News

Un castel vechi de aproape 2.000 de ani s-a prăbuşit după cutremurul din Turcia. Fortăreaţa s-a transformat într-un morman de pietre. Video

Castelul din Gaziantep, vechi de aproximativ 2.000 de ani, s-a prăbuşit după cutremurul de luni dimineaţă, din sud-estul Turciei
06.02.2023 | 11:41
Un castel vechi de aproape 2000 de ani sa prabusit dupa cutremurul din Turcia Fortareata sa transformat intrun morman de pietre Video
Castelul din gaziantep, înainte şi după cutremur
ADVERTISEMENT

În urma puternicului cutremur care a lovit luni dimineaţă sud-estul Turciei, o cetate veche de aproape 2.000 de ani, din Gaziantep, s-a prăbușit.

Castelul din Gaziantep avea 12 turnuri şi bastioane

În timp ce unele bastioane din părţile de est, sud şi sud-est ale istoricului Castel Gaziantep din cartierul central Şahinbey au fost distruse de mişcarea telurică, resturile au fost împrăştiate pe şoseaua din apropiere.

ADVERTISEMENT

De asemenea, balustradele de fier din jurul curții pot fi văzute împrăștiate pe trotuarele din jur. Mai mult decât atât, s-a prăbușit și zidul de sprijin de lângă castel. În cele mai bune cazuri, unele bastioane au suferit doar crăpături, însă şi acestea majore.

Pe de altă parte, cupola și zidul estic al Moscheei istorice Șirvani, de lângă castel, despre care se spune că ar fi fost construită în secolul al XVII-lea, s-au prăbușit şi ele parțial.

ADVERTISEMENT

Castelul Gaziantep este un castel construit pe un deal, din centrul orașului Gaziantep. Deși nu se știe cu exactitate când a fost construit, se știe că a fost folosit în scop de observare în perioada romană. Castelul a fost restaurat de multe ori de-a lungul istoriei și a luat forma sa finală cu o restaurare făcută la începutul anilor 2000, până să fie distrus luni dimineaţă.

Forma castelului este circulară, iar circumferința sa este de 1.200 de metri. Zidurile sale sunt din blocuri de piatră și este prevăzut 12 turnuri și bastioane. În zilele noastre el a fost utilizat şi ca “Muzeul Panoramă de Apărare și Eroism Gaziantep”. Astfel, apărarea oraşului Gaziantep era prezentată aici, în interiorul castelului, sub forma unui documentar de 45 de minute.

ADVERTISEMENT

Castelul din Gaziantep este inclus în patrimoniul UNESCO.

În acelaşi timp, după devastatorul cutremur pista aeroportului Hatay a fost literalmente tăiată în jumătate.