Sport

Sute de răniți și numeroase arestări după incidentele de la Liverpool – Real Madrid 0-1. UEFA le-a cerut scuze fanilor

Finala Ligii Campionilor din acest an a avut parte de numeroase incidente soldate cu foarte mulți răniți, iar UEFA a cerut o anchetă independentă care să analizeze acest caz.
03.06.2022 | 23:00
Sute de raniti si numeroase arestari dupa incidentele de la Liverpool  Real Madrid 01 UEFA lea cerut scuze fanilor
Sursa foto: WST Post
ADVERTISEMENT
03-06-2022
20:01

UEFA prezintă scuze după incidentele de la finala Ligii Campionilor

UEFA a prezentat scuze suporterilor la aproape o săptămână de la incidentele din ziua finalei Ligii Campionilor, de pe Stade de France.

”UEFA doreşte să prezinte sincere scuze tuturor spectatorilor care au fost nevoiţi să trăiască sau să asiste la evenimente înfricoşătoare şi tulburătoare înaintea finalei Ligii Campionilor, la Stade de France, în 28 mai 2022, la Paris, într-o seară care ar fi trebuit să fie o sărbătoare a fotbalului european.

Niciun iubitor al fotbalului nu ar trebui să fie pus în acea situaţie şi nu trebuie să se mai întâmple. În acest scop, imediat după evenimente, UEFA a cerut o anchetă independentă pentru identificarea problemelor şi responsabilităţilor tuturor entităţilor implicate în organizarea finalei”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al UEFA.

30-05-2022
20:33

Anchetă independentă după violențele de la finala Ligii Campionilor

UEFA a decis ca o anchetă independentă să ancheteze incidentele de la finala Ligii Campionilor dintre Liverpool și Real Madrid.

Conform Sky News, ancheta i-a fost încredințată doctorului Tiago Brandao Rodrigues. Acesta este ministrul educației din Portugalia și anterior a fost atașat olimpic al Portugaliei în timpul Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012.

Rodrigues va trebui să ofere un raport ”cuprinzător” asupra problemelor cu care s-au confruntat fanii lui Liverpool la meciul de la Paris. Evaluarea va examina luarea deciziilor, responsabilitatea și comportamentele tuturor entităților implicate în finală.

”Pentru a-și garanta statutul independent în acest proces, doctorul Brandao Rodrigues a fost de acord să execute această sarcină pro bono.

Vor fi strânse dovezi de la toate părțile relevante, iar concluziile raportului independent vor fi făcute publice odată ce procesul este finalizat, iar la primirea constatărilor, UEFA va evalua următorii pași”, a anunțat forul continental.

29-05-2022
10:47

Fanii ”cormoranilor” au creat haos la ”Stade de France”. Polițiștii au arestat zeci de suporteri

Sute de suporteri englezi au încercat să intre pe ”Stade de France” cu bilete false, sau chiar forțând cordonul forțelor de ordine și încercând să sară gardurile.

Potrivit Gazzetta dello Sport, polițiștii francezi au arestat 68 de fani. În ciuda apelurilor la calm ale polițiștilor, fanii nu au renunțat la ideea de a pătrunde în arenă.

În haosul creat la porțile de acces, forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și 238 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

28-05-2022
21:17

Liverpool, comunicat dur la adresa organizatorilor finalei

Problemele în care au fost implicați suporterii lui Liverpool înainte de startul finalei, din cauza prostei organizări, i-a făcut pe oficialii clubului de pe Anfield Rood să ceară o anchetă.

”Suntem extrem de dezamăgiți de problemele legate de intrarea pe stadion și de defecțiunea perimetrului de securitate cu care s-au confruntat fanii Liverpool în această seară pe Stade de France.

Acesta este cel mai grozav meci din fotbalul european, iar suporterii nu ar trebui să fie nevoiți să experimenteze scenele la care am asistat în această seară. Am solicitat oficial o investigație oficială a cauzelor acestor probleme inacceptabile”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al clubului englez.

28-05-2022
19:46

Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene

Andy Kelly, jurnalist din Liverpool, a dezvăluit ce s-a întâmplat la poarta Z a stadionului “Stade de France”, de unde au început problemele care au dus la întârzierea finalei cu 36 de minute. 

“Fanii cu bilete erau la coadă la o poartă care a fost închisă fără motiv, ca apoi să primească gaze lacrimogene. O expereinţă periculoasă. Nu aşa ar trebuie să fie trataţi fani dintr-o societate civilizată. Este inacceptabil. Unii suporteri nu au mai vrut să intre. Ar trebui să dea în judecată UEFA şi poliţia din Franţa”, a scris Andy Kelly pe contul personal de Twitter.

Este pentru prima oară de când competiția se joacă în această formulă când un meci de o asemenea miză este întârziat.

Finala Ligii Campionilor, amânată în premieră

UEFA a fost nevoită să înregistreze o premieră inedită la actuala ediție a finalei Ligii Campionilor, amânând cu 36 minute startul întâlnirii Liverpool – Real Madrid din cauza unor probleme cu turnicheții la intrarea în arena Stade de France din Saint Denis.

ADVERTISEMENT

Fanii s-au înghesuit la porțile stadionului și astfel s-au făcut cozi mari și nu toată lumea putea să ajungă la locurile pe care le avea în timp util. În aceste condiții, forul continental a decis ca partida să înceapă la 22:36 pentru ca toți spectatorii să intre liniștiți în tribune.

Premieră finale Liga Campionilor

În plus, organizatorii, care inițial anunțaseră o întârziere de doar 15 minute, au fost anunțați că un contingent important de fani ai lui Liverpool, de ordinul miilor, sunt blocați în trafic și că sunt departe de arena ce găzduiește finala.

ADVERTISEMENT

Autocarul lui Liverpool, blocat în trafic

Este adevărat că au existat și probleme de altă natură. Mai mulți fani au păcălit vigilența forțelor de ordine, au sărit gardurile stadionului și au intrat în arenă. Nu se știe exact dacă aceștia aveau bilete la finală.

O altă problemă a reprezentat-o traficul din Paris. Autocarul care aducea delegația lui Liverpool la stadion a fost blocat mult timp pe drum și a ajuns cu întârziere la Stade de France, dar, totuși, în timp util pentru ca elevii lui Jurgen Klopp să facă încălzirea dinaintea meciului.

ADVERTISEMENT

Ultima dată când o finală a fost întârziată s-a întâmplat în 1985, la tragedia petrecută pe Heysel, la meciul Liverpool – Juventus Torino. Atunci, 39 de fani ai ”Bătrânei Doamne” au murit în îmbulzeala creată în disperarea de a fugi de huliganii englezi.

Cu cât s-au vândut biletele pe ”piața neagră”

Interesul suscitat de întâlnirea Liverpool – Real Madrid a depăşit orice limite. Au fost acordate bilete în procent egal celor două cluburi, pentru spectatorii neutri păstrându-se doar o mică parte, pentru că interesul este ca să aibă prioritate suporterii celor două finaliste.

ADVERTISEMENT

Nebunia din jurul acestei finale a făcut ca prețul biletelor pe ”piața neagră” să atingă sume exorbitante. Astfel, un fan al lui Real Madrid a plătit 32.000 de euro pentru patru tichete la meciul de la Paris.

Liga Campionilor oferă cele mai mari premii financiare, iar un sezon de succes poate aduce un premiu financiar considerabil, chiar şi pentru cele mai bogate echipe ale planetei. Ajunse în finala de la Paris, Real Madrid şi Liverpool au trecut de bariera sutei de milioane de euro, bani veniţi din bonusurile oferite de UEFA.

ADVERTISEMENT
Tags: