News

Un an de la moartea Reginei Elisabeta a II-a. Cum s-a schimbat monarhia britanică

Monarhia britanică a avut un an plin de evenimente de la moartea reginei Elisabeta a II-a la 8 septembrie anul trecut. Principalele schimbări prin care a trecut casa regală
11.09.2023 | 17:28
Un an de la moartea Reginei Elisabeta a IIa Cum sa schimbat monarhia britanica
Marea Britanie a marcat un an de la moartea Reginei Elisabeta a II-a Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Când Elisabeta a II-a a murit, pe 8 septembrie anul trecut, la vârsta de 96 de ani, punând capăt celor 70 de ani de domnie, a declanșat o serie de schimbări în familia regală și în națiune. Prima dintre ele, Regele Charles a urcat automat pe tron după mai bine de șapte decenii de așteptare.

Un an de la moartea Reginei Elisabeta a II-a

În săptămânile care au urmat, publicul britanic și-a prezentat omagiile în masă, stând la cozi de până la 24 de ore pentru a asista la priveghiul reginei în Westminster Hall. Lideri mondiali și membri ai familiei regale au zburat la Londra pentru a sta alături de politicienii britanici la funeraliile monarhului, vizionate de peste 29 de milioane de telespectatori în Marea Britanie și de alte câteva miliarde de telespectatori în întreaga lume.

ADVERTISEMENT

În luna mai, Charles a fost încoronat în cadrul unei ceremonii de încoronare televizate, catalogată drept incluzivă și restrânsă. Dar, în mijlocul unei crize a costului vieții în Marea Britanie, ziua cea mare a lui Charles a avut un preț ridicat, cuprins între 50 și 100 de milioane de lire sterline, în special în comparație cu încoronarea mamei sale din 1953, care a costat echivalentul actual al sumei de 20,5 milioane de lire sterline.

Odată cu transferul de putere, instituțiile din Regatul Unit au trecut printr-un rebranding, afișând chipul și titlul lui Charles în toate instituțiile, pe produsele și moneda (care va fi în circulație anul viitor). Moartea reginei a reînnoit, de asemenea, discuțiile despre viitorul monarhiei în țară și în națiunile din Commonwealth.

ADVERTISEMENT

Înaintea zilei de vineri, Charles i-a adus un omagiu regretatei sale mame într-o declarație transmisă prin intermediul Palatului Buckingham. “Marcăm primul an de la moartea Majestății Sale Defuncte și de la Ascensiunea mea, amintindu-ne cu mare afecțiune de viața ei lungă, de serviciul ei devotat și de tot ceea ce a însemnat pentru atât de mulți dintre noi”, se arată în declarația citată de publicația TIME.

“Sunt profund recunoscător, de asemenea, pentru dragostea și sprijinul care au fost arătate soției mele și mie însumi pe parcursul acestui an, în timp ce facem tot posibilul pentru a fi în slujba voastră, a tuturor.”

ADVERTISEMENT

Regele, în vârstă de 74 de ani, și-a petrecut ziua reflectând în privat la domeniul Balmoral din Scoția, unde a murit mama sa. Prințul și prințesa de Wales, Kate și William, i-au adus omagiu Reginei Defuncte în timpul slujbe restrânse în Țara Galilor.

Cum s-a schimbat monarhia britanică

Regele Charles al III-lea

Timp de 70 de ani, Elisabeta a II-a a fost intim legată de toate aspectele Regatului Unit. Chipul ei era pe monede, bancnote și timbre, în timp ce titlul Majestății Sale era inscripționat pe orice, de la închisori până la cutiile poștale.

ADVERTISEMENT

Acum, imaginea lui Charles este omniprezentă, iar limbajul oficial al guvernului a trecut la Majestatea Sa. De exemplu, avocații de rang înalt care lucrează în Regatul Unit sunt acum numiți King’s Counsel (consilier al regelui), spre deosebire de Queen’s counsel (consilier al reginei).

Imnul național britanic, care datează din secolul al XIX-lea, și-a schimbat, de asemenea, versurile din “God Save the Queen” în “God Save the King”.

Cu un an de domnie la activ, observatorii regali spun că Charles se descurcă bine în noul rol. “Familia regală a primit o nouă energie. Sentimentul general aici este că Regele a făcut o treabă bună în primul an”, a declarat biograful regal Hugo Vickers.

Charles a găzduit o serie de vizitatori de stat de profil înalt, printre care președintele SUA, Joe Biden și președintele Republicii Africa de Sud, Cyril Ramaphosa. De asemenea, a supervizat numirea prim-ministrului britanic Rishi Sunak, care a preluat mandatul în octombrie, atunci când a înlocuit-o pe Liz Truss.

Linia de succesiune și titlurile regale

Ascensiunea lui Charles la tron a avut un efect de răsunet pentru linia de succesiune în familia regală. Titlul de prinț de Wales și moștenitor al monarhului a trecut la William, făcând-o astfel pe Kate prințesă de Wales. Linia de succesiune cuprinde în prezent 23 de membri ai familiei regale, încheindu-se cu Lucas Tindall, în vârstă de 2 ani, unul dintre strănepoții reginei.

William este urmat de fiul său cel mare, prințul George, de singura sa fiică, prințesa Charlotte, și de fiul său cel mic, prințul Louis, prințul Harry fiind al cincilea la tron.

Ascensiunea lui Charles a fost, de asemenea, profitabilă. Forbes estimează că acesta a moștenit 500 de milioane de dolari la moartea reginei, între proprietățile sale private și investițiile sale personale.

De asemenea, a moștenit un portofoliu mare de terenuri și proprietăți care, din punct de vedere tehnic, sunt deținute de guvernul britanic, estimat de Forbes la 24 de miliarde de dolari.

William este, de asemenea, miliardar, cel puțin pe hârtie. Moștenitorul tronului a primit Ducatul de Cornwall, în valoare de aproximativ 1,2 miliarde de dolari.

Controversele legate de prințul Harry și Meghan Markle

În timp ce familia regală a încercat să proiecteze o imagine de stabilitate în ultimul an, prințul Harry le-a îngreunat sarcina. Fiul cel mic al lui Charles și-a asigurat o serie de colaborări de profil înalt care au scos la iveală dispute în familia regală.

În decembrie, Harry și soția sa, Meghan Markle, au lansat o docuserie Netflix în șase părți, care a relatat povestea relației lor și a plecării din viața regală în Marea Britanie și a rasismului cu care s-a confruntat Meghan Markle acolo.

Bomba mai mare a venit în cartea de memorii a lui Harry, Spare, care a devenit instantaneu un bestseller când a fost publicată în ianuarie. Cartea a acoperit istoricul său de consum de droguri, pierderea virginității cu o femeie mai în vârstă, uciderea a 25 de persoane în Afganistan în timp ce servea în armată și faptul că a fost agresat fizic de fratele său.

Viitorul Commonwealth-ului

În timp ce Regatul Unit a trecut cu ușurință la un nou rege, unele dintre fostele sale colonii au profitat de această schimbare ca de o oportunitate de a reconsidera rolul monarhiei în guvernele lor.

În noiembrie 2021, Barbados a devenit republică parlamentară, cu un președinte ales ca șef de stat. În timpul turneului din Caraibe al lui William și Kate din martie 2022, liderii din Bahamas, Jamaica și Belize și-au exprimat dorința de a se desprinde de monarhia britanică.

Cuplul a fost întâmpinat cu valuri de proteste și apeluri la reparații pentru sclavie. William și-a exprimat “regretul profund” pentru comerțul cu sclavi, dar nu a prezentat scuze oficiale pentru rolul familiei sale în acest fenomen.

Moartea reginei a determinat alte națiuni să își reconsidere viitoarele legături cu monarhia, Australia, Antigua și Barbuda, Sain Vincent și Grenadine regândindu-și relația cu Casa Regală britanică.

ADVERTISEMENT