Sport

Mutare-șoc în fotbalul românesc! Dacia Unirea Brăila l-a anunțat oficial pe antrenorul João Manuel Pinto, fost mare jucător la Benfica și Porto. Update

João Manuel Pinto, fost jucător la Benfica și FC Porto, cu care a câștigat patru titluri în Primeira Liga, va antrena Dacia Unirea Brăila, formație ce evoluează în Liga 3.
12.01.2023 | 17:15
Mutaresoc in fotbalul romanesc Dacia Unirea Braila la anuntat oficial pe antrenorul Joao Manuel Pinto fost mare jucator la Benfica si Porto Update
Joao Manuel Pinto, fost jucător la FC Porto, cu care a luat 4 titluri, și Benfica, va antrena în liga a treia din România. Foto: AD Machico
ADVERTISEMENT
12-01-2023
15:23

Dacia Unirea Brăila l-a anunțat oficial pe antrenorul João Manuel Pinto, fost fotbalist la Porto și Benfica

João Manuel Pinto este noul antrenor al celor de la Dacia Unirea Brăila, care ocupă ultima poziție în Seria 2 din Liga a 3-A. Fost mare fotbalist la FC Porto și Benfica, João Manuel Pinto a evoluat în carieră pe poziția de fundaș central.

În vârstă de 49 de ani, lusitanul are în palmares 4 titluri de campion al Portugaliei, 2 Cupe și 2 Supercupe ale Portugaliei, de asemenea în 2006 a câștigat și Cupa Elveției.

„Mulțumesc clubului Dacia Unirea Brăila că m-a luat în considerare. După o lungă discuție cu directorul sportiv unde mi-a explicat proiectul de refondare, am luat o decizie.

Vreau să precizez că decizia mea de a ajunge la Brăila nu este o decizie economică, dar datorită prieteniei puternice cu Gianluca Pavanello și a proiectului sportiv în care mă voi implica în totalitate cu felul meu de a înțelege fotbalul, sper să pot aduce experiența mea la club și jucători pentru a construi ceva important”, a fost reacția lui João Manuel Pinto.

 

Ca jucător, João Manuel Pinto a avut rezultate notabile într-o carieră în care a evoluat, în țara sa natală, inclusiv pentru granzii Benfica sau Porto. A îmbrățișat ulterior cariera de antrenor și a pregătit formații din eșaloanele inferioare. În toamnă, cu ultima sa formație, a dat lovitura în Cupă, eliminând Boavista. Iar acum vine să pună umărul la redresarea unei foste prim-divizionare ajunsă în liga a treia, Dacia Unirea Brăila.

Sarcină grea pentru João Manuel Pinto: Dacia Unirea Brăila are două puncte după 15 meciuri și golaveraj 5-62!

La începutul anilor 90, Brăila revenea în primul eșalon. Iar în sezonul 1991-92 termina pe locul 6. Pentru ca, sezonul următor, 1992-93, cu Gigi Mulțescu pe bancă, iar de la mijlocul sezonului, cu Ioan Sdrobiș, să joace finala Cupei României.

ADVERTISEMENT

Avea să piardă, 0-2, cu Universitatea Craiova, Vasc (81) și Gică Craioveanu (88), marcând pentru olteni. Este meciul care, probabil, îi dă și acum fiori reci lui Emil Săndoi, accidentat grav de Petrache.

Pentru brăileni, prezența în finală, a reprezentat cea mai bună performanță din istorie. Ulterior, echipa a ajuns în eșaloanele inferioare, iar cel mai notabil eveniment este cel din stagiunea 1994-95.

ADVERTISEMENT

Când se bătea pentru promovare cu Selena lui Sechelariu și a fost implicată într-un caz de corupție finalizat cu sancțiuni în plan sportiv și arestări.

Astăzi, Dacia Unirea Brăila este în Liga a treia, după ce a retrogradat din eșalonul secund. Mai mult, n-a învins pe nimeni pe nimeni până acum, a izbutit doar două remize în 15 meciuri, și ocupă ultimul loc în Seria 2, cu 2 puncte.

ADVERTISEMENT

Un nou început?

În noiembrie însă, conducerea clubului s-a schimbat. Președinte al clubului a fost numit Renato Favero, reprezentantul unui grup de investitori italieni și argentinieni.

Favero are o experiență bogată în fotbal. A fost director sportiv la Padova, Venezia, Treviso și Messina. Dar și scouter al cluburilor Genoa, Sampdoria, Olhanense, Atlético de Madrid pentru America de Sud. Poziție din care a promovat în fotbalul mare jucători precum Lavezzi, Diego Milito, Luca Toni, Samir Handanovici, Borriello, Rocchi.

ADVERTISEMENT

Iar acesta l-a numit pe Gianluca Pavanelo, licențiat UEFA PRO, în funcția de Director Tehnic al clubului. Pavanelo a fost antrenor cu portarii la o mulțime de cluburi, între care Venezia, Steaua Roșie Belgrad, Kayserspor, Jahra Kuweit, Zilina, Chernomorets Odesa.

Dar și agent de scouting al lui FC Porto și director sportiv la ASD Lusitano. Legătura cu Porto, dar și prezența la gruparea din urmă, este explicația pentru care João Manuel Pinto vine ca antrenor la Dacia Unirea. Căci acesta a pregătit formația amintită în sezonul 2017-18.

Cu ce se laudă João Manuel Pinto, noul antrenor al Brăilei

João Manuel Pinto s-a născut la Carcavelo, Cascais. Fundaș central, a debutat în prima ligă porugheză la Belenenses. Apoi, între 1995 și 2001 a evoluat pentru FC Porto. Cu care a câștigat patru titluri de campion, două Cupe și de două ori Supercupa.

A plecat apoi la Benfica, perioadă în care a bifat și unica apariție la naționala țării sale, într-un meci amical, cu Anglia (1-1 pe 7 septembrie 2002).

În total, pe prima scenă din Portugalia a avut 191 de apariții și a înscris 20 de goluri. Și era cunoscut pentru faptul că în finalurile de partidă, atunci când echipa sa avea nevoie să înscrie, era mutat în centrul ofensivei.

Și-a încheiat cariera în străinătate, evoluând mai întâi la Murcia, în Spania, iar apoi pentru Sion. Formație cu care a câștigat Cupa Elveției.

Ca antrenor a pregătit echipe din ligile inferioare. Ultima, AD Machico, din Campeonato Portugal, eșalonul 4. O formație care însă a izbutit, în toamnă, să o elimine pe Boavista, formație din primul eșalon!

Aspectul financiar, spune el, a fost determinant în a accepta oferta venită de la echipa brăileană. Rămâne acum de văzut cum va merge proiectul sportiv. Care, probabil, presupune construirea unei echipe capabile să urce din nou măcar în al doilea eșalon.

ADVERTISEMENT