Sport

UEFA schimbă regulamentul! Veste proastă pentru echipele românești din cupele europene

UEFA pregătește o schimbare de regulament pentru tururile preliminare din cupele europene. Vestea le vizează direct pe echipele românești.
11.07.2023 | 15:12
UEFA schimba regulamentul Veste proasta pentru echipele romanesti din cupele europene
UEFA își propune să modifice regulamentul din sezonul 2024/2025. Foto: colaj FANATIK.
ADVERTISEMENT

UEFA schimbă regulile începând cu sezonul 2024/2025. Forul continental are de gând să elimine „retrogradarea”, iar echipa care pierde în tururile preliminare să părăsească instant competițiile europene. Intenția oficialilor a plecat de la cazul Sevillei, care a cucerit UEFA Europa League, după ce a fost eliminată din Champions League.

UEFA schimbă regulamentul! Veste proastă pentru echipele românești din cupele europene

UEFA plănuiește o modificare majoră pentru tururile preliminare din competițiile europene, schimbare ce va avea loc odată cu startul sezonului 2024/2025. Forul care conduce fotbalul european propune ca o echipă eliminată în tururile preliminare dintr-o competiție europeană să nu poată „retrograda” în următoarea competiție UEFA din punct de vedere valoric.

ADVERTISEMENT

Folosind exemplul campioanei României, Farul nu va pica în turul al doilea preliminar din Conference League, dacă va pierde disputa cu Sheriff Tiraspol din primul tur preliminar al Champions Leauge, ci va părăsi instant cupele europene, indiferent de faza competiției.

Astfel, modificarea de la UEFA reprezintă o veste teribilă pentru fotbalul românesc. Șansele unor echipe, precum Farul, FCSB sau CFR Cluj să prindă grupele unei competiții europene sunt mult mai grele în contextul dat.

ADVERTISEMENT

UEFA, modificări pentru sezonul 2024/2025 al competițiilor europene

Câștigătoarea Cupei României din sezonul următor va evolua în preliminariile Europa League în sezonul 2024/2025. Doar că după implementarea modificărilor venite de la UEFA, formația din România va părăsi definitiv competiția dacă va fi eliminată, ci nu își va putea continua parcursul în Conference League, întrecerea imediat inferioară.

Astfel, echipele de pe locurile 2 și 3 din SuperLiga, cele care duc în preliminariile UEFA Conference League, urmează să aibă șanse mai mari pentru un parcurs mai lung în competițiile europene, deoarece vor înfrunta echipe mai accesibile în comparație cu Champions League și Europa League.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, schimbările vor fi aplicate și pentru ocupantele locurilor trei din faza grupelor. În prezent, poziția a treia în grupă asigura calificarea în prima fază eliminatorie din următoarea competiție europeană. Din sezonul 2024-2025, echipa de pe locul 3 va părăsi competiția definitiv.

România, locul 26 în clasamentul UEFA

În clasamentul coeficienților, România se află pe locul 26, cu 20.500 de puncte. Astfel, țara noastră se află în baremul locurilor 18-28 care presupune un loc în primul tur preliminar al Ligii Campionilor și trei locuri în turul 2 preliminar al Conference League.

ADVERTISEMENT

De exemplu, Farul, campioana SuperLigii, va evolua în primul tur preliminar Champions League în acest sezon și va lupta în „dublă” manșă cu Sheriff Tiraspol, în timp ce FCSB și CFR Cluj, următoarele clasate în SuperLiga, dar și Sepsi, câștigătoarea Cupei României, vor evolua în turul doi preliminar din Conference League.

  • CSKA 1948 Sofia, Adana Demirspor și CSKA Sofia sunt adversarele FCSB, CFR Cluj, respectiv Sepsi din turul 2 preliminar al Conference League
ADVERTISEMENT
Tags: