Sporturi

ULUITOR! Sportul în care NU credeai că se poate trişa! Prins cu Iphone-ul!

Una dintre cele mai vechi probleme din istoria sportului a fost trişatul. Încă de la începuturi, unii atleţi, indiferent de sportul pe care îl practică, încercau să găsească metode mai...
15.04.2015 | 00:01
ULUITOR Sportul in care NU credeai ca se poate trisa Prins cu Iphoneul
ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai vechi probleme din istoria sportului a fost trişatul. Încă de la începuturi, unii atleţi, indiferent de sportul pe care îl practică, încercau să găsească metode mai puţin corecte care să le asigure un drum rapid spre succes şi glorie. Fie că vorbim de dopaj, dizpozitive ascunse sau alte tipuri de a trişa, odată cu evoluţia societăţii se dezvoltă şi metodele de a trişa în sport. 

Cel puţin în media, etalon în acest sens este ciclismul. E cel mai vulnerabil sport din acest punct de vedere, mai ales că dopajul din ciclism este, probabil, mai dezvoltat decît în orice alt sport. Însă există şi sporturi la care nu ne-am putea imagina că se poate trişa, însă de fiecare dată există un individ care ţine să demonstreze contrariul.

ADVERTISEMENT

Cel mai BINE PLĂTIT jucător din Liga 1: 800 de euro PE MINUT! 

Trişa cu Iphone-ul înfăşurat în hîrtie igienică

Şahul nu este genul de sport cu o mare priză la public şi în media. Este un sport de o mare complexitate şi pînă în urmă cu cîteva zile se credea că nu există vreo şansă de a trişa. Totuşi, acest lucru s-a întîmplat la Openul Dubaiului, cînd marele maestru georgian, Gaioz Nigalidze a fost prins trişînd cu un telefon Iphone.

Oponentul său, marele maestru Tigran Petrosian a devenit suspicios după ce oponentul său s-a ridicat de multe ori de la masă şi pleca la toaletă. Petrosian a făcut o contestaţie şi organizatorii au găsit la toaletă Iphone-ul lui Nigalidze înfăşurat în hîrtie igienică, care avea instalată o aplicaţie care îl ajuta să calculeze mutările.

ADVERTISEMENT

Aplicaţia se sincroniza cu mişcările de pe tablă şi calcula toate mutările posibile, astfel încît “maestrul” georgian avea misiunea mult simplificată.

Suspendat pentru 15 ani!

Maestrul “decăzut din drepturi”, cum îl caracterizează The Telegraph, este foarte aproape de a primi o suspendare record de 15 ani pentru că a trişat la şah.

ADVERTISEMENT

După CS Universitatea, o altă echipă riscă să nu primească licenţa pentru Europa

După meci, Tigran Petrosian a declarat ce i s-a părut suspicios la adversarul său: “Nigalidze muta foarte repede şi pe urmă mergea la toaletă. Am văzut că mereu mergea la aceeaşi toaletă, ceea ce mi s-a părut ciudat, mai ales că celelalte două erau ocupate. 

L-am informat pe arbitru despre acest lucru şi l-am rugat să stea cu ochii pe adversarul meu. După ce Gaioz a plecat din toaletă, organizatorii au intrat acolo şi au găsit un Iphone ascuns în hîrtie igienică”, a declarat Petrosian.

ADVERTISEMENT

Organizatorii turneului din Dubai l-au exclus imediat pe Gaioz Nigalidze din turneu şi au pus la dispoziţia presei toate detaliile privind incidentul.

Trişatul, o raritate la acest nivel 

Fostul campion britanic de şah, Nigel Short a avut o reacţie dură la adresa trişorului şi e de părere că trebuie să i se retragă titlul de Mare Maestru: “Trebuie suspendat imediat şi ar fi normal ca titlul de Mare Maestru să îi fie retras”, a declarat britanicul.

Cel mai BINE PLĂTIT jucător din Liga 1: 800 de euro PE MINUT! 

Se întîmplă foarte rar ca la cel mai înalt nivel să se întîmple astfel de incidente. Totuşi, în anul 2013, bulgarul Borislav Ivanov a fost suspendat pentru 4 luni după ce mutările erau leit după un program computerizat de analiză.

În anul 2010, trei francezi, printre care şi căpitanul echipei naţionale, au fost suspendaţi după ce au utilizat telefoanele mobile pentru a-şi da mesaje codate şi un calculator pentru rezultate mai bune la o competiţie internaţională.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT