Fotbal intern

Un fost conducător de club a fost arestat pentru delapidare. Ar fi furat 131.000 de lei

14.10.2020 | 23:00
Un fost conducator de club a fost arestat pentru delapidare Ar fi furat 131000 de lei
ADVERTISEMENT

Un fost conducător de club din Liga 2 a fost arestat timp de 24 de ore. Este vorba despre Ioan Kiss, fostul primar al localității Tărlungeni și conducător al clubului Unirea Tărlungeni.

Oficialul în vârstă de 69 de ani ar fi furat 131.000 de lei pe când era primarul comunei Tărlungeni. Suma ar fi fost sustrasă de Kiss în perioada 2013-2015.

ADVERTISEMENT

Sunt nu mai puțin de 394 de acte de delapidare pentru care fostul președinte onorific al Unirii Tărlungeni este acuzat, iar poliția i-a pus sechestru pe avere.

Un fost conducător de club a fost arestat pentru delapidare. A dus Unirea Tărlungeni aproape de Liga 1, înainte s-o mute la Ștefănești

Județul Brașov a fost aproape să ofere o surpriză uriașă pentru fotbalul românesc în 2015. Clubul comunal Unirea Tărlungeni intra în play-off-ul Ligii 2 și era aproape să promoveze pe prima scenă. Termina, însă, doar pe locul 4, iar primarul Ioan Kiss își vedea visul ruinat.

ADVERTISEMENT

Nu la fel se poate spune și despre dorințele sale de a se îmbogăți din bani publici. În chiar perioada de glorie a Unirii Tărlungeni, primarul din localitate și președintele de onoare al clubului își însușea din fondurile instituției pe care o conducea nu mai puțin de 131.000 de lei!

„Din cercetări a reieşit faptul că, un bărbat, în vârstă de 69 ani, în calitate de funcţionar public şi ordonator de credite la data săvârşirii faptei în cadrul unei unităţi administrativ teritoriale din judeţul Braşov, în perioada 2013 – 2015, ar fi încălcat, în mod repetat, dispoziţiile Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale şi cele ale Legii nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, sens în care şi-ar fi însuşit, fără drept, suma totală de peste 131.000 lei, provenind din sumele colectate la bugetul local al instituţiei.

ADVERTISEMENT

În vederea recuperării prejudiciului, în cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra bunurilor fostului funcţionar public, până la concurenţa sumei delapidate. Astfel, în baza probatoriului administrat în cauză, la data de 14 octombrie 2020, bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore şi introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov, a declarat comisarul Alina Ivan, purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov, potrivit bzb.ro.

A încercat să fure calculat, dar a fost prins după 5 ani. Unirea s-a desființat

Deși a acumulat un total impresionant de 131.000 de lei sustrași din fonduri publice, Ioan Kiss a încercat să facă totul într-o manieră cât mai discretă. Pentru a ajunge la această sumă, lui i-au trebuit 394 de lovituri mai mici, fiecare în valoare medie de 350 de lei.

ADVERTISEMENT

Totul s-a derulat pe o perioadă de trei ani, iar apoi a rămas secret pentru alți cinci. Din nefericire pentru Kiss, faptele sale au ieșit ulterior la iveală și acum a fost arestat preventiv pentru 24 de ore. El și-a început „domnia” la primăria comunei brașovene în 2004 și a fost reales de două ori, astfel că a părăsit postul de abia în 2016.

Unirea Tărlungeni s-a mutat la Ștefănești, înainte de a se desființa. Sursa foto: SportPictures.eu
Unirea Tărlungeni s-a mutat la Ștefănești, înainte de a se desființa. Sursa foto: SportPictures.eu

Nu înainte de a stopa finanțarea echipei Unirea Tărlungeni, care a ajuns ulterior să mute în Ștefănești, județul Ilfov, iar apoi s-a desființat. Pentru formația care a fost condusă de Kiss a lucrat și fostul arbitru Florin Chivulete. Acesta a ocupat funcția de director sportiv. Chiar el a anunțat dispariția echipei, în 2017.

Unirea va depune mâine (n.r. – 21 februarie 2017) o adresă la FRF prin care va aduce la cunoștință retragerea echipei de seniori din Liga 2. Din păcate, primăria nu a găsit soluții să sprijine clubul, dar patronul, domnul Gheorghe Șerban, a dorit să continue cu juniorii republicani.

Nu am vrut să fim a doua Șoimii Pâncota și s-a decis, în cele din urmă, să se renunțe la luptă. Grupele de juniori vor continua să joace până la finalul acestui sezon”, spunea Chivulete la Sport Total FM.

ADVERTISEMENT