News

Ce a făcut Nicolae Ceauşescu înainte să fie executat, în ziua Crăciunului! Dezvăluiri despre ultima lună din viaţa dictatorului

21.12.2020 | 17:42
Ce a facut Nicolae Ceausescu inainte sa fie executat in ziua Craciunului Dezvaluiri despre ultima luna din viata dictatorului
Ultima lună din viaţa lui Nicolae Ceauşescu! Ce a făcut înainte să fie executat în ziua Crăciunului
ADVERTISEMENT

Pe 25 decembrie se împlinesc 31 de ani de la executarea cuplului Ceauşescu, moment de cotitură în timpul Revoluţiei din 1989. FANATIK îţi prezintă cronologia ultimei luni din viaţa lui Nicolae Ceauşescu, în care au fost consemnate evenimentele majore în care a fost implicat.

1 decembrie 1989. O zi obişnuită pentru Nicolae Ceauşescu, însă o dată cu o importantă semnificaţie pentru români. Are loc şedinţa Comitetului Politic Executiv al CC al PCR, în care dictatorul a ţinut un discurs lung, plin cu indicaţii pentru stilul de muncă al guvernului şi ministerelor. Generalul Iulian Vlad îl informa pe Nicolae Ceauşescu despre întâlnirea dintre George Bush şi Mihail Gorbaciov.

ADVERTISEMENT

2-3 decembrie 1989. George Bush şi Mihail Gorbaciov au o întrevedere în Malta. În tot acest timp, Nicolae Ceauşescu este informat de Direcţia de Informaţii Externe despre discuţiile purtate între cei doi preşedinţi. După anunţul măririi burselor elevilor şi studenţilor, Ceauşescu primeşte o telegramă de mulţumire de la Consiliul Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști din Centrul Universitar București.

Cronologia ultimei luni din viaţa lui Nicolae Ceauşescu. Întâlnirea cu Mihail Gorbaciov

4 decembrie 1989. Nicolae Ceauşescu pleacă la Moscova, unde se întâlneşte cu Mihail Gorbaciov. Conducătorii statelor membre Pactului de la Varşovia erau chemate la o şedinţă în capitala URSS. Între cei doi politicieni are loc un schimb dur de replici, după ce şeful de stat sovietic i-a cerut omologului său din România să respecte drepturile omului şi să îmbunătăţească nivelul de trai.

ADVERTISEMENT

Mihail Gorbaciov i-a mai sugerat lui Nicolae Ceauşescu să facă un pas în spate şi să renunţe la funcţiile deţinute. Vântul schimbării bătea în Europa de Est, însă dictatorul român nu era dispus să-l asculte pe sovietic. La finalul întrevederii, Ceauşescu i-a propus lui Gorbaciov o întrevedere la Bucureşti în ianuarie 1990. Răspunsul a fost unul şocant şi profetic: “Să mai trăim noi până atunci, tovarășe Ceaușescu”.

5 decembrie 1989. Nicolae Ceauşescu s-a întors de la Moscova, iar presa anunţa vizita acestuia în Iran, la vizita preşedintelui Ali Akbar Hashemi Rafsanjani. Pe seară, şeful statului este vizitat de Kim Yong Nam, vicepremier nord-coreean.

ADVERTISEMENT

6 decembrie 1989. “Primirea ambasadorului SUA Alan Green jr. pentru acreditare. Au participat Apostoiu și Stoian”, scria în agenda de lucru a lui Nicolae Ceauşescu. Întâlnirea a durat aproape o oră şi jumătate, lucru neobişnuit. În cazul întâlnirilor cu omologi din statele comuniste, vizita nu depăşea 45 de minute. După-amiaza şi-a petrecut-o degustând halva timp de aproape o oră.

Ziarele din Ungaria scriu despre situaţia lui Laszlo Tokes, Nicolae Ceauşescu era interesat de halva

7 decembrie 1989. Matyas Szuros, preşedintele interimar al Ungariei, îi adresează, prin intermediul ziarelor din Ungaria, o scrisoare lui Nicolae Ceauşescu. Subiectul era reprezentat de ameninţările primite de Laszlo Tokes, iar politicianul maghiar îi cerea ca pastorul şi familia acestuia să nu mai fie maltrataţi.

ADVERTISEMENT

8 decembrie 1989. Programul lui Nicolae Ceauşescu a fost unul încărcat, iar principala şedinţă era legată de bugetul pe 1990. Pe agenda acestuia mai erau sistematizarea unor râuri şi arăturile din agricultură. Două săptămâni mai târziu, dictatorul şi soţia lui fugeau din sediul CC al PCR.

9 decembrie 1989. Halvaua revine pe agenda lui Nicolae Ceauşescu, subiect care fusese discutat de trei ori la începutul lunii decembrie. În sala de şedinţe a Cabinetului 1 au fost adunaţi diverşi oficiali, iar aceştia au discutat pe marginea sumei alocate pentru creşterea producţiei de halva. Timp de două ore a vizitat Biblioteca de Stat şi Casa Republicii.

10 decembrie 1989. Nicolae Ceauşescu a participat la vânătoare de fazani.

Primele mişcări premergătoare Revoluţiei din decembrie 1989

11 decembrie 1989. În noapte de 10 spre 11 decembrie, pe străzile din Timişoara sunt răspândite manifeste împotriva comunismului: “Jos dictatura, Jos tirania ceaușistă! Moarte dictatorului!”. Nicolae Ceauşescu a avut un program încărcat, plin de şedinţe şi vizite, cu 49 de primiri. Toate aceste întâlniri nu au avut o durată mai mare de cinci minute. În şedinţa CPEx s-au discutat proiectul de plan de dezvoltare pe 1990, problemele de distribuire a fondului anual de participare la realizarea producției, a beneficiilor și la împărțirea beneficiilor.

12-13 decembrie 1989. Continuă seria de şedinţe pentru Nicolae Ceauşescu, fiind ziua în care se încheia Plenara comună a CC al PCR, a Biroului permanent și birourilor secțiunilor Consiliului suprem al dezvoltării economice și sociale.

14 decembrie 1989. Nicolae Ceauşescu a susţinut o cuvântare în faţa Marii Adunări Naţionale. În tot acest timp, la Iaşi, un grup de oponenţi ai regimului comunist încearcă să organizeze un miting. Acţiunea Frontului Popular Român a fost blocată şi Piaţa Unirii împânzită de maşini de pompieri şi soldaţi care patrulau cu armele la vedere. La Timişoara, aproape 40 de persoane s-au strâns în faţa casei parohiale a lui Laszlo Tokes, care urma să fie evacuat pe 15 decembrie.

Escaladarea situaţiei tensionate de la Timişoara

15 decembrie 1989. În timp ce situaţia la Timişoara era tensionată, Nicolae Ceauşescu îşi începea ziua de lucru cu o şedinţă de lucru pe tema planului din 1990. Este vizitat de ambasadorul Suediei şi susţine o nouă şedinţă legată de importanţa producţiei de halva. Pentru a doua parte a zilei, dictatorul convoacă CPEx-ul şi are o ultimă şedinţă despre industria alimentară și agricultură.

“În numele poporului zairez, unit în jurul partidului nostru, Mișcarea Populară a Revoluției și în numele meu personal, vă adresez vii și calde felicitări”  – telegrama trimisă de Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu Wa Za Banga, preşedintele Zairului, prin care îl felicita pe Nicolae Ceauşescu pentru realegerea în funcția de secretar general al PCR.

16 decembrie 1989. Încep primele manifestări antidictatoriale și anticomuniste la Timişoara. Nicolae Ceauşescu îi cerea lui Radu Bălan, prim-secretarul PCR de Timiș, să-l evacueze mai repede pe Laszlo Tokes. În timp ce timişorenii se adunau pe străzi, dictatorul vizita Muzeul de istorie al partidului și Casa Republicii timp de două ore şi jumătate. După prânz, Nicolae Ceauşescu îi cheamă pe Iulian Vlad, Emil Bobu, Elena Ceaușescu, Silviu Curticeanu, Ștefan Andrei, Cornel Pacoste. Apar primele victime la Timişoara.

17 decembrie 1989. Laszlo Tokes este evacuat peste noapte din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Şedinţa CPEx este deschisă prin prezentarea situaţiei de la Timişoara, iar discursul dictatorului este unul dur. La un moment dat, după ce a cerut ca Vasile Milea, Tudor Postelnicu şi Iulian Vlad să fie demişi, Nicolae Ceauşescu şochează audienţa: “Alegeți-vă alt secretar general”. Dictatorul continuă cu ordinul transmis generalului Ion Coman, prin care trupele primesc muniţie de război.

“Știți cum ați procedat voi? Pur și simplu ați avut o atitudine capitulardă, defetistă. Dacă aș fi știu că nu sunteți în stare să opriți pe acești huligani, pe aceste elemente deplasate, apelam la 500 de muncitori, îi înarmam și rezolvam problema” – Nicolae Ceauşescu în timpul şedinţei CPEx.

Iran, ultima ţară vizitată de Nicolae Ceauşescu

18 decembrie 1989. Ion Coman poartă o discuţie în timpul dimineţii cu Nicolae Ceauşescu şi îi transmite că poate pleca fără probleme în Iran. La ora 9:30, aeronava prezidenţială decolează spre Teheran, fiind acompaniată de patru avioane MIG.

19 decemvrie 1989. Elena Ceauşescu comandă “Operaţiunea Trandafirul”, prin care 43 de cadavre ale unor revoluţionari ucişi în Timişoara au fost incinerate la Crematoriul “Cenuşa”. În tot acest timp, Nicolae Ceauşescu vorbea în Iran despre victoria socialismului în România şi prezenta planurile pentru cincinalul 1991-1995 şi o perspectivă pentru perioada 2000-2010.

20 decembrie 1989. Nicolae Ceauşescu a ajuns în timpul după-amiezii în Bucureşti. De la Aeroportul Otopeni merge direct la sediul CC, unde are mai multe întâlniri. Între 17:05 şi 17:20 susţine o teleconferinţă şi continuă seria de discuţii particulare, având peste 70 de primiri. La ora 19:00, Nicolae Ceauşescu ţine un discurs televizat. Seara este încheiată cu alte şedinţe şi întâlniri.

Ultimul miting al lui Nicolae Ceauşescu şi fuga cu elicopterul

21 decembrie 1989. Nicolae Ceauşescu instituie, printr-un decret prezidenţial, starea de necesitate în judeţul Timiş. Este citită, în Piaţa Operei din Timişoara, Declarația și Programul în 11 puncte al Frontului Democrat Român. Continuă serie de şedinţe şi întrevederi până la ora prânzului, când Nicolae Ceauşescu îşi pregătea discursul din cadrul mitingului anunţat în Piaţa din faţa Comitetului Central.

După două minute, discursul lui Nicolae Ceauşescu a fost întrerupt. “Alo, tovarăși, așezați-vă liniștiți. Stați liniștiți. Liniște, nu auziți? Așezați-vă liniștiți la locurile voastre. Asta e o provocare”, au fost ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceauşescu din balconul CC. Grupuri de manifestanţi se stâng în mai multe locuri din Bucureşti şi începe primele confruntări armate. Până la finalul zilei sunt susţinute diverse şedinţe şi o teleconferinţă.

“Avem de-a face cu o acțiune organizată și dirijată, cu orientare precisă de destabilizare și îndreptată împotriva integrității și independenței României” – Nicolae Ceauşescu în teleconferinţa din 21 decembrie.

22 decembrie 1989. Nicolae şi Elena Ceauşescu şi-au petrecut noaptea în Comitetul Central. Dimineaţă a avut loc ultima şedinţă CPEx, iar Vasile Milea se sinucidea. La ora 12:06, elicopetrul cuplului prezidenţial decola de pe clădirea Comitetului Central, în timp ce revoluţionarii intrau în clădire. Cei doi au fost capturaţi aproape de Târgovişte şi duşi la garnizoana din oraş.

23-24 decembrie 1989. Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost deţinuţi într-o cameră din UM 01417, aceştia fiind supravegheaţi de doi soldaţi (căpitanul Ion Boboc şi plutonierul Constantin Paise). Intrarea în cameră era păzită de caporalul Dorian Dobriţa şi locotenentul-major Iulian Stoica.

25 decembrie 1989. Procesul cuplului Ceauşescu a început la ora 13:20 şi a durat până în jur de 14:40. Sentinţa de condamnare la moarte a fost pronunţată la 14:45, în timp ce execuţia a avut loc la 14:51, în curtea garnizoanei.

Capetele de acuzare din procesul cuplului Ceauşescu

  • Genocid – peste 60.000 victime
  • Subminarea puterii de stat prin organizarea de acțiuni armate împotriva poporului și a puterii de stat. Infracțiunea de distrugere a bunurilor obștești, prin distrugerea și avarierea unor clădiri, explozii în orașe etc.
  • Subminarea economiei naționale
  • Încercarea de a fugi din țară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse la bănci în străinătate
ADVERTISEMENT