News

Ultima zi de summit NATO la Madrid. Joe Biden: ”Putin și-a dorit finlandizarea NATO și a obținut NATO-izarea Finlandei”. Update

NATO își încheie summit-ul confruntându-se cu amenințarea lui Putin, cu provocarea strategică reprezentată de China, dar și cu sarcina de a transforma sprijinul retoric pentru Ucraina în acțiune.
30.06.2022 | 12:16
Ultima zi de summit NATO la Madrid Joe Biden Putin sia dorit finlandizarea NATO si a obtinut NATOizarea Finlandei Update
Ultima zi de summit NATO la Madrid Foto: hepta
ADVERTISEMENT
30-06-2022
15:36

Erdogan: ”Au fost luate în considerare sensibilitățile Turciei”

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că toate sensibilitățile Turciei au fost incluse în acord cu Finlanda și Suedia.

El a mai spus că cele două țări trebuie să-și îndeplinească promisiunile cu privire la grupurile kurde, inclusiv schimbarea legilor, înainte de a trimite ratificarea candidaturii lor la NATO către parlament.

Mai devreme, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Finlanda și Suedia vor semna marți protocoalele de aderare pentru a se alătura alianței militare.

Dar Erdogan a spus că cele două țări trebuie să își îndeplinească promisiunile pe care le-au făcut Turciei într-un acord de ridicare a veto-ului asupra candidaturilor lor de aderare la NATO.

Președintele turc a declarat că Stockholm s-a angajat să extrădeze 73 de „terorişti”. Semnarea acordului trilateral este o recunoaștere a sensibilităților Ankarei în privința terorismului și o „victorie diplomatică” pentru Turcia, a mai explicat Erdogan.

El a mai spus că eforturile trebuie intensificate pentru o încetare a focului de durată în Ucraina.

30-06-2022
13:13

Joe Biden: Putin ”obține exact ceea ce nu și-a dorit”

Biden a apreciat natura istorică a summit-ului, în cadrul căruia au fost făcute invitații oficiale de aderare Suediei și Finlandei și promite că va spori resursele NATO pe flancul său estic.

„Acest summit a fost despre întărirea alianței noastre, pentru a face față provocărilor lumii noastre așa cum este astăzi și amenințărilor cu care ne vom confrunta în viitor”, a spus Biden.

Președintele american a mai spus că deciziile și acordurile anunțate la summit-ul NATO „se deplasează într-o direcție care reflectă realitățile celui de-al doilea sfert al secolului XXI”.

Răspunsul lumii la fiecare criză creată din cauza invaziei ruse a Ucrainei arată că Putin „obține exact ceea ce nu și-a dorit”, a spus Biden.

„La fiecare pas al acestei călătorii am stabilit un reper al unității, hotărârii și capacităților profunde ale națiunilor democratice ale lumii de a face ceea ce trebuie făcut”, a spus el.

“Putin a crezut că ar putea rupe alianța transatlantică. A încercat să ne slăbească. Se aștepta ca hotărârea noastră să se rupă. Dar obține exact ceea ce nu și-a dorit. El a vrut finlandizarea NATO. A obținut NATO-izarea Finlandei”, a adăugat Biden.

“Suntem mai uniți decât oricând. Și odată cu adăugarea Finlandei și Suediei, vom fi mai puternici ca niciodată. Au militari serioși, ambii. Vom mări granița NATO cu 800 de mile de-a lungul Finlandei. Granița cu Rusia. Suedia este all-in.”

Biden a remarcat, de asemenea, activitatea NATO de a aborda creșterea prețurilor la gaze și petrol și insecuritatea alimentară care afectează diferite părți ale lumii din cauza războiului Rusiei din Ucraina.

„Ne-am însărcinat echipele să lucreze la detaliile plafonării prețului petrolului rusesc, să reducă veniturile lui Putin fără a răni americanii și pe alții la pompa de benzină. Vom căuta să folosim fondurile din tarifele la mărfurile rusești pentru a ajuta Ucraina.

Am angajat mai mult de 4,5 miliarde de dolari – mai mult de jumătate din SUA – pentru a aborda insecuritatea alimentară și criza imediată cauzată de războiul rus”, a mai spus președintele american.

30-06-2022
13:06

Emmanuel Macron: Lupta Ucrainei este lupta NATO

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că sprijinul pentru Ucraina nu se poate opri. „Lupta Ucrainei este lupta Uniunii Europene și a NATO”, a adăugat el.

Între timp, cancelarul german Olaf Scholz a spus că nu vrea să speculeze cât timp va avea nevoie Ucraina de sprijin. El a numit „ridicole” comentariile lui Putin despre imperialismul NATO, adăugând că nimeni nu poate spune ce l-ar determina pe președintele rus să pună capăt războiului din Ucraina.

30-06-2022
13:03

Boris Johnson: Toată lumea fost de acord să dăm mai mult ajutor Ucrainei

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson a descris summit-ul NATO ca fiind „de mare succes” și spune că „practic toată lumea” a fost de acord să ofere mai mult pentru a ajuta Ucraina în lupta împotriva Rusiei.

Guvernele Commonwealth, G7 și NATO sunt hotărâte să lucreze împreună pentru a reduce criza costului vieții, a spus el, ceea ce înseamnă să lucreze împreună pentru a scoate cerealele din Ucraina.

Dacă Rusia ar câștiga, consecințele în întreaga lume ar fi grave, a mai spus Johnson.

30-06-2022
11:16

Jens Stoltenberg: Rusia continuă să caute câștig politic și militar

Secretarul general al NATO spune că au fost luate decizii „de anvergură” în timpul întâlnirii liderilor NATO, acordul de a invita Finlanda și Suedia să se alăture alianței fiind una dintre ele.

Se așteaptă ca Suedia și Finlanda să semneze oficial marți protocolul de aderare la NATO, spune Stoltenberg. Președinții ambelor țări nordice vor lua parte la proces „dar realitatea” este că decizia a fost deja luată de liderii NATO miercuri la summit, spune el.

Stoltenberg a mai declarat că liderii NATO au decis să sprijine Ucraina „pentru a se asigura că Ucraina prevalează ca stat suveran independent în Europa”. El a descris războiul „brutal” al lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei ca fiind „absolut inacceptabil”, cu ramificații asupra întregii lumi.

”Președintele Putin este cel care ar trebui să-și retragă forțele și să pună capăt imediat acestui război, oprind atacarea unei națiuni democratice suverane și provocând atât de multă suferință în Ucraina”, a spus Secretarul general NATO.

Impactul crizei alimentare induse de război în întreaga lume este „sever”, a mai spus el, multe țări depind de Ucraina pentru importurile de grâu.

Rusia continuă să caute câștiguri politice, militare și economice, a adăugat Stoltenberg.

NATO a continuat să sublinieze unitatea națiunilor sale membre împotriva Rusiei. Dar, pe măsură ce alianța își încheie joi reuniunea anuală la nivel înalt, în aceeași săptămână în care liderii din Grupul celor 7 națiuni industrializate au avut propria lor întâlnire în Germania, există o întrebare persistentă cu privire la modul în care ambele grupuri își pot menține publicul angajat în lupta pentru Ucraina.

Ultima zi de summit NATO la Madrid. Rusia, principalul adversar

Au existat promisiuni de sprijin făcute în cadrul ambelor seturi de întâlniri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, afirmând că alianța va sprijini Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei ruse „atât timp cât este nevoie”, chiar dacă președintele Vladimir Putin a amenințat să ia contramăsuri împotriva primirii celor două țări nordice care se învecinează cu Rusia (Finlanda și Suedia) în alianță.

ADVERTISEMENT

„Dacă acolo sunt desfășurate contingente militare și infrastructură”, a spus Putin în timpul unei vizite în Turkmenistan, potrivit The New York Times, „va trebui să răspundem în aceeași măsură și să creăm aceleași amenințări împotriva teritoriilor din care sunt create amenințări împotriva noastră. Este evident. Ce nu înțeleg ei?”

Volodimir Zelenski s-a adresat summit-urilor Grupului celor 7 și ale NATO, repetându-și apelurile pentru aprovizionare cu arme mai multe și mai rapide pentru a încerca să respingă avansul rusesc în estul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

În timp ce invazia rusă a făcut NATO mai puternică și i-a determinat pe membrii săi să-și sporească drastic propria apărare împotriva oricărui posibil atac rusesc, Ucraina trebuie să reziste în sezonul de vară și să spere că forțele ruse sunt prea epuizate pentru a face mai multe progrese deocamdată.

Acest lucru ar permite Occidentului să-și consolideze proviziile de arme pentru a pregăti mai bine Ucraina pentru lunile viitoare de război.

ADVERTISEMENT

Rămâne chestiunea oboselii occidentale cu privire la război

Ann Linde, ministrul de externe al Suediei, a muncit din greu și cu succes la Madrid pentru a determina Turcia să renunțe la blocarea cererilor de aderare ale țării sale și ale Finlandei. Dar ea era îngrijorată de epuizarea populară din cauza războiului din Ucraina și a costului acestuia în ceea ce privește inflația internă, în special a prețurilor la energie și la alimente.

„Puteți vedea deja în mass-media că interesul scade și asta afectează și publicul, iar publicul îi afectează pe politicieni”, a spus ea. „Deci, este responsabilitatea noastră să menținem Ucraina și ceea ce face Rusia în fruntea agendei noastre. Am văzut asta de atâtea ori – ai o catastrofă, ai un război și pur și simplu continuă, dar interesul se pierde.”

ADVERTISEMENT

Într-un discurs adresat liderilor NATO, Zelenski a declarat: „Acesta nu este un război al Rusiei doar împotriva Ucrainei, este un război pentru dreptul de a dicta condițiile în Europa. Pentru cum va fi viitoarea ordine mondială.

De aceea, este absolut necesar să sprijiniți Ucraina chiar acum cu arme, finanțe și sancțiuni politice împotriva Rusiei, care îi vor opri capacitatea de a plăti pentru război.”

China acuză NATO că „provoacă o confruntare”, după ce alianța a declarat Beijingul o provocare strategică

China a acuzat NATO că „atacă și calomniază țara în mod rău intenționat” și „provoacă o confruntare” după ce liderii alianței au anunțat o nouă viziune asertivă care, pentru prima dată, a declarat China drept o „provocare” strategică alături de principalul adversar al NATO, Rusia.

Într-o declarație publicată miercuri pe site-ul web al misiunii Chinei în Uniunea Europeană, un purtător de cuvânt anonim a mustrat „gândirea în stilul Războiului Rece și părtinirea ideologică” a alianței și a promis că va lua măsuri „ferme și puternice” ca răspuns la noua catalogare.

Născut în timpul Războiului Rece, NATO s-a concentrat în mod tradițional pe protejarea Americii de Nord și a Europei. Dar, în ultimii ani, alianța militară a semnalat îngrijorări tot mai mari și cu privire la China, invocând ambițiile sale militare în creștere și dezvoltarea rapidă a capacităților cibernetice ofensive.

Aceste opinii s-au întărit în acest an după ce liderul Chinei, Xi Jinping, a declarat la începutul lunii februarie că prietenia țării sale cu Rusia „nu are limite”, chiar dacă guvernele de la Washington și cele europene avertizează că Moscova părea să se pregătească să atace Ucraina.

De atunci, liderii chinezi au refuzat să condamne Rusia pentru invazie, în schimb dând vina pe Washington și NATO pentru că au instigat Moscova cu extinderea alianței militare în Europa Centrală și de Est.

„Parteneriatul strategic din ce în ce mai aprofundat dintre Republica Populară Chineză și Federația Rusă și încercările lor de a submina ordinea internațională bazată pe reguli sunt contrare valorilor și intereselor noastre”, au declarat liderii NATO într-o nouă declarație emisă în timpul summit-ului lor din Madrid.

Cu câteva zile înainte de declarația NATO, țările din Grupul celor 7 au declarat că intenționează să strângă 600 de miliarde de dolari pentru a extinde investițiile globale în infrastructură în țările în curs de dezvoltare, un plan menit să contracareze Inițiativa Belt and Road de 1 trilion de dolari lansată de Beijing în 2013.

ADVERTISEMENT