News

Un elev gălățean a băgat spaima în colegi, după ce a adus în clasă un proiectil găsit pe malul Prutului. Școala a fost evacuată

Momente de panică la o școală din Galați, acolo unde un elev a venit la ore cu un proiectil găsit pe malul Prutului. Unitatea a fost evacuată.
14.03.2024 | 15:02
Un elev galatean a bagat spaima in colegi dupa ce a adus in clasa un proiectil gasit pe malul Prutului Scoala a fost evacuata
Alertă la o școală din Galați: un elev a venit la ore cu un proiectil găsit pe malul Prutului. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Incident grav la o școală din Galați, acolo unde un elev a adus la ore un proiectil găsit pe malul Prutului. Ca măsură de siguranță, peste 100 de copii și profesori au fost evacuați din clădire.

Alertă la o școală din Galați: un elev a venit la ore cu un proiectil găsit pe malul Prutului

Acest eveniment care se putea încheia în mod tragic s-a petrecut joi, 14 martie 2024, în localitatea gălățeană Cavadinești. Un băiat care învață în clasa a VIII-a a găsit un obuz pe malul Prutului.

ADVERTISEMENT

S-a gândit să împărtășească și cu colegii săi această descoperire. Copilul a dus proiectilul la școala unde învață. Imediat, directoarea unității de învățământ a sunat la 112 și a evacuat toți elevii și profesorii din clădire.

Au fost scoși de urgență din școală 90 de elevi și 10 cadre didactice. Sesizată de urgență, poliția a mobilizat un echipaj de specialiști pirotehnici. Aceștia s-au deplasat la fața locului pentru recuperarea muniției.

ADVERTISEMENT

S-au deplasat la locul evenimentului echipajul pirotehnic și un echipaj al Inspectoratului de Poliție Județean”, a declarat căpitan Dan Ionașcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galați, pentru Viața Liberă.

În urma acestui incident, pompierii din Galați au atras atenția asupra faptului că munițiile rămase neexplodate au încărcătura de explozibil intactă și în multe cazuri chiar și focosul, astfel că există riscul ca acestea să explodeze.

ADVERTISEMENT

Locurile unde pot fi găsite aceste tipuri de muniţie sunt, în general: terenuri agricole, păduri, îngropate în pământ, în zidăriile construcţiilor vechi rămase din timpul războiului, sub apă, în râuri, lacuri sau bălţi”, spun cei de la ISU.

Autoritățile mai spun că, pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii de muniţii neexplodate, trebuie să se respecte următoarele reguli:

ADVERTISEMENT
  • anunţaţi de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă
  • nu atingeţi, nu loviţi şi nu mişcaţi muniţia descoperită
  • nu introduceţi în foc muniţiile şi nu faceţi focul în apropierea lor
  • nu aruncaţi la fier vechi, nu predaţi la societăţile colectoare muniţiile descoperite
  • nu introduceţi în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţii neexplodate
  • nu încercaţi să demontaţi focoasele sau elementele componente.
ADVERTISEMENT