News

Un fost procuror important cere Curții Penale Internaționale un mandat de arestare pentru Vladimir Putin: ”Este un criminal de război”

Carla Del Ponte, fost procuror care a investigat crimele de război din Rwanda și fosta Iugoslavie, a cerut Curții Penale Internaționale să emită un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin.
02.04.2022 | 17:36
Un fost procuror important cere Curtii Penale Internationale un mandat de arestare pentru Vladimir Putin Este un criminal de razboi
ADVERTISEMENT

Tot mai multe voci importante de la nivel mondial cer pedepsirea lui Vladimir Putin pentru victimele produse de Armata Rusiei în agresiunea militară din Ucraina.

Fostul procuror Carla Del Ponte cere mandat de arestare pentru Vladimir Putin

Într-un interviu pentru publicația Le Temps, Carla Del Ponte, o fostă procuroare care a investigat crimele de război din Rwanda și fosta Iugoslavie, a cerut Curții Penale Internaționale să emită un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

”Putin este un criminal de război”, a afirmat Del Ponte, în vârstă de 75 de ani.

Fosta procuroare din Elveția a subliniat că sunt necesare mandate internaționale de arestare împotriva lui Putin și a altor oficiali ruși de rang înalt pentru a-i trage la răspundere pentru crimele de război comise de când Moscova a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, pe 24 februarie.

”Este singurul instrument care există, care face posibilă arestarea celui vinovat de crimă de război şi aducerea lui în faţa Curţii Penale Internaţionale”, a adăugat Del Ponte.

ADVERTISEMENT

Del Ponte a mai spus că un mandat de arestare nu înseamnă neapărat că Putin ar fi luat în custodie: ”Dacă el rămâne în Rusia, asta nu s-ar întâmpla niciodată. Dar ar fi imposibil pentru el să părăsească ţara şi ar fi un semnal puternic că are multe state împotriva lui”.


În același interviu, Carla Del Ponte a spus că experiența sa ca procuror-șef al Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie i-a dat speranța că Putin, la fel ca fostul președinte iugoslav Slobodan Milosevic, ar putea fi arestat într-o zi și acuzat de crime de război.

ADVERTISEMENT

”Trebuie găsite, de asemenea, dovezi incriminatoare împotriva oficialilor politici și militari la nivel înalt din Rusia.

Dificultatea constă tocmai în a ajunge în vârful lanțului de comandă pentru a-i identifica pe cei care au planificat, ordonat și comis crimele de război”, a mai spus Del Ponte.

ADVERTISEMENT

Rusia, anchetată deja pentru crime de război în Ucraina

Pe 3 martie, Curtea Internațională de Justiție a informat Rusia că e acuzată de genocid. Primele audieri au fost pe 7 și 8 martie. Dosarul a fost deschis de Ucraina pe 26 februarie.

Ulterior, pe 16 martie, Curtea de la Haga a dat sentința în procesul deschis de Ucraina împotriva Rusiei cu privire la invazie. Curtea Penală Internațională a ordonat oprirea războiului.

ADVERTISEMENT