Sport

Un fost fotbalist al lui CFR Cluj analizează dubla cu Steaua Roșie: „E un șoc pentru jucători! Cred că puteau să treacă și de Young Boys” Exclusiv

Ionuț Rada, fost jucător al lui CFR Cluj, a explicat pentru FANATIK care sunt șansele de calificare în dubla cu Steaua Roșie și problemele cu care se confruntă jucătorii odată cu venirea lui Șumudică.
17.08.2021 | 14:01
Un fost fotbalist al lui CFR Cluj analizeaza dubla cu Steaua Rosie E un soc pentru jucatori Cred ca puteau sa treaca si de Young Boys Exclusiv
Un fost fotbalist al lui CFR Cluj analizează dubla cu Steaua Roșie: „E un șoc pentru jucători! Cred că puteau să treacă și de Young Boys” Exclusiv. Sursă foto: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Campioana CFR Cluj se află în fața celui mai important meci din acest sezon. Ardelenii vor avea o misiune dificilă la Belgrad, unde vor întâlni Steaua Roșie în playoff-ul Europa League.

Miodrag Belodedici i-a avertizat pe clujeni într-un interviu pentru site-ul nostru de iadul care va fi pe „Maracana” din Belgrad, iar FANATIK a anunțat de asemenea în exclusivitate că Marius Șumudică a pierdut pentru partida tur doi jucători importanți.

ADVERTISEMENT

Fostul fundaș al lui CFR Cluj, Ionuț Rada, consideră că Șumudică are cheia calificării: „Depinde foarte mult cum va juca!”

Ionuț Rada a propus o analiză extrem de pertinentă a dublei dintre Steaua Roșie Belgrad și CFR Cluj, în care a explicat principala problemă a campioanei României și atuurile care îi pot aduce calificarea mult dorită în grupele Europa League.

Fostul fundaș central e de părere că jucătorii CFR-ului sunt bulversați de schimbarea sistemului de joc de la un meci la altul, iar asta s-a văzut cel mai bine în dubla cu Young Boys Berna: „Va depinde foarte mult cum va juca Șumudică! Pentru că am văzut în campionat joacă într-un sistem, iar în cupele europene în altul. Jucătorii cred că au resimțit această schimbare și asta s-a văzut în dubla cu Young Boys Berna. În momentul în care CFR a pus probleme a și marcat în tur și în retur”.

ADVERTISEMENT

Chiar și așa, Rada e optimist și cred că CFR Cluj se poate califica, însă îi avertizează pe jucătorii lui Șumudică că sârbii vor încerca să transforme partida într-un joc extrem de fizic: „Șumudică știe cel mai bine și el e responsabil pentru rezultate, dar nu va fi ușor. Atmosfera de la Belgrad va fi infernală și ei ca nație sunt foarte ambițioși și luptători. Va fi din punctul meu de vedere un joc fizic, pentru că vor încerca să transforme meciul într-o luptă. Cred totuși că vor trece de acest playoff și se vor califica în grupe. Pentru CFR și pentru fotbalul românesc ar fi extraordinar”.

Ionuț Rada a explicat ce s-a întâmplat la returul cu Young Boys Berna: „Problemele au apărut când a trebuit să joace alt sistem”

Ionuț Rada consideră că CFR Cluj ar fi putut să se califice în returul de la Berna dacă ar fi adoptat un stil de joc mai ofensiv și a văzut clar că jucătorii campioanei au probleme de poziționare în sistemul cu trei fundași centrali:  „Problemele au apărut când a trebuit să joace într-un alt sistem, cu o linie de cinci apărători, Camora cu Păun, Susic și Manea care au fost în benzi, a fost foarte greu să se coordoneze între ei.

ADVERTISEMENT

Se vedea clar în foarte multe momente că nu sunt obișnuiți în aceste poziții și automat când ajungi să nu te simți bine în timpul meciului apar greșeli de poziționare, de interpretare a fazei și de asta cumva toată lumea a ajuns la concluzia că Young Boys Berna a fost mult peste CFR. Dar eu și acum cred că nu este așa și aveau valoare să treacă de elvețieni, Însă doar jucând mult mai ofensiv” , a concluzionat fostul jucător al CFR-ului.

În continuare mizează pe experiența unor jucători de la CFR Cluj care sunt obișnuiți cu astfel de partide decisive, iar faptul că regula golului în deplasare a fost scoasă, îl vede ca pe o presiune în minus: „Acum cu regula golului în deplasare eliminată, nu mai au acea presiune că au luat gol acasă. Poate că profitai, scăpai o dată pe contraatac și întradevăr apoi adversarul ar fi trebuit să dea două goluri. Dar acum nu trebuie să mai aibă teama asta. Plus că la CFR sunt câțiva jucători cu experiență care au jucat astfel de meciuri și ar putea să facă și mai mult”.

ADVERTISEMENT

Rada, mesaj pentru Șumudică: „Trebuie să știi că jucătorii joacă de ani buni într-un sistem și vor avea probleme când se schimbă”

Ionuț Rada consideră că pentru elevii lui Șumudică schimbarea sistemului de joc a fost un șoc important, mai ales că CFR-ul a avut succes în Europa cu o așezare construită în ani de zile: E important cât de bine comunică Șumudică cu jucătorii, dacă ei înțeleg ce vrea antrenorul de la ei. Sunt câteva lucruri importante care se schimbă atunci când vine un antrenor cu ideile lui, cu antrenamentele sale. În același timp trebuie să știi că acei jucători care joacă de ani buni într-un sistem bine construit pot întâmpina probleme atunci când se schimbă așezarea”.

Fostul stoper a dat exemplu perioada lui Dan Petrescu, care a întâmpinat aceleași probleme când a trecut la o linie cu trei fundași centrali: „E un șoc pentru jucătorii CFR-ului și îmi aduc aminte că și Dan Petrescu când încerca să joace cu trei fundași central, un 3-4-3 sau 3-5-2 și cu mijlocașii care nu coborau atât de mult, avea probleme. Mie mi s-a părut că pe faza de apărare Camora și Păun, Susic și cu Manea, cumva nu putea să aibă realizări nici pe faza ofensivă, nici în apărare! A fost o greșeală care ne-a arătat cât de greu este să interpreteze anumite faze.

Rada analizează golurile primite de CFR Cluj la Berna: „Nu interpretează bine sistemul!”

Ionuț Rada a dat exemplu golurile doi și trei primite de CFR la Berna, când Manea și Susic, respectiv Camora și Păun au făcut niște greșeli de plasament, nefiind obișnuiți să joace în această așezare: „Spre exemplu faza golului doi al elvețienilor, când Manea s-a dus peste Susic, iar el s-a dus în interior să strângă, neștiind că într-un astfel de sistem trebuie să îți ocupi zona, să nu te duci să strângi, el fiind obișnuit ca la un sistem de patru s-au dus amândoi să strângă la adversar, iar omul din spate a rămas liber! Mulți o să vină să spună ce e așa de greu? Îți trebuie foarte multe antrenamente ca să ajungi la automatisme.

De-aia câteodată zici că joci cu ochii închiși acel sistem. Pentru că știi și tu te duci în sistemul de patru, vine coechipierul după tine, iar aici e o altă mișcare pe care trebuie să o faci de foarte multe ori ca să jucătorul să fie sigur și să se simtă în siguranță. S-a văzut clar că nu interpretează bine sistemul, mai ales că au venit atât Manea, cât și Susic, deși jucau pe poziții diferite. Asta mi s-a părut ciudat. Cred că la golul trei la fel s-a întâmplat cu Păun și Camora. A primit între ei și jucătorul celălalt a plecat în spatele lui Camora. Camora era obișnuit tot timpul să stea cu adversar în față, nu în spate!

Ionuț Rada, îngrijorat de problemele de lot ale lui Șumudică

Alexandru Chipciu și Claudiu Petrila au ieșit accidentați în meciul din campionat cu Farul Constanța, iar Bouhenna și Păun nici măcar nu au făcut deplasarea la Belgrad, lucru care îl îngrijorează și pe Ionuț Rada: „CFR Cluj are și câteva probleme de lot și jucătorii nu sunt foarte proaspeți. Îmi pare rău că s-a accidentat Petrila. E un jucător care îmi place foarte mult și l-am urmărit și anul trecut la Sepsi, dar sper ca accidentarea lui să nu fie una foarte gravă și să poată fi recuperat.

La fel Bouhenna, Păun și Chipciu, jucători de mare experiență. Ambii sunt într-un moment bun și are nevoie CFR-ul de ei. De asta și Șumudică a tot schimbat jucătorii, a odihnit câțiva titulari. Au timp până marți să se recupereze, chiar dacă Steaua Roșie și-a amânat meciul din campionat”.

În privința șanselor de calificare, Rada e convins că sunt egale, iar primele concluzii se vor putea trage abia după meciul tur de la Belgrad: „Șansele sunt 50-50%. Vom vedea după primul meci care e raportul de forță și care e valoarea celor de la Steaua Roșie. CFR-ul are momente bune jucând într-un sistem și momente mai proaste într-un alt sistem”.

Ce trebuie să facă Marius Șumudică

„Șumudică trebuie să găsească echilibrul. Adică un sistem care să îi aducă și siguranță și rezultate. Nu are foarte mult timp la dispoziție și îți asumi niște riscuri când schimbi sistemul, așa cum s-a întâmplat acum în cupele europene”.

Steaua Roșie este antrenată de fostul mare fotbalist Dejan Stankovic, iar acest lucru ar putea fi o motivație în plus pentru sârbi, lucru pe care l-a simțit de asemenea la FCSB, unde era antrenat de Gică Hagi: „Contează enorm când ai pe bancă un antrenor precum Dejan Stankovic! E o legendă și sunt sigur că pentru jucătorii de acolo e ceva extraordinar să joace pentru el, așa cum pentru mine a fost să fiu antrenat de Hagi la Steaua. Contează foarte mult și cât de comunicativ este el și dacă știe să își adune jucătorii în jurul lui. În subconștientul tău joci și pentru el, pentru cum este el, ce a însemnat în fotbal, ce respect îți arată și inevitabil îți transmite niște valori foarte importante și o responsabilitate în plus.

Pentru cine e, pentru felul în care se poartă și cum încearcă să te ajute să crești își transmite asta. Vei juca pentru el în subconștientul tău! Eu am simțit asta și sunt sigur că e valabil și pentru jucătorii celor de la Steaua Roșie. Uiți de salariu, primă și joci pentru antrenor.

Asta înseamnă legătura dintre jucători și antrenori și care este extrem de importantă! Pentru mine contează enorm cât de mult știe un antrenor să facă asta. 60-70% din forța unei echipe, indiferent de valoarea lotului, o dă antrenorul! Dacă antrenorul nu știe să comunice și să adune acei jucători, atunci poți să aduci și pe Messi că nu va putea să îți câștige singur toate meciurile”, a spus Ionuț Rada, fostul jucător al lui CFR Cluj în exclusivitate pentru FANATIK.

  • 2010-2015 e perioada în care Ionuț Rada a jucat la CFR Cluj
  • 78 de meciuri a jucat fundaș central pe ardeleni
  • 39 de ani are Rada, care s-a retras în vara lui 2020
ADVERTISEMENT