Sport

UEFA a fost găsită vinovată după incidentele de la finala Champions League 2022: „Fanii lui Liverpool au fost priviți ca niște huligani!”

UEFA a fost găsită vinovată după incidentele de la finala Champions League de anul trecut, în care au fost implicați fanii lui Liverpool.
14.02.2023 | 09:09
UEFA a fost gasita vinovata dupa incidentele de la finala Champions League 2022 Fanii lui Liverpool au fost priviti ca niste huligani
UEFA a fost găsită vinovată după incidentele de la finala Champions League 2022. Sursă foto: si.com
ADVERTISEMENT

Atunci, fanii „cormoranilor” au avut mari dificultăți de a intra pe stadion și au fost acuzați pentru incidentele care au urmat, însă în urma raportului aceștia au de fapt au dat dovadă de eroism, salvând viețile altor fani.

UEFA a fost găsită vinovată după incidentele de la finala Champions League 2022

Un comitet format din mai mulți politicieni, academicieni și avocați, desemnați chiar de către UEFA, au analizat incidentele de la finala Champions League din 2022 dintre Liverpool și Real Madrid, scor 0-1, fiind de părere că forul european a tratat superficial finala, greșind flagrant.

ADVERTISEMENT

Fanii lui vicecampioanei Angliei au fost gazați de către forțele de ordine, jefuiți de găști locale și înghesuiți spre garduri când încercau să facă accesul în arenă:  „Strategia UEFA pentru finală a fost bazată pe presupunerile eronate că fanii lui Liverpool reprezintă un pericol major pentru ordinea publică.

UEFA nu și-a asumat responsabilitatea de a menține toți spectatorii în siguranță, prin monitorizare de la distanță. Nu există dovezi pentru a susține acuzațiile condamnabile făcute de UEFA și de autoritățile franceze, cum că grupuri mari de fani englezi au încercat să intre ilegal în stadion și au fost de vină”.

ADVERTISEMENT

„Numerele acestora au fost exagerate și prezentate ca un fapt real, pentru a devia atenția de la eșecurile de planificare și cele operaționale. Fanii trebuie lăudați pentru că au evitat o catastrofă în masă.

Măsurile luate de fanii lui Liverpool au fost probabil vitale în protejarea persoanelor vulnerabile și evitând incidente mai grave, chiar fatale. E remarcabil că nimeni nu și-a pierdut viața”, s-a mai arătat în raport.

ADVERTISEMENT

„Fanii lui Liverpool au fost priviți ca niște huligani!”

„Suntem șocați că autoritățile franceze au tratat evenimentul privindu-i pe fanii lui Liverpool ca pe niște huligani, bazându-se eronat pe incidentele de la Hillsborough 1989.

De asemenea, era necesar ca acestea să salveze imaginile de pe camerele din jurul stadionului, în loc să le lase să fie șterse automat. Poliția franceză nu a putut prezenta un rezumat al planului său de securitate către UEFA sau către Federația Franceză de Fotbal”, a mai fost notat în raport.

ADVERTISEMENT

„Nume importante ale forului internațional erau la curent cu faptul că au fost ignorate regulile de securitate, dar nu au luat măsuri. Au lăsat totul să se întâmple. Acum, pozițiile unor membri-cheie, cum ar fi președintele Ceferin, sunt în dubiu”, au scris și jurnaliștii englezi.

ADVERTISEMENT