Matei Rînciog, unul dintre cei 26.000 de elevi care au depus o contestație la Bacalaureat, a primit nota 7,25 la limba română, după recorectare, cu un punct peste cea inițială. Chiar și așa, elevul susține că lucrarea lui a fost una de 10, cu excepția scrisului urât, și nu-și poate explica nota mică.
„Era imposibil să iau nota asta. Și dacă făceam toate cele trei subiecte, nota minimă – dacă primeam doar punctele pe redactare – se apropia de 8. Și eu prima dată am primit 6,25. În urma calculelor mele e aproape imposibil sa iei 6,25.
Poți doar dacă ai lăsat subiecte goale, adică dacă nu ai scris la Subiectul II sau Subiectul III, dacă n-ai scris nimic la ele. De asta am impresia că nu mi-a fost citită lucrarea.
Nota mea minimă calculată cu mama a fost în cel mai rău caz 8, dacă îmi dădeau doar punctajele pe redactare și pe încercări de răspunsuri”, a povestit Matei pentru Libertatea.
Tânărul nu exclude ca membrii comisiei să fi rătăcit cel puțin una dintre foile lucrării, și au corectat doar ce au avut la dispoziție. El a scris șapte pagini și crede că e posibil ca cea din mijloc să fi căzut.
„Mă gândeam că s-ar fi putut pierde, dar eu am semnat acolo în procesul verbal când am predat, am semnat că am predat șapte pagini”, a mai povestit absolventul.
Matei Rînciog a absolvit clasa a XII-a cu media 10 la română, iar în timpul gimnaziului a fost olimpic la această materie. El a fost admis la Politehnică, însă susține că e deranjat că notele de la Bac nu reflectă cu adevărat valoarea sa intelectuală.
La celelalte materii, tânărul a obținut notele anticipate, însă la matematică a făcut, totuși, contestație. Drept urmare, nota lui a scăzut de la 8,6, la 8.00.
”După contestație mi s-a scăzut cu 60 de sutimi. Nu înțeleg cum se poate întâmpla la o știință exactă acest lucru”, a mai spus Matei.