Proiectul de hotărâre prin care Anca Dragu este numită în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, pentru un mandat de 7 ani, a fost adoptat de către Parlamentul de la Chișinău, cu 58 de voturi favorabile, informează Deschide.md.
Anca Dragu devine astfel al șaselea guvernator al BNM și prima femeie care ocupă această funcție, predecesorii săi fiind Leonid Talmaci (1991-2009), Dorin Drăguțanu (2009-2016), Sergiu Cioclea (2016-2018) și Octavian Armașu (2018-2023).
Legislația moldovenească prevede ca guvernatorul BNM să deţină cetăţenia Republicii Moldova, să aibă studii superioare, să se bucure de o bună reputaţie, să nu aibă în ultimii 5 ani, în cazierul privind integritatea profesională, înscrieri cu privire la rezultatul negativ al testului de integritate profesională, precum și o experiență de cel puţin 10 ani în domeniul financiar.
Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, care este și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a anunțat că o va propune legislativului pe Anca Dragu pentru funcția guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM).
Propunerea de numire a Ancăi Dragu urmează să fie supusă votului în cadrul ședinței de vineri a Parlamentului. Octavian Armașu, cel care a deținut această funcție din 2018, a fost demis joi seară de parlamentari.
”Azi (vineri n.r.), în plenul Parlamentului, o voi propune pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei pe Anca Dragu. Anca Dragu are o experiență importantă în sectorul financiar-bancar și în politici publice și aderare la UE.
Anca Dragu a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional și a fost ministru al finanțelor publice în Guvernul României. În 2020 a fost aleasă președinte al Senatului României.
Am toată încrederea că Anca Dragu va construi o Bancă Națională a Moldovei independentă și integră”, a scris Igor Grosu pe pagina sa de Facebook.
Joi seara, Octavian Armașu, cel care deținea funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei din 2018, a fost demis din funcție cu votul a 81 de deputați, printre care cei ai formațiunii de guvernământ și ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, relatează Adevărul.
La adresa lui Armașu au fost formulate mai multe acuzații, toate cu legătură cu dosarul ”Furtul Miliardului”. Acest dosar are ca obiect o fraudă de proporții din 2014-2015, când un miliard de dolari a dispărut din sistemul bancar al țării. Printre artizanii fraudei se numără Vlad Plahotniuc şi Ilan Şor, ambii fugari.
”Se constată activitatea insuficientă și defectuoasă a Băncii Naționale a Moldovei în partea ce ține de auditul proceselor și persoanelor implicate în frauda bancară, fapt ce trezește bănuieli rezonabile asupra gestionării defectuoase a sarcinii de asigurare a colaborării organelor BNM cu organele de drept în vederea investigării recuperării eficiente a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar”, a menționat Olesea Stamate, președinta Comisiei Juridice Numiri și Imunități,în cadrul ședinței în care s-a decis demiterea lui Octavian Armașu.
Anca Dragu este fost ministru al Finanțelor Publice în Guvernul Cioloș și prima femeie care a ocupat funcția de președintă a Senatului. Dragu a fost demisă în toamna anului 2021, după un vot covârșitor dat de noua majoritate parlamentară, formată din PSD, PNL şi UDMR.