Life

Un expert în securitate desființează fenomenul copilului care a câștigat marele premiu la ”Românii au talent”: ”Nici natural și nici legal”

Fenomenul Rareș Prisăcariu, puștiul de șapte ani care a câștigat show-ul ”Românii au talent” cu un discurs recitat, a împărțit țara în două.
14.05.2023 | 11:38
Un expert in securitate desfiinteaza fenomenul copilului care a castigat marele premiu la Romanii au talent Nici natural si nici legal
Rareș Prisăcariu, copilul de șapte ani care a câștigat marele premiu al show-ului ”Românii au talent” / Sursă foto: Pro TV
ADVERTISEMENT

Sezonul 13 al show-ului ”Românii au talent” a fost adjudecat de Rareș Prisăcariu, în vârstă de 7 ani, însă momentul prezentat de acesta a născut foarte multe controverse. Mulți dintre contestatari consideră că un copil nu ar trebui să fie încurajat să rețină și apoi să recite texte lungi, pe care nu le înțelege.

Hari Bucur-Marcu: ”Copiii de șapte ani nu au discernământ”

Unul dintre cei care susțin această teorie este și Hari Bucur-Marcu, expert în securitate. Acesta e de părere că în cazul câștigătorului de la ”Românii au talent” nu se poate vorbi de un fenomen, ci doar despre un caz de copil dotat, care nu poate avea discernământul unui adult.

ADVERTISEMENT

”Copiii de șapte ani nu au discernământ. Nici natural și nici legal. Desigur, la vârsta lor de șapte ani, întâlnim copii superdotați, precoci, uneori cu trei-patru ba chiar cu cinci ani înaintea leatului, cu inteligență superioară vârstei, dar fără discernământ.

Adică, chiar dacă pot citi și scrie cu câțiva ani înaintea altora de aceeași vârstă cu ei, copiii de șapte ani nu își pot alege lecturile sau domeniile de studiu, în urma vreunui proces intelectual deliberat, ci pot face doar la fel cu ceilalți copii de aceeași vârstă, care nu știu să citească și să scrie decât idei simple, pe alte subiecte: fie că citesc cuminți exact ce li se spune, fie că au ei chef să facă ceva anume, fără să știe de ce”, a scris Hari Bucur-Marcu pe contul lui de Facebook.

ADVERTISEMENT

Poate fi un talent să reții un text și să-l redai fără greșeală?

Expertul în securitate susține că un talent precum cel al câștigătorului show-ului de la Pro TV nu este neapărat unul care trebuie cultivat sau încurajat.

”Cât despre talentul de a citi înainte de vârsta ta, de a reține textul citit și de a-l reproduce cu intonație, aș putea comenta cu un exemplu de acum aproape o sută de ani.

ADVERTISEMENT

Pe la mijlocul deceniului 1930, la Academia de Studii Economice era o studentă care putea să recite toate cursurile, pe care le învățase pe de rost, fără efort. Îi spuneai primele două cuvinte dintr-un paragraf și ea continua să îți spună textul din paragraful respectiv, cu deplină exactitate. Cu toate astea, niciun profesor nu i-a dat vreodată nota maximă, la niciun examen. Sper că vă dați seama de ce”, a mai spus specialistul.

A câștigat ”Românii au talent”, dar este contestat de ”oamenii mari”

Hari Bucur-Marcu e de părere că tinerii trebuie încurajați să gândească ”cu mintea lor”, în loc să fie puși să memoreze pagini întregi.

ADVERTISEMENT

În cazul câștigătorului de la ”Românii au talent”, expertul în securitate crede că acesta a ”fost pus de părinți și sponsori” să țină un discurs despre ”teme formulate de adulți”.

ADVERTISEMENT