News

Un fost candidat la președinție a scăpat de sechestru. Motivul uluitor pentru care Alexandru Cumpănașu a ajuns în această situație

Alexandru Cumpănașu a fost trimis în judecată pentru că a fraudat fonduri ale UE, după ce s-a angajat ca expert IT la SNSPA, deși nu avea studii superioare.
06.03.2024 | 11:14
Un fost candidat la presedintie a scapat de sechestru Motivul uluitor pentru care Alexandru Cumpanasu a ajuns in aceasta situatie
Alexandru Cumpănașu a lucrat la SNSPA fără să aibă diplomă de studii superioare. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Alexandru Cumpănașu, fost candidat la alegerile prezidențiale din 2019, unde a obținut 1,53% din sufragii, are probleme penale după ce, în 2016, a fost angajat de Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), pe un post de expert, deși nu avea diplomă de studii superioare, așa cum prevede legea.

Prejudiciul a fost calculat la 200.189 lei

Cumpănașu a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de obţinere pe nedrept de fonduri europene cu declaraţii false, iar dosarul său, al cărui obiect este “infracțiuni de corupție”, a fost înregistrat la Tribunalul București pe 13 decembrie 2022. Prejudiciul în acest dosar a fost calculat la 200.189 lei, câți bani a încasat Cumpănașu de la SNSPA ca expert IT.

ADVERTISEMENT

DNA a comunicat că, în cursul anului 2016, în contextul implementării de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în parteneriat cu SNSPA, a proiectului finanțat din fonduri europene ce avea ca obiect „Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și pentru stabilirea dezvoltării la nivel local”, Alexandru Cumpănașu l-ar fi determinat pe responsabilul de proiect să-l angajeze pe un post de expert IT, în condițiile în care nu îndeplinea cerințele fișei postului.

Dosarul este în continuare pe rol, iar următorul termen este programat pe 22 martie 2024. Un alt dosar, care a fost disjuns din acesta, a fost înregistrat tot la Tribunalul București, pe 26 octombrie 2023, iar obiectul său este “verificare măsuri asiguratorii”, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.

ADVERTISEMENT

Pe rol s-a aflat pronunţarea asupra cauzei penale având ca obiect verificarea măsurilor asigurătorii dispuse în cauză faţă de inculpatul Alexandru Cumpănașu, trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participație improprie (în forma instigării) la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

DNA a instituit sechestru pe bunurile lui Alexandru Cumpănașu

Infracțiunea este prevăzută de articolul 52 alineat 3 Codul Penal, raportat la articolul 18 ind. 1 alineat 1 din Legea nr.78/2000.  S-a arătat că, prin ordonanța din 09.12.2022 emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA a dispus indisponibilizarea, prin instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului – până la concurenţa sumei de 200.189 de lei– asupra oricăror bunuri prezente sau viitoare, aparținând inculpatului Alexandru Cumpănașu.

ADVERTISEMENT

Instanța a menționat că, prin rechizitoriu, s-a propus menținerea măsurii asigurătorii asupra bunurilor inculpatului. Propunerea s-a întemeiat pe împrejurarea că, potrivit art.20 din Legea nr.78/2000, ”în cazul în care s-a săvârșit o infracțiune dintre cele prevăzute în prezentul capitol, luarea măsurilor asigurătorii este obligatorie”.

În tot cursul procesului penal, procurorul, judecătorul de cameră preliminară sau, după caz, instanţa de judecată verifică periodic, dar nu mai târziu de 6 luni în cursul urmăririi penale, respectiv un an în cursul judecăţii, dacă subzistă temeiurile care au determinat luarea sau menţinerea măsurii asigurătorii, dispunând, după caz, menţinerea, restrângerea sau extinderea măsurii dispuse, respectiv ridicarea măsurii dispuse.

ADVERTISEMENT

Ministerul nu s-a constituie parte civilă în cauză

S-a reţinut că măsura sechestrului a fost dispusă în vederea recuperării prejudiciului evaluat de procuror la suma de 200.189 de lei şi întemeiată în drept pe articolul 20 din Legea nr.78/2000. Instanța a consemnat un fapt important, acela că, prin adresa din 25.08.2023, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a arătat că nu se constituie parte civilă în cauză.

Instanţa a reţinut că partea vătămată, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a comunicat că nu se constituie parte civilă în prezenta cauză, motiv pentru care nu mai subzistă temeiurile pentru menţinerea măsurii sechestrului dispus de procuror în faza de urmărire penală, motiv pentru care se va dispune ridicarea acesteia, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

În consecinţă, instanța a menționat că, în temeiul articolului 2502 Cod procedură penală, va ridica măsura asigurătorie dispusă prin ordonanța din 09.12.2022 emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și DNA prin care s-a dispus indisponibilizarea, prin instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului – până la concurenţa sumei de 200.189 de lei– asupra oricăror bunuri prezente sau viitoare, aparținând inculpatului Alexandru Cumpănașu. Această decizie a fost luată de Tribunalul București pe 5 decembrie 2023, astfel că Alexandru Cumpănașu a scăpat de sechestru.

ADVERTISEMENT