News

Un austriac a fost condamnat la închisoare cu executare. Bărbatul împușcase un câine fără stăpân

Un cetățean austriac a fost condamnat la închisoare cu executare în România după ce împușcase un câine fără stăpân la Timișoara.
19.01.2023 | 08:31
Un austriac a fost condamnat la inchisoare cu executare Barbatul impuscase un caine fara stapan
Câini maidanezi, atacați cu arma de un austriac. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Pensionarul era stabilit în România lângă Timișoara și a primit 2 ani și 10 luni de închisoare cu executare pentru uciderea unui câine fără stăpân. De asemenea, bărbatul a mai fost condamnat pentru contrabandă și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Bărbat condamnat după ce a executat un câine al străzii

Sentința condamnării a fost pronunțată de Curtea de Apel Timișoara. Dosarul împotriva bărbatului a fost deschis în 2 ianuarie 2022, când o angajată de la stația CFR – Timișeni, comunitatea Șag, a auzit mai multe bubuituri.

ADVERTISEMENT

Deși credea inițial că sunt doar petarde sau artificii, femeia l-a văzut pe bărbat cum ”pleca dinspre vechea sală de aşteptare a stației, înspre spatele gării, din interiorul vechii săli de așteptare auzindu-se mai multe zgomote care proveneau de la câini”.

În vechea sală de așteptare a stației femeia a văzut un câine împușcat și a chemat imediat Poliția. Ancheta a stabilit că austriacul deține legal, la Viena, o armă de vânătoare, o pușcă de tir și un pistol Glock. Cu toate acestea, bărbatul a introdus armele în România fără a avea acest drept.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, bărbatul a fost trimis în judecată pentru contrabandă, nerespectarea armelor și munițiilor, precum și uciderea câinelui. Bărbatul a transmis că ”nu a declarat lucrătorilor vamali armele și muniția transportate de acesta, nefiind sigur că este necesar să fie autorizat și pe teritoriul României pentru a deține, purta și folosi armele și munițiile letale”.

Ulterior oamenii legii au stabilit că bărbatul a tras focuri de armă spre mai mulți câini, pentru a se răzbuna pe faptul că o haită de câini i-a atacat câinele personal.

ADVERTISEMENT

”Inculpatul a arătat că întrucât câinele său fusese mușcat de o haită de câini care se aflau în zona gării din Șag, a luat de la locuința sa pistolul și a mers la gară cu intenția de a împușca acei câini. Într-una din încăperile dezafectate ale gării din localitatea Șag inculpatul a găsit mai mulți câini, a tras mai multe focuri de armă spre ei, iar aceștia au fugit afară speriați, iar unul pe care l-a nimerit a murit pe loc”, se arată în sentința Curții de Apel Timișoara, sentință definitivă.

În consecință, judecătorii au considerat că este obligatoriu ca bărbatul să fie condamnat la închisoare cu executare pentru a fi reeducat corespunzător.

ADVERTISEMENT

”Doar executarea pedepsei în regim de detenție poate să ducă la reeducarea inculpatului, conștientizarea semnificaţiei sociale a activităţi ilicite comise şi reeducarea acestuia”, au transmis judecătorii.

Instanța a luat în considerare și declarația martorei, angajata CFR, care a fost amenințată la rândul său de bărbat.

”Femeia i-a cerut să se oprească certându-l pentru ce a făcut, moment în care bărbatul s-a întors îndreptând spre ea o armă şi spunându-i că dacă ţipă şi nu îl lasă în pace, o va împuşca şi pe ea şi o va omorî”, s-a mai menționat în instanța de judecată.

”Martora mai precizează că văzând că pe armă s-a aprins un led roşu s-a întors şi a fugit în birou închizând uşa de teamă să nu vină”, mai este precizat în sentință.

”Curtea reţine că la dosarul cauzei nu există nicio reclamaţie făcută de inculpat autorităţilor aşa cum ar fi fost normal, respectiv inculpatul ar fi trebuit să sesizeze autorităţile competente pentru a lua măsuri împotriva haitei de câini pe care o bănuia că i-a atacat câinele şi pe el. Mai mult, inculpatul avea posibilitatea de a-şi plimba animalul de companie într-o altă zonă, cu atât mai mult cu cât ştia de zona în care se adăpostea şi locuia haita de câini”, mai este transmis în sentința De condamnare a Curții de Apel Timișoara.

Mai mult, șocant, bărbatul a de dezvăluit că ”se afla într-o stare de tulburare psihică generată de atacarea câinelui său şi astfel a mers la gară unde ştia că se adăposteşte haita de câini şi a tras la întâmplare, în întuneric”.

”Este cu atât mai gravă activitatea ilicită a inculpatului cu cât declaraţiile sale potrivit cărora a tras în întuneric şi nu ştia ce a ochit lasă loc posibilităţii ca în locul câinelui ucis să se fi aflat un om”, au concluzionat judecătorii.

ADVERTISEMENT
Tags: