistic aparține de activitatea sportivă în formă continuă. Astfel încât dacă o altă activitate sportivă nou înființată ar revendica un palmares sportiv de la o altă activitate sportivă neîntreruptă, atunci cererea ar urma să fie nulă și lipsită de sens”, a fost răspunsul forului contiental, tradus pe pagina de Facebook Asociația Steaua 1947 Oficial.

Întrebările Asociației Steaua 1947, la care a răspuns UEFA

FCSB și CSA Steaua sunt în conflict din anul 2014, atunci când Gigi Becali a pierdut dreptul de mai folosi sigla cu o stea în cinci colțuri și numele de „Steaua București”. Pe pagina aceeași pagină de Facebook, Asociația 1947 a postat și cele opt întrebări pe care le-a adresat forului continental:

 1. De ce consideră UEFA faptul că FCSB (fosta FC Steaua București) este societatea care continuă activitatea de fotbal prin preluarea echipei de fotbal de la Asociația Fotbal Club Steaua București?
 2. Vă solicitam un răspuns cu privire la comunicatul și respectiv recomandările făcute către UEFA înspre Federația Română de Fotbal, și Colegiul Divizionar A din România din anii 90’ cu privire la privatizarea echipelor de fotbal care se aflau sub tutela ministerelor și implicit motivul principal al acestei recomandări?
 3. Care sunt consecințele care ar fi urmat să apară în urma refuzării, privatizării echipelor indiferent de țara respectivă?
 4. Opinia dumneavoastră cu privire la palmaresul sportiv. Este o speță care ar trebui să se judece la un tribunal sportiv sau este o speță care se poate judeca la un tribunal civil fără a se regăsi articole de lege și termenul de palmares cuprinși în codul civil de procedură din țara respectivă?
 5. Dacă un palmares sportiv este legat de continuitate sportivă și urmează echipa care l-a realizat sau palmaresul rămâne la vechea formă de organizare și implicit echipa obține un nou palmares și o nouă istorie chiar dacă și-a continuat activitatea sportivă însă sub conducerea unei alte forme de organizare?
 6. Câte echipe de fotbal mai există astăzi în Europa care să aparțină de un minister fără ca acestea să treacă la privat și care sunt acestea?
 7. Care sunt modalitățile prin care o formă de organizare preia coeficientul european de la o altă formă de organizare?
 8. Cum definește UEFA un palmares sportiv și dacă o echipă nou înființată poate să preia un palmares de la o altă echipă care nu și-a întrerupt niciodată activitatea sportivă și continuă să existe și astăzi?

 • (P) Cota BETANO pentru FCSB: 3,25 este cota ca echipa lui Gigi Becali să ia titlul în sezonul 2022/2023. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT
Tags: