News

Un fenomen neobişnuit va pune stăpânire pe România. Anunțul Administraţiei Naţionale de Meteorologie

13.05.2020 | 16:13
Un fenomen neobisnuit va pune stapanire pe Romania Anuntul Administratiei Nationale de Meteorologie
ADVERTISEMENT

România va fi afectată în zilele următoare de un nor de praf saharian ce își va face simțită prezența mai ales în zonele din nordul țării.

Cât timp va fi prezent praful saharian deasupra României

Conform unui comunicat al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), publicat de Agerpres, norul de praf saharian va mai fi prezent deasupra României încă două zile.

ADVERTISEMENT

”În perioada 14-15 mai, circulaţia aerului deasupra Europei va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, îndeosebi către Europa central – estică şi de sud-est, inclusiv deasupra României”, informează ANM.

Concentraţia particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra acestor regiuni va fi în general redusă. Depunerile de praf, în România, vor putea fi observate în zonele şi intervalele cu ploaie, cel mai probabil, în jumătatea de nord a teritoriului.

ADVERTISEMENT

Cod galben de vijelii în 28 de județe

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat încă de luni că un nor de praf saharian a început să circule, începând cu seara de 11 mai, dinspre nordul Africii și va ajunge și în România

Meteorologii au emis, miercuri, o avertizare cod galben de vijelii, valabilă în 28 de judeţe, începând de joi dimineaţa, precum şi o informare de instabilitate atmosferică ce vizează majoritatea regiunilor, din această seară.

ADVERTISEMENT

Judeţele avertizate cu cod galben sunt Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Covasna, Vrancea, Bacău, Harghita, Neamţ, Suceava, Braşov, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Sibiu, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş.

În perioada 13 mai, ora 23:00 – 14 mai, ora 23:00, va fi în vigoare o informare de intensificări ale vântului şi manifestări de instabilitate atmosferică. În intervalul menţionat, vântul se va intensifica treptat, la început în regiunile vestice şi nord-vestice, apoi şi în cele centrale, estice şi sud-estice.

ADVERTISEMENT

Totodată, pe parcursul zilei de joi (14 mai) şi la începutul nopţii, local şi temporar vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică accentuată. Se vor semnala vijelii, averse ce pot avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice şi izolat grindină.

ADVERTISEMENT