Fotbal intern

Ultrașii Universității Craiova, mesaj tăios pentru jucătorii lui Bergodi! 72 de ani de la înființarea Științei

05.09.2020 | 11:23
Ultrasii Universitatii Craiova mesaj taios pentru jucatorii lui Bergodi 72 de ani de la infiintarea Stiintei
ADVERTISEMENT

5 septembrie este o zi de referință pentru microbiștii olteni. Universitatea Craiova, echipa fanion a regiunii, a luat naștere pe 5 septembrie 1948, iar în 2020 împlinește frumoasa vârstă de 72 de ani.

Așa cum se întâmplă în fiecare an, suporterii Craiovei au ținut să marcheze această zi specială printr-o acțiune la stadionul „Ion Oblemenco”. La sfârșitul meciului naționalei, câțiva zeci de suporteri au mers la stadion pentru a afișa un banner.

ADVERTISEMENT

Într-un cadru „încins” de torțe, ultrașii Universității au afișat un mesaj tăios pentru jucătorii lui Bergodi și în care se face referire la legendele clubului din Bănie.

Ultrașii Universității Craiova au fișat un banner cu un mesaj tăios pentru jucătorii lui Bergodi în ziua aniversării a 72 de ani de existență a Științei

În 1948, un grup de studenți și profesori a decis înființarea CSU Craiova, un club sportiv cu mai multe ramuri de sport, printre care și fotbal. Astlfel, pe data de 5 septembrie 1948, UNSR Craiova (denumirea echipei de fotbal, înscrisă în campionatul județean) a jucat prima partidă oficială, însă nu departe de Cetatea Băniei, la Filiași. Echipa locală s-a impus cu 6-3. iar Bădescu, cu o dublă, și Rădulescu marcau pentru oaspeți.

ADVERTISEMENT

Antrenorul Nicolae Polojinski a introdus următorul 11: Dumitrescu – Rădulescu, Mihăilă I, Carli – Ozon, Mihăilă II – Sabin, Ilie, Bădescu, Tudor, Serghi. De atunci și până în zilele de astăzi, echipa studenților craioveni și-a schimbat denumirea de mai multe ori: CSU Craiova (1950), Știința (1953) și Universitatea (1966). Al doilea nume a rămas și astăzi drag multora dintre noi, fiind denumirea de alint a echipei.

În fiecare an, oltenii țin să sărbătorească ziua primului meci, fiind ca un act de naștere al formației care urma să facă istorie în România și în cupele europene. Eliminarea rușinoasă din primul tur preliminar al UEFA Europa League a lăsat un gust amar ultrașilor din Peluza Nord Craiova. Deși au avut parte de o susținere nemaivăzută în finalul stagiunii precedente, jucătorii „au reușit”, cumva, să risipească tot ce s-a creat în meciurile sezonului trecut.

ADVERTISEMENT
suporteri craiova
Ultrașii Universității Craiova, mesaj tăios pentru jucătorii lui Bergodi! 72 de ani de la înființarea Științei din Bănie

Astfel, la miezul nopții, mai mulți suporteri ai Științei s-au îndreptat către stadionul „Ion Oblemenco”, acolo unde au pus în scenă un spectacol al torțelor. „Sărbătorim 72 de ani, cu gândul la legende, nu la mercenari” a fost mesajul de pe bannerul afișat de ultrașii craioveni, cu referire la jucătorii lui Cristiano Bergodi și la faptul că aceștia sunt cu gândul în altă parte și nu la fotbal.

Știința #72 și momentele de referință din istoria celei mai frumoase echipa a provinciei

Așa cum spuneam mai sus, primul joc oficial s-a disputat la Filiași, pe 5 septembrie 1948. La 3 ani de referință, CSU Craiova avea să debuteze și în Cupa României, în fața formației locale Constructorul, meci câștigat fără niciun fel de problemă, scor 5-0. Nicolae Oțeleanu reușește să promoveze Craiova în B, în 1954, dar oltenii nu rezistă prea mult, astfel că retrogradează imediat.

ADVERTISEMENT

În 1958, Știința reintră în Divizia B și stă acolo până în 1964. Dumitrescu, Vasilescu, Geleriu, Lungan, Deliu, Bărbulescu, Tetea, Ganga, Anton, Lovin, Onea, Vișan, Stanciu, Papuc, C.Stănescu, A.Stănescu, alături de tehnicianul Oțeleanu, promovează echipa în prima ligă și se mențin acolo, reușind să câștige la 10 ani diferență și primul titlu de campioană. Din acea echipă făceau parte: Oprea, Manta, Niculescu, Bădin, Deselnicu, Velea, Strâmbeanu, Ivan, Niță, Balaci, Berneanu, Țarălungă, Oblemenco, Bălan, Pană, Boc, Ștefănescu, Marcu, Stăncescu, Kiss, Chivu, Negrilă, Constantinescu. Banca tehnică era condusă de  Constantin Cernăianu și Constantin Oțet.

Sezonul 1976-1977 vine și prima Cupă a României, atunci când Universitatea Craiova câștigă în fața Stelei, scor 2-1. De asemenea, „alb-albaștrii” recidivează în următoarea stagiune, atunci când o înving pe Olimpia Satu Mare în ultimul act al competiției, scor 3-1.

Următorul titlu de campioană vine în sezonul 1979-1980, la el punând umărul următorii jucători: Boldici, Lung, Negrilă, Tilihoi, Ștefănescu, Ungureanu, Balaci, Beldeanu, Crișan, Donose, Cămătaru, Geolgău, Cîrțu, Irimescu, Purima și Ciupitu. Antrenori erau Valentin Stănescu și Ion Oblemenco. Primul  „event” este realizat în 1980-1981, iar la un an diferență, Universitatea Craiova devine prima echipă românească calificată în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni.

„Craiova-Maxima” era deja formată, iar stagiunea europeană din 1982-1983 este ceea ce a făcut din Craiova ceea ce este astăzi. Echipa lui Constantin Oțet ajunge până în semifinalele competiției, dar Benfica este cea care merge în finală, deși echipa din Bănie nu a pierdut în fața portughezilor. În același an, Balaci și compania își adjudecată Cupa României.

  • „Campioana unei Mari Iubiri” și „Craiova-Maxima” sunt două dintre supranumele Universității din perioada anilor 70-80.
  • 4 titluri de campioană are „U” Craiova: 1973-1974, 1979-1980, 1980-1981 și 1990-1991

Performanțe notabile s-au mai petrecut în sezoanele 1990-1991 și 1992-1993. În primul campionat de după revoluție, Universitatea câștigă eventul. La el luau parte: Prunea, Mănăilă, Săndoi, Adrian Popescu, Mogoșanu, Ciurea, Olaru, Cristescu, Zamfir, Badea, Pigulea, Agaliu, Craioveanu, Neagoe. Antrenor principal era fostul „maxim” Sorin Cârțu. În următorul an, Știința ia din nou Cupa României. Din acel moment, lumea fotbalistică din Bănie nu a mai văzut vreun trofeu timp de un sfert de secol.

sigle craiova
Ultrașii Universității Craiova, mesaj tăios pentru jucătorii lui Bergodi! 72 de ani de la înființarea Științei din Bănie

În sezonul 2017-2018, Universitatea Craiova câștiga Cupa României după o finală cu Hermannstadt, 2-0. Conduși de pe margine de italianul Devis Mangia, Mitriță, Băluță și compania au încheiat și pe podium după 23 de ani. Anul trecut, tot cu un cetățean italian pe banca tehnică, oltenii au fost aproape de titlu, însă s-au mulțumit doar cu titlul neoficial de vicecampioană. În acest sezon se fac 30 de ani de la ultimul titlu al Craiovei.


  • (P) Cota BETANO pentru Viitorul Constanța – U Craiova: 3,15 este cota pentru „X final. Vezi aici toate cotele!
ADVERTISEMENT